#LofsansJanuari Dag 30
Imorgon är det sista dagen på denna januari-månad och därmed är vi inne på sluttampen av #LofsansJanuari. Det har verkligen varit roligt att så många av er läsare har engagerat er i blogginläggen, tränat träningspassen, delat med er av tankar kring mål och provat recepten. Tack!
Det sista kostinlägget, #LofsansJanuari Dag 30, kommer att fokusera på näring. Vi ska kika närmare på näringsämnena vatten, protein och fett liksom lägga lite extra fokus på kolhydrater.
Vad många inte vet eller tänker på är att vatten räknas som ett näringsämne. Vatten ger visserligen ingen energi men det ger näring och är livsnödvändigt för oss. Vi består till ca 60 procent av vatten, som fördelas mellan cellerna och blodet. En vanlig rekommendation på dagligt intag av vatten är 2 liter men hur mycket vatten man behöver är individuellt. Saker som spelar in är ålder, vikt och kön liksom värme. Du har säkert känt av ett ökat vätskeintag varma sommardagar när du svettas mycket.
Det finns olika typer av fett. Man brukar enkelt tala om mättat och omättat fett, och dessa består av något som kallas för fettsyror. Det mest hälsosamma fettet är det omättade fettet, som bl.a. sänker kolesterol (vilket minskar risken för exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar). En tumregel för att hålla koll på mättat och omättat fett är att kika på hur hårt fettet är i kylskåp. Ju hårdare – desto mer mättat fett innehåller det.
Kroppen kan faktiskt bilda många fettsyror genom att använda kolhydrater och protein som vi får genom maten. Vissa behöver vi dock se till att få i oss från feta livsmedel. Det är därför man pratar om exempelvis fet fisk och skaldjur, vegetabiliska oljor, nötter, frön och bönor. Se till att stoppa i dig dessa livsmedel regelbundet så får du i dig det du behöver.
Olika kolhydrater tas upp olika snabbt av kroppen. En enkel tumregel här är att ju mer finfördelat ett livsmedel är desto snabbare tas det upp av kroppen. Jämför en skiva vitt bröd med en skiva danskt rågbröd som har hela korn i sig. Det kommer att gå betydligt fortare för kroppen att bryta ned och ta upp energin i det vita brödet än det tar för kroppen att bryta ned och ta upp de hela kornen. Det är en orsak till att man rekommenderar grövre varianter av kolhydratkällor, för att dessa håller blodsockret på en jämnare nivå eftersom de tar längre tid att bryta ned och energin “pytsas ut” i blodet under längre tid. En annan är att fiberrika livsmedel ger en större mättnadskänsla eftersom de kräver att vi tuggar dem mer vilket ger en större salivavsöndring som i sin tur leder till att vatten binds i magsäcken.
Vad undrar du om näring? Ställ dina frågor i kommentarsfältet här nedan så gör jag ett eget inlägg med Frågor & Svar!