Lofsan

Läsarfråga: hur ska jag tänka kring mina mål?

Jag bad om inspiration till blogginlägg om att sätta upp mål. Detta är ett av flera blogginlägg i en serie på ämnet målformulering. Det kommer ett blogginlägg med era frågor varje dag framöver.

Jag tycker det är jättesvårt med mål!

Hur vet man vilka mål man vill ha?

Jag rekommenderar dig att sätta mål kring ett område som du tycker om, är beredd att lägga tid och energi på och som du ser en potential i, att du kan förbättra dig. Om du kan gå ner i split kanske inte det är ett särskilt lämpligt mål, eftersom du redan kan det, men om du springer milen på 65 minuter nu så har du god potential att springa på 55 minuter med några månaders strukturerad träning.

Hur vet man att ett mål är rimligt?

Om du har tränat hårt på att uppnå ett mål utan att lyckas är det inte ett rimligt mål. Ett rimligt mål är ett mål som du själv kan föreställa dig klara av. Ju mer nybörjare du är på något, desto större potential har du till att göra stora förbättringar. Om du löptränar 3 hårda pass i veckan och springer 5 kilometer på 22 minuter så är det inte rimligt att du kan förbättra dig 1 minut på 5 veckor. Om du utan att löpträna särskilt mycket ändå kan springa 5 kilometer på 25 minuter så kan du räkna med att kunna förbättra din tid 1 minut på bara några veckor om du får ett personligt utformat löpprogram. För att kunna sätta ett rimligt mål så behöver du veta var du befinner dig idag och hur mycket arbete som du tagit dig till den positionen.

Hur gör man en progressiv träningsplan för att lyckas uppnå målet?

Det är svårt att göra en plan med 100% fokus mot ett specifikt mål. Risken för att vi tröttnar, blir skadade eller sjuka ökar ju mer enformigt vi tränar. Jag rekommenderar dig att fokusera 3 pass i veckan mot ditt mål, stegra din träning dit med 1 pass första veckan, 2 pass andra veckan. Kör sedan 3 pass i veckan i 3 veckor innan du börjar om med en ny så kallad cykel med 1 pass första veckan. Om du har flera mål du vill jobba med så kan du kombinera tex löpning enligt 1, 2, 3, 3, 3 pass i veckan med rörlighetsträning, återhämtningsträning som promenader och styrketräning. För en vanlig motionär räcker det med 3 träningspass av samma träningsform för att fortsätta göra framsteg. Kombinera hellre styrketräning med konditionsträning och rörlighetsträning i veckan än att ösa på med många pass i samma träningsform, kom dock alltid ihåg vad som är ditt huvudfokus och lägg merparten av din träning där, särskilt under säsongen. Vi vanliga motionärer behöver optimera vår återhämtning från träningen eftersom vi ska försöka kombinera vår träning med arbete, familj, vänner osv.

När vi inte återhämtar oss så får vi ont någonstans, blir sjuka eller tappar motivationen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Kommentarer

 • Svara Anna 19 september, 2014 at 17:45

  Tack för mycket bra svar!

  [Svara]

 • Svara Linda 22 september, 2014 at 10:17

  Så kul att läsa din blogg och få inspiration! Du är grym! 🙂
  /Linda

  [Svara]

 • Svara Susanna 22 september, 2014 at 16:59

  Hej! Här kommer 2 önskemål om framtida blogginlägg: hur ska man andas vid magövningar när man ska aktivera de djupa magmusklerna, samt lite allmänt om att få in bra magstödsteknik efter graviditet. Nästa post-gravidämne som jag gärna skulle läsa om är fotträning efter graviditet, hur träna tillbaka muskler i foten för att få tillbaka sin sko storlek samt förebygga skador vid tex löpträning. Tack för en fantastisk blogg!

  [Svara]

 • Lämna kommentar