Lofsan

Tre varianter av raka marklyft

När jag häromdagen la upp ett helt pass ”Valborgsfys” fick jag frågan om vad det är för skillnad mellan raka marklyft med parallella fötter och om man korsar fötterna. Enkelt anatomiskt förklarat så isolerar man ena benets muskulatur genom att korsa benen. Om du provar själv känner du skillnaden.


Precis som att man gör knäböj med olika typer av fotposition tex sumoknäböj och vanlig knäböj, utfall med olika typer av fotpositioner, roddövningar med olika grepp och så vidare så följer allt detta principen om att du blir bra på det du tränar. Som nybörjare behöver du inte krångla till det så mycket utan fokusera på att få bra teknik i en position av knäböj, utfall, marklyft, rodd, chins osv. Som nybörjare får man snabba resultat och utvecklas fort. Men efter något år med ordentlig styrketräning stannar de flesta upp i utvecklingen och träningen kräver att man gör några förändringar för att få en ny utvecklingskurva. Det finns många knep för att variera träningen så att man fortsätter utvecklas och variation i övningarna är en av dom.

När man går en ordentlig PT-utbildning så lär man sig hur man gör progression i övningar inte bara i att öka vikter utan mer i vinkelförändringar.

Filmen nedan ger exempel på hur raka marklyft kan göras på tre olika sätt. Syftet är oavsett variant att öka styrkan och stabiliteten i bäckenet, ryggmuskulatur och baksida lår. Raka marklyft är tillsammans med höftlyft, kettlebellsvingar, good mornings och ryggresningar en assisterande övning till traditionella marklyft, alla är övningar som aktiverar den bakre rörelsekedjan på kroppen. Det innebär att man för att bli bättre i marklyft kan komplettera den traditonella marklyftsträningen med de assisterande övningarna. I Stora löparboken för kvinnor är styrketräningsprogrammet uppbyggt just med en huvudövning som sedan kompletteras med assisterande övningar.


Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Kommentar

  • Svara Lina 10 maj, 2015 at 19:40

    TACk för ännu mera bra tips!!! 🙂 Måste prova.

    [Svara]

  • Lämna kommentar