Lofsan

Vecka 31

Du är på dag 211 av 280. (75,4%).
Du är i vecka 31.
Du har gått 30 fulla veckor och 0 fulla dagar (v30+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Mån 27 jul 2009
Du har 69 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av t.ex stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som t.ex att gå i trappor och bära tunga saker.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan 8 cm i diameter och fötterna knappt 6 cm. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Jag hade mycket problem med höfter och bäcken mellan vecka 17 och 28 cirka. De besvären är i princip borta nu. Tror själv att det beror på att jag inte rör mig lika mycket nu som då. Envisades med att gå promenad varje dag för att bränna fett. Sånt larv har jag lagt av med nu. Jag går ändå inte upp speciellt i vikt.

Ländryggen känner jag dock av oavbrutet. På kvällen när jag ska sova känns det som om ryggen har gått av. Då är det skönt att ha 6 kuddar staplade på ett väl genomtänkt sätt för att kroppen ska kännas bra. Man skulle kunna tro att en arkitekt varit framme och designat utformningen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Skriv kommentar

Lämna kommentar