Tankar om kost
Det verkar som att många av mina bloggläsare har svårt att förhålla sig till sin kost, ta ställning till olika dieter och är känsliga emot vad andra säger, tycker och hävdar om mat. Jag försöker alltid vara tydlig i mina ståndpunkter och syn på mat, både för att jag är en förebild för många och för att vara trovärdig i mina kostråd.
Jag är en väldigt lagom människa. Ganska normal faktiskt. Jag tycker inte om kortsiktiga dieter, jag tycker om livsstilar. Jag förespråkar kosthållning som fungerar varje vecka året om. Både forskning och min egen erfarenhet säger att förbud är kasst, både för kosthållningen på sikt och det psykiska välmående. Jag menar att det sunda förnuftet räcker bra mycket längre än ett strikt kostschema med lista på livsmedel.
Eftersom vi fullständigt matas med olika typer av “goda råd” om hur man ska äta genom bloggar, löpsedlar, TV och så vidare är det viktigt att vi själva läser på om och forskar på hur den mat vi äter påverkar oss själva och inte andra i första hand. Det som fungerar på en person kanske inte alls känns bra för någon annan.
Det finns få människor som skulle spara pengar eller betala räkningar utan att ha koll på exakt vilka summor pengar som går i flödet ut och in på kontot. På samma sätt tycker jag att man ska ha koll på flödet in och ut ur kroppen i form av mat och förbränning. De flesta människor vet att deras lön räcker till alla räkningar oavsett månad eftersom de anpassar sina kostnader till sina intäkter. På samma sätt får människan anpassa sin mathållning i förhållande till hur mycket livsstilen förbrukar. Om man har mer räkningar än vad lönen räcker till får man antingen konsumera mindre eller öka inkomsten genom att jobba mer. Det är ju trevligare att kunna fortsätta handla med mer pengar än att behöva avstå för att pengarna inte räcker till. Om man ökar sin förbränning (tex genom fysisk aktivitet) så får man utrymme att både kunna äta det man vill och kanske ha lite extra marginal till att minska fettvikten, på samma sätt som man kan spara de pengar som blir över när räkningarna är betalda. Om man har sparat en liten buffert så är det också lättare att kunna konsumera/äta när det kommer ett oplanerat men väldigt passande tillfälle.
Genom att bli mer medveten om vad den mat man äter innehåller i energimängd och samtidigt omvandla den fysiska aktiviteten till samma valuta (kalorier) så underlättar det arbetet i att komma i bra vanor där inkomst och utgifter/kostnader överensstämmer varje vecka, månad och år. Inte bara inför sista månaden till bikinisäsongen/charterresan/bröllopet.
En bra budget sköter sig självt, det gäller bara att först hitta en bra balans i kontoflödena.
För övrigt: intressant forskningssammanställning om sötningsmedel.