Lofsan

Vad behövs i ett amningsrum?

20111116-205343.jpg

Jag och några andra mammabloggare har av Sickla Köpkvarter blivit utsedda till Mammassadörer för Köpkvartet. Det innebär att vi sitter in en fokusgrupp tillsammans med centrumledningen och tittar på olika områden att förändra och förbättra för att barnfamiljer ska trivas i Sickla. Ett av projekten vi håller på med nu är att inreda ett av gallerians amningsrum. Just nu ser det ut som en psykiatricell tycker jag men om några veckor kommer vem som helst vilja amma därinne. Låt oss sätta tänderna i lite möbelinköp, tapetsering och färgval först bara. 🙂


Alex, Ida och SicklaAnette äter middag och brainstormar idéer på bilden högst upp. Nedre bilden ovan består av preggosarna i sällskapet; Ida till vänster och Ämma till höger.

Hans är bortrest och istället för att behöva avboka kvällens möte fick Sixten och Baxter följa med till Sickla. De båda somnade i bilen på vägen dit, Baxter vaknade direkt när jag lyfte ut honom ur bilen medan Sixten sov vidare i min famn. Jag bäddade in honom i ett hörn av rummet med min rosa Peakjacka som täcke och oj så han sov! 90 minuter senare vaknade han och ville ut på upptäcktsfärd. Baxter var ett socialt sällskap hela kvällen, lika intensiv och krävande som vanligt. Honom har jag fått för mina synder. 😉


Så tillbaka till rubriken:

om ni mammor som läser bloggen ska amma när ni är ute och shoppar; vad vill ni ska finnas i amningsrummet då?

Fåtölj eller soffa? Amningskudde? Leksaker till äldre syskon?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Skriv kommentar

 • Svara mammaspring 16 november, 2011 at 21:06

  matstol för småbarn så man kan mata dem i lugn och ro
  reservblöjor och tvättlappar
  pottor för mindre småsyskon

  skön belysning och lugn musik är också ett stort plus

  Viktigast av allt, det ska vara rent och fräscht

  [Svara]

 • Svara Petra 16 november, 2011 at 21:19

  Fåtöljer tycker jag är bra, gärna flera så att andra mammor med barn får plats vid behov (så man slipper känna sig stressad), skötbord, kanske inbyggd tv med film för medföljande syskon (känns inte så hygieniskt med leksaker om man samtidigt byter blöjor där inne), maskin att köpa blöjor, våtservetter, amningsinlägg (vid behov). Skönt ljus som går att höja/sänka och utrymme så att även en bred syskonvagn går in. Ja, detta hade varit perfekt! En amningsfåtölj som på Solsidan hade förstås också varit trevligt, haha:) Lycka till! Amningsrum är faktiskt inget jag förväntar mig eller har behov av egentligen, men om det finns blir jag glad och shoppar nog lite extra.

  [Svara]

 • Svara Jill (mamma till tvillingar) 16 november, 2011 at 21:49

  Soffa! Eller sjukt stor fåtölj. Jag måste sitta ”skräddare” om jag ska lyckas dubbelamma utan dubbla kuddar och det kräver utrymme…

  [Svara]

 • Svara Johanna 16 november, 2011 at 21:54

  Micro, soffor och fåtöljer med lite högre armstöd. Båda i något bra tyg/fusk skinn som är lätt att torka av från kräks och annat spill.
  Skön belysning.
  Barnstol.
  Skötbord.
  Och som du säger, en korg med lite leksaker för syskon.
  Gott om barnvagns platts.

  Känner på mig att ni brudar är helt rätt för det här uppdraget. Kommer bli as bra!

  [Svara]

 • Svara Märta 16 november, 2011 at 21:56

  I somras klev jag in i lugnet när det gäller aningsfull. Lisebergs amningsrum… Kunde manninse tro men det va så genomtänkt och visst kan det bli bättre. Ni kanske kan få mer info från dem om ni kontaktar dem. De verkade ha samarbete med typ libero, då det fanns tvättlappar från dem i snygga behållare på väggen. Vatten! Ett sopnedkast på väggen som gjorde att blöjlukten ”försvann” eftersom man öppnade-slängde-stängde 🙂

  Sen hade de mikro och matstolar för lite äldre barn.

