Träning, Videobloggar

Tankar om träning på TV4 Nyhetsmorgon

I morse besökte överläkaren Mikael Sandström TV4 Nyhetsmorgon och svarade på tittarfrågor. Efter inslaget har jag fått många frågor från mina kunder och bloggläsare som ställer sig undrande till hans påståenden både om huruvida plankan är en bra eller dålig magövning samt rekommendationen att en kvinna som har genomgått snitt och/eller har delade magmuskler kan springa 3 månader efter förlossningen men inte styrketräna. Jag vill gärna lyfta upp och bemöta Mikaels inlägg här i min egen blogg. Om det är något som känns oklart, tveka inte att fråga!

Första delen: om ”Plankan”:

Mikael menar att Plankan inte är en bra magövning eftersom den:

1. Är statisk (att man står stillastående och därmed inte utvecklar dynamisk kraft)

2. Har för lång hävstång och därmed blir för tung för ryggen

Jag menar: Plankan som magövning kan vara en bra övning för väldigt vältränade personer som vill bli statiskt uthålliga i sin idrottsgren. Men för de allra flesta personer är plankan på tå för tung för att vara en magövning och istället belastar den ländrygg och axlar. Det finns väldigt många andra övningar som är bättre för dig som vill fokusera på magmusklerna, oavsett om det är de inre eller de yttre magmusklerna du vill träna. För oss som har varit gravida och därför har eller har haft delade magmuskler är det allra viktigast att vi lär oss aktivera bålen inifrån och ut. Naveln nära ryggen och sänkt ner mot höften. I vanlig planka är det som sagt få som orkar hålla upp naveln mot ryggen utan att magmusklerna hänger ned mot golvet och belastningen ligger på ryggen istället. För er som vill ha andra varianter av plankan med stora dynamiska moment och möjlighet till att avlasta ryggen så att du får kontakt med magmusklerna har jag i två blogginlägg sammanställt massa Filmade magövningar & Magträning.

 Andra delen: om att springa efter graviditet och snitt:

Mikael svarar såhär på frågan: ”Hur tränar jag bäst efter att för 3 månader sedan ha genomgått ett snitt, mina magmuskler är delade?”:

1. Efter 3 månader är det bra att springa

2. Efter 3, 4, 5 månader så kan man träna precis som man gjorde innan. Då är snittet läkt.

Jag svarar: Få kvinnor som genomgått ett snitt har bålstyrkan som krävs för att kunna springa med ett korrekt löpsteg. Löpning för tidigt efter förlossning (oavsett om den är vaginal eller genom snitt) kan leda till inkontinens eftersom livmodern tryckt ner mot bäckenbotten när bebisen låg i magen. Kvinnor som springer efter graviditet utan att ha tillräcklig styrka får ont i knän, höfter eller rygg. Graviditetshormoner som mjukar upp kroppen finns kvar i kroppen upp till 16 veckor efter förlossning och så länge som man ammar. Detta hormon gör kroppen mindre stabil och ökar risken för belastningsskador.

När du börjar träna försiktigt efter förlossningen ska du absolut inte träna som du gjorde innan. Du behöver först läka och stärka de inre magmusklerna, de yttre magmusklerna och ryggen. Det kan ta upp till ett år. Dessutom behöver du hitta tillbaka till en korrekt hållning och lära dig aktivera sätets muskulatur (som kopplas ur när du svankar som gravid). Oavsett hur du fött ditt barn är det inte säkert att du någonsin kan träna som du gjorde innan. Att hoppa hopprep eller springa riktigt fort eller långt och samtidigt hålla tätt är för många tjejer svårt, kanske till och med omöjligt. Däremot kommer du med rätt teknik och bra övningar säkerligen kunna bli starkare i bålen än innan, men inte med hjälp av löpning 3 månader efter ett snitt. Du kan läsa fler inlägg som jag har skrivit om Löpning efter graviditet och Tankar om löpning efter graviditet.

Jag tycker att det är jätteroligt att man i TV pratar om träning och framförallt träning efter graviditet. Det är ovanligt, konstigt nog, eftersom de flesta kvinnor blir gravida någon gång i livet. Men ändå fokuserar media oftast på hur kvinnokroppen ser ut istället för på hur den faktiskt fungerar. Kvinnokroppen är väldigt komplex. Den är fantastisk och smart – det ska vi nyttja och sprida kunskap om. Alla graviditeter är olika, våra förlossningar går annorlunda till och våra kroppar reagerar olika, det är viktigt att komma ihåg. Om man ska ge generella rekommendationer om träning efter graviditet behöver man därför vara påläst och supertydlig och vara väldigt försiktig med generella rekommendationer och ”sanningar” som i värsta fall kan orsaka skador och besvär. Kvinnor och kvinnors kroppar är värda att ta på allvar.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

19 Kommentarer

 • Svara Cecilia 10 december, 2013 at 21:12

  Du är så klok! Jag skulle gärna vilja höra dina tankar om tung styrketräning med stort buktryck, som ex tunga marklyft, kopplat till underlivet efter graviditet och förlossning. Det talas en hel del om just löpning men hur ska vi som fastnat för tunga vikter tänka? Marklyfter och knäböjer 1x kroppsvikten och vill lyfta ännu tyngre men är rädd för framtida problem som ex framfall. Stort tack på förhand!

