Lofsan

Vecka 30

Idet här hemmet räknar vi på två sätt. På söndagar fotar vi magen och skriver i vår bok om hur veckan har varit. Vi låtsas att vi byter vecka på söndagar. Men sanningen är att vi byter vecka på tisdagar eftersom vi är beräknade att föda på en måndag. På det här sättet får man äta upp kakan två gånger per vecka!

Du är på dag 204 av 280. (72,9%).
Du är i vecka 30.
Du har gått 29 fulla veckor och 0 fulla dagar (v29+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Mån 27 jul 2009
Du har 76 dagar kvar till beräknad förlossning.

För den som är intresserad av att veta vad som händer i kroppen kring denna vecka så: LÄS NEDAN! Fast inget av det som brukar stå om kroppen stämmer på mig. Men den statistiskt sett genomsnittliga kvinnan kanske följer detta.

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk ”kolostrum” redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.

Barnet: Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud innefrån mammans kropp, bl.a ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en krafigt trafikerad gata. Nu ska barnet få mer hull och gå upp i vikt, men längden kommer endast öka marginellt.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Skriv kommentar

 • Svara Bea 12 maj, 2009 at 10:48

  Sånt där stämde aldrig in på mig heller, men hur har du det då? Kram kram

  [Svara]

  Lovisa Reply:

  Jag har haft råmjölk sen typ v. 17. Och smärtsamma sammandragningar sen v. 18. Ska till barnmorskan på torsdag på rutinkontroll.

  [Svara]

 • Svara Malin Lj 12 maj, 2009 at 22:09

  Veckorna går verkligen fort! Visst är det härligt?;)
  Hoppas kollen på torsdag går bra:) kram

  [Svara]

  Lovisa Reply:

  Ja, det går verkligen fort nu på slutet!

  [Svara]

 • Lämna kommentar