  Provrumsliknande små avdelningar med fina tunga draperier som gjorde att man fick lite avskildhet. Bra för både mamma och barn (speciellt när dem är nyfikna) snurrfotöljer utan armstöd att sitta o amma i 🙂 lite soffa och sköna mattor , lugn musik och något sånt där pusselliknande på väggen för äldre barn. Kanske en TV med lite barn underhållning…

  Som att kolla med Liseberg om de kan tipsa vidare för deras amningsrum va en oas i ett inferno av ljud

  KUL! Lycka till

  [Svara]

 • Svara i min lilla lilla värld 16 november, 2011 at 21:59

  Först och främst bekväma soffor som är amningsvänliga. Inga hårda bänkar som jag stött på på flera ställen =( En liten tv och små bord och stolar till storasyskonen är ju alltid trevligt. Annars några enkla leksaker. Gott om plats där det ska bytas blöja och BRA ljus. Microvågsugn är ett MÅSTE. Det finns ju faktiskt flaskbarn. Plastmuggar (engångs) till törstiga, ammande mammor och då så klart tillgång till vatten. Om inte vagnarna får tas med in är det bra med lås till dem utanför. Några filtar att skyla eller värma sig med.

  [Svara]

 • Svara jojjan 16 november, 2011 at 21:59

  Att det är rent och fräscht är viktigast. Ett skötbord nära vatten så att man lätt kan få tillgång till vattnet. Engångspåsar för bajsblöjor är alltid trevligt för att minska lukten. Engångsskötunderlägf är bra att ha då skötborden ofta är ofräscha. Att ha en micro att värma bartnmat i är ett plus.

  [Svara]

 • Svara Rebecca 16 november, 2011 at 22:12

  Liseberg har ett amningsrum som är helt fantastiskt. Massor med skötbord, bord, microvågsungnar. Allting i blöjbytarväg finns förutom blöjor… Alltså såna där underlägg från Libero t.ex och våtservetter. Sen har dom fåtöljer man kan amma i, både i ”stora rummet” och i bås som är åtskilda av tyger… Liksom som draperier. När jag själv var nybliven mamma var det ganska skönt att kunna sitta där ifred och innan man fått in tekniken och inte längre var tvungen att, i princip, klä av sig halvnaken inför varje amning 😉

  [Svara]

 • Svara Linda 16 november, 2011 at 22:40

  Prio 1: att det är städat, fräsch och snyggt!!:)
  Möbler i material som gör det lätt att torka bort ev mjölkspyor.
  Om det är fåtöljer ska de inte vara för smala mellan armstöden, vissa barn är långa och då är det svårt att hålla ett bra grepp.
  Nån form av draperier så man kan vara lite ostörd om det behövs men social om man vill det:)
  Underhållning för syskon.

  [Svara]

 • Svara Anna 16 november, 2011 at 23:09

  Hej,

  Undrar hur du å Sara kom i kontakt
  då jag har för mig att ni bor i olika
  städer?
  Hur d kom sig att du tog dig ann henne?
  Sen undrar jag vad det kostar att ha
  dig som PT i 15 v?
  Kmr du göra om en sån här challenge med
  nån?
  Tack för en inspirerande blogg!
  /Anna 🙂

  [Svara]

  lofsan Reply:

  Hej!

  Sara och jag har lärt känna varandra genom våra bloggar och träffats flera gånger. Ja, det kan hända att jag kör liknande challenges igen men det är inte inplanerat just nu.

  [Svara]

 • Svara kornelia - mamma till Nea 16 november, 2011 at 23:38

  Möjligheten till vattenautomat.. Jisses jag drack ju vatten som en kamel när jag ammade 😀

  [Svara]

 • Svara Aggie 17 november, 2011 at 00:34

  Åh, va spännande! Har en nyfödd och en 2 och 1/2 åring och älskar Sickla!

  Så för min del måste ett ammningsrum passa båda kidsen behov. Brio tågbana, mega duplo, film (tillräckligt stor tv så flera kids kan se samtidigt, så behöver man inte stressa eller lösa konflikter om vem som ser och inte ser under tiden man ammar) .

  Någonting att klättra på, alltså inte högt men lite roligt sådär för större kidsen.

  Så något skönt att sitta och amma i så klart. Bra bord även för storasyskon som kanske äter mellis samtidigt tex.

  Det viktigaste för mig är att det passar mig som tvåbarns mamma, att det finns att göra något lugnt för storasyskonet. Kan va skönt att slippa amma på cafe med bebis och en 2 1/2 åring.

  Kramar!

