Lofsan

Ultraljud

Dagens besök på MVC var ett extrainbokat abdominalt (utifrån) ultraljud för att undersöka moderkakans placering som varit för låg under graviditeten. Hon som utför ultraljudet är barnmorska men inte ”vår” barnmorska.

Ultraljudet visar att bebisen har lagom med fostervatten och ser ut att må bra.

Hon kom fram till att moderkakan ligger för lågt för att hon ska kunna se exakt placering gentemot förlossningskanalen. Alltså att moderkakan ligger för hålet. Hon ville boka in mig på vaginalt ultraljud med läkaren som kan se mer exakt hur den ligger men det finns inga tider.

Vi ville även att hon skulle mäta bebisen så att hon kunde uppskatta vikten. Det visade sig att det var standard även vid sena ultraljud. Bebisens vikt är uppskattad till 2049 gram, förväntad vikt är 2409 gram vilket ger en avvikelse på 14,9%. Då blir man inbokad på ytterligare ett ultraljud inom ett par veckor för att se att bebisen inte avviker ytterligare. Nu fanns det så klart inga tider för det heller med så kort varsel.

Så nu väntar jag på att ”vår” barnmorska ska ringa och och ge oss en ny tid till läkaren, och att han kan göra tillväxtultraljudet i samma sväng som det vaginala. Det innebär att det blir vårt femte och sjätte ultraljud under graviditeten. Standard är ett.

Jag är inte orolig för att det ska vara något problem med varken bebisens storlek, jag är liten från början, jag var liten när jag föddes, jag har bara bara gått 7 kilo hittills och min mage har varit liten under graviditeten så det är ju föga förvånande att bebisen också är liten.

Däremot blir jag irriterad och frustrerad över att inte kunna få ett klart besked angående moderkakan. Detta besök har varit inbokat sedan i februari och har både av mig och Kärleken setts som den viktigaste hållplatsen på väg mot en ”färdig” bebis. Jag ville ha ett papper på att allt ser bra ut, framförallt så att jag vet vad jag ska ladda för. Nu blev det ett antiklimax där vi varken fick veta mer eller mindre.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Skriv kommentar

 • Svara catta 17 juni, 2009 at 12:47

  heej

  är normalt att ligga +22 till – 22 % i tillväxt ul..
  sedan kan de diffa rejält från sköterska som gör ultraljudet… så man bör ej gå helt på det..

  min mellersta tjej beräknades väga 3,5 dagen inna hon kom ,men vägde 4125 när hon kom dagen efter.

  har alltid fått göra tillväxt ul var tredje vecka undra alla tre grav. så man är rätt van nu 🙂

  så stirra dig ej helt blind. de kommer gå toppen bra! lycka till!

  kram catta

  [Svara]

 • Svara Josse 17 juni, 2009 at 13:10

  Synd att ni inte kunde få ett klart besked, men hoppas att ni får det snart så ni vet hur det blir! Vissa bebisar är mindre, vissa är större. Det är inte bra med för stora heller så tror inte man ska oroa sig över att våra är små.. de är ju ändå ”normala”! Vi träningsmänniskor har väl så hög förbränning så det bara räcker till bebben och sen blir inte mkt över till oss 😉

  Lycka till och kram på dig!

  [Svara]

 • Lämna kommentar