Lofsan

Vad är det att vara en bra coach

 Jag fick en fråga på min instagram om vad jag tycker om att ta hand om och coacha så stora grupper som jag ofta möter. Jag har normala grupper på över 70 personer och flera gånger har grupper haft över 100 deltagare i olika sammanhang.
 
 Det är självklart utmanande men också, och framförallt, väldigt roligt att jobba med stora grupper. Min bild är att det tar flera år att bli en så pass duktig och trygg pedagog att alla individer i en grupp känner sig sedda och får sina behov tillgodosedda. Det bästa sättet att bli en bra ledare och coach för stora grupper är att träna på att leda just grupper. Jag tror inte att en löpcoachutbildning över en helg ger den mängd och erfarenhet som krävs utan det tar flera år att bli riktigt bra.
 
 Jag kan se några viktiga och betydelsefulla perioder i mitt liv och min utbildning som har gett mig verktygen att kunna leda stora grupper. Mina två handledare när jag gjorde min VFU (praktik) när jag pluggade till idrottslärare: Birgitta på Eklidens skola och Tomas på Älta skola i Navka har varit oerhört betydelsefulla för min utveckling. Jag har fått leda, blivit utvärderad, få följa, utvärdera andra, leda själv och utvärderas, gång på gång. Rak och ärlig feedback, tydliga förbättringsområden men också att få hjälp med lyfta fram starka sidor och ledaregenskaper är en del av att bli en bra coach i alla sorters sammanhang.
 
 Min stora lärdom under alla de år som jag har jobbat i träningsbranschen är att det är inte de som är bäst på träning som är bra ledare. Att vara en bra coach betyder för mig att man är duktig på att kommunicera och har en genomarbetad pedagogik med en röd tråd. Bara för att du kan mycket om löpning och är en duktig löpare själv så innebär det inte automatiskt att du kan coacha andra.
 
 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Skriv kommentar

Lämna kommentar