  [Svara]

  Elin Reply:

  Håller med om att du är klok och jag är så glad att du fångar upp området träning i samband med graviditet! Jag skulle också bli jätteglad för ett inlägg av den typ Cecilia önskar.

  [Svara]

 • Svara Också cecilia 10 december, 2013 at 21:22

  Jamen exakt om löpning och bålstyrka! Jag brjade springa aaaalldeles för tidigt efter min tredje, och sista graviditet – fick så vansinnigt ont i svanken, ont i benen och ont överallt. Sen tränade jag intervaller – och kissade på mig och vet du, då la jag ner löpningen ett tag och körde hemmaträning: bålstyrka, benstyrka allt sånt där.
  Nu kan jag springa igen, men det har varit en lång väg, och många bakslag. Och nu är sista bebisen ett, så det känns som att det stämmer exakt det du säger om återhämtning.

  [Svara]

 • Svara Linn 10 december, 2013 at 21:38

  Intressant klipp och inlägg! En fråga, min sambo har två diskbråck i ländryggen. Han har gått till naprapat och bland annat blivit rådd att köra plankan. Han sa att han kunde ha rumpan lite högre för att inte belasta ländryggen så hårt. Men, är plankan verkligen bra med denna skada? Vad skulle du annars rekomendera för övningar?

  När jag ändå skriver vill jag passa på att tacka för en GRYM blogg! Du ger mig så mycket inspiration! Jag planerar att plugga vidare från sjuksköterska till barnmorska inom närmsta åren och efter att ha börjat läsa din blogg har min stora dröm blivit att arbeta som barnmorska med fokus på träning för gravida/förlösta. Så, stort TACK för din energi, professionalitet och positivism! Du påverkar!

  [Svara]

 • Svara mari 10 december, 2013 at 21:38

  Du är så grym.

  [Svara]

 • Svara pilla 10 december, 2013 at 21:48

  Diskuterade faktiskt Mikaels påstående om plankan med min kompis som har varit f.d landslagsgymnast i många år när vi tränade ikväll och kom fram till samma som dig. Alla övningar passar inte alla och är man inte tillräckligt stark att man kan utföra plankan riktigt bör man göra något annat för att träna upp musklerna. Precis som man inte bör köra marklyft på 100 kg om man inte kan göra det korrekt…

  [Svara]

 • Svara Emelie 10 december, 2013 at 22:10

  Enligt de sjukgymnaster som jag var i kontakt med efter graviditeten ska man vara försiktig med plankan efter en graviditet, speciellt om man har svårt att hålla tätt eftersom trycket blir högt neråt och förvärrar om man har problem med inkontinens!

  [Svara]

 • Svara Sofie Jonsson 10 december, 2013 at 22:53

  Vad som är lämpligt träningsmässigt efter graviditeten måste väl huvudsakligen bero på fysisk status och träningsbakgrund innan och under graviditeten? Maria Rydqvist, elitskidåkare i längdskidlandslaget, sprang garanterat innan 3 månader efter graviditeten och var tillbaka på toppnivå på tävling efter drygt 3 månader utan att skada sig.
  Har man å andra sidan inte varit fysiskt aktiv innan graviditeten är ju utgångsläget helt annorlunda.
  Så att som Mikael säga att det går bra att springa efter tre månader till alla nyblivna mammor är ju enbart ett dumt råd. Varje individ och dens förutsättningar är unik. 🙂
  Tack för dina kloka tankar!

  Kika gärna in på Marias blogg, hon är en riktigt inspirationskälla. http://mariarydqvist.se

  [Svara]

 • Svara Johanna 11 december, 2013 at 08:02

  Läser din blogg varje dag men detta är första gången jag kommenterar för ämnet ligger mig varmt om hjärtat. Min dotter är snart 4 månader och jag började springa igen och köra plankan när hon var 1 månad. Skulle vilja säga att det är helt beroende på hur van löpare man är och hur stark man är innan. Jag har sprungit 2 maraton tidigare, sprang fram till graviditetsvecka 20 innan jag började cykla och cyklade och körde plankan ända fram till förlossningen. Efter förlossningen började jag springa 2,5 kilometer i långsam takt och har succesivt ökat både distans, fart och hur långe jag kör plankan. Genom att lyssna på kroppen och skynda långsamt börjar jag sakta men säkert komma tillbaka dit jag var innan graviditeten och har inte fått några problem. Alla har ju olika förutsättningar och är olika starka så man måste ju utgå från sin egen situation, lyssna på kroppen och ta träningen i sin egen takt.