  [Svara]

 • Svara J 17 november, 2011 at 06:34

  Frölunda torg har det perfekta amnings-matnings-skötrummet. Skötbord, amningsfåtöljer avskilt med möjlighet att dra för draperier, fler fåtöljer där man antingen kan mata större barn i matstol, vid litet bord, eller amma, tidningar att läsa, micro för värming av vatten eller mat, diskho, kuddlekrum för barn upp till fem år- och de håller det kliniskt rent!

  [Svara]

 • Svara Maria 17 november, 2011 at 07:34

  Bromma blocks har ett jättefint amningsrum.
  Rent, sköna fotöljer som kan snurra, matbord, stolar, barnstolar, micro, skötbord, tvrum till barn.
  Enda jag kan sakna är draperier för avskildhet.

  [Svara]

 • Svara Madelene, snart mamma till två 17 november, 2011 at 08:37

  Alla har skrivit så mkt bra! Jag älskar Sickla och har ammat där flera gången men undrar vilket rum det är ni ska göra om…
  -Jag skulle vilja ha uppsikt över vagnen ifall storebror skulle sova eller man blivit tvungen att lämna ngt i vagnen då det ofta blir bråttom in för att amma.
  -Gärna draperier ifall man är själv men också möjligheten till pratstund 🙂
  -Utrymme så det är lätt att röra sig och inte behöver knö sig in med bebis och skötväska
  -Tillgång till vatten samt micro, för oss mammor som törstar ihjäl under amning men även för dem som behöver vatten till ersättning.
  -Rent och fräscht med lättorkade ytor
  -Underhållning för syskon, tex tv eller leksaker som låter så lite som möjligt. Finns klossar i hårt skummgummi

  [Svara]

 • Svara Madelene, snart mamma till två 17 november, 2011 at 08:39

  Alla har skrivit så mkt bra! Jag älskar Sickla och har ammat där flera gången men undrar vilket rum det är ni ska göra om…
  -Jag skulle vilja ha uppsikt över vagnen ifall storebror skulle sova eller man blivit tvungen att lämna ngt i vagnen då det ofta blir bråttom in för att amma.
  -Gärna draperier ifall man är själv men också möjligheten till pratstund 🙂
  -Utrymme så det är lätt att röra sig och inte behöver knö sig in med bebis och skötväska
  -Tillgång till vatten samt micro, för oss mammor som törstar ihjäl under amning men även för dem som behöver vatten till ersättning.
  -Rent och fräscht med lättorkade ytor
  -Underhållning för syskon, tex tv eller leksaker som låter så lite som möjligt. Finns klossar i hårt skummgummi som inte låter mot golvet.
  -Papper till att kunna torka både sig själv och bebisen.

  Hoppas rummet blir super och klart snart för i januari börjar amningshjulet här hemma igen!
  Kram

  [Svara]

 • Svara Emmie 17 november, 2011 at 09:13

  Jag kommer säker att upprepa en massa nu, men detta hade jag uppskattat.
  Ett stort rum så att många får plats samtidigt och så man slipper känna sig stressad, helst också med plats för vagnen!
  ”Egna hörn” till varje mamma, vilket kan vara en fåtölj med möjlighet att dra för ett draperi om man vill sitta avskillt.
  En lekhörna eller filmhörna till större medföljande barn.
  Tillgång till rinnande vatten, fräscha skötbord och en micro.
  En soptunna (eller annan lösning) till blöjor så att det inte luktar unken bajsblöja i hela rummet, då vill man inte vara där hur fint det än är 😉
  Gärna också en barnmatstol så att man kan passa på att mata sin storskrutt samtidigt.

  Sen säger jag som många andra, viktigast av allt är att det hålls städat och fräscht to the max!

  [Svara]

 • Svara Malin & Prinsessan 17 november, 2011 at 13:12

  Vad skoj att du får vara med och utforma sådant här! Vi har ett toppenbra amningsrum/familjerum på Birsta City här i stan som är ett stort shoppingcenter. Uppskattade det enormt när lillan var mindre! Försökte hitta en länk med bild men misslyckades dock med det projektet 😉
  Hur som helst har de supersköna skinnfotöljer där inne med bra stöd. Perfekt med fotöljer istället för soffa så man får sitta ”privat” och skinn är ju så enkelt att torka av/sköta om.

  Ska bli skoj att se när det är klart!
  Kramar på dig finis!!!!

  [Svara]

 • Svara Rosi 24 november, 2011 at 09:06

  Det viktigaste i det amningsrummet är ett nytt skötbord! Det som finns där nu vill man inte lägga en bebis på, det håller typ på att ramla ned…

  [Svara]

 • Lämna kommentar