  [Svara]

 • Svara Doktor Cecilia 11 december, 2013 at 08:28

  Heja dig! Den där tv4-doktorn uttalar sig visst om både ett och annat han inte har koll på. I våras uttalade han sig lika felaktigt om TBE-vaccin till barn, vilket fick mig att skriva ett korrigerade blogginlägg likt ditt här: http://www.barnakuten.nu/barnsjukdomar/tv-4-doktor-mikael-las-pa-innan-du-uttalar-dig-om-barn-och-tbe/ . Det hjälpte! http://www.barnakuten.nu/vaccinationer/tv-4-doktor-mikael-har-last-pa-och-andrar-sig-om-tbe-vaccin/

  Hoppas ditt inlägg också leder till att han får rätta sig i rutan.

  [Svara]

 • Svara Pyret 11 december, 2013 at 11:12

  Hej! Tack för ett väldigt intressant inlägg.

  Vad har du för tips på bra magövningar för oss normaltränade? Jag är gravid i v 12 och innan graviditeten tränade jag ca 4 dagar i veckan, styrka och löpning. Nu har tyvärr konstant illamående satt stopp för det och det har bara blivit promenader. Hoppas dock snart det börjar släppa.

  Är plankan en bra övning fram till förlossning eller vad bör man göra istället? Har du tips på bra övningar där man stärker inre muskulaturen efter förlossningen?

  Ha en fin dag!

  [Svara]

  Elin Reply:

  Jag skulle vilja fråga samma sak. Jag är gravid i vecka 8 och brukade träna ca 2-4 ggr/vecka innan graviditeten och sprang även ett maraton tidigare i år men sen jag blev gravid så har jag varit så illamående och trött att träningen tagit stryk.
  Så vad är ditt råd till oss gravida för vad man kan göra nu under graviditeten för att förebygga återhämtningen sen? Vad ska man tänka på främst? Känner mig lite vilsen i gravidkroppen.

  Tack för en fin blogg!

  [Svara]

 • Svara Anna Gustafsson 11 december, 2013 at 12:41

  Tack Lovisa för ett bra, reflekterande och korrigerande inlägg om framförallt löpning efter graviditet och förlossning. För kvinnors kroppar som klarar av att ge liv åt och föda fram ett barn är verkligen värda att ta på allvar precis som du skriver och då ska ingen TV doktor stå och ge generella råd till oss mammor. Framförallt inte inom ett sådant område där han varken är expert eller påläst. Om TV4 ska ta upp frågor i ämnet träning och graviditet tycker jag att det är bättre att de använder sig av din expertis och erfarenhet som de faktiskt har tillgång till istället! Keep up the good work!

  [Svara]

 • Svara fia 11 december, 2013 at 13:33

  Så viktigt! Bra Lovisa!

  [Svara]

 • Svara Petra 11 december, 2013 at 13:49

  Tack! Blev nästan arg här hemma i morgonsoffan! Väntar mitt femte barn och kroppen är inte sig lik, denna gång kom alla krämpor tidigt och jag vet att det är inte så bara att komma igång igen efteråt. Har kollat in dina övningar! När kommer du med en bok!! Olga förespråkar ju gärna plankan?

  [Svara]

 • Svara Träningsråd till nyblivna mammor | Trend o Träning 11 december, 2013 at 14:14

  […] programmet men lyssnade nu i efterhand och har läst om det på flera bloggar. Lofsan skriver en bra förklaring här, liksom min pto-kollega Katarina Woxnerud som jag citerar […]

 • Svara Josefine W 11 december, 2013 at 16:28

  Tack för ett bra och informativt inlägg! Har själv fem dagar kvar till BF och har funderat mycket kring det här med träning. Efter att ha varit mycket aktiv tidigare men tappat mycket under graviditeten så är jag riktigt sugen på att komma igång igen! Men är rädd för att skada mig och göra fel… Men tex. spinning, det borde väl vara en bra konditions-träningsform ganska så snart efter graviditet eller vad tror du om det?

  [Svara]

 • Svara Träning efter graviditet! | idahalvarsson 11 december, 2013 at 21:36

  […] jag lärt mig genom utbildning men även efter egna erfarenheter. Gå in och läs Lofsans inlägg här så får ni en bra bild om vad som sas och vad som kanske blev lite tokigt. Lustigt nog har jag […]

 • Svara Sofie Jansson 10 mars, 2014 at 12:18

  Hej,
  Jag hoppas du skulle vilja hjälpa mig med en helt annat fråga angående träning under graviditet. Jag läser så olika på alla sidor och vet nu inte hur jag ska tänka eller göra kring ämnet. Jag är gravid i vecka 15-19 (ska snart på Ultraljud för att veta mera). Läser att jag ska kunna träna vidare som tidigare. Men på vissa ställen läser jag att man absolut inte ska träna med hopp och så vidare. Vad gäller? Jag har ju helt klart gått på pass nu där hopp förekommer och får lika dåligt samvete varje gång…Hoppas du kan hjälpa mig så jag vet om jag ska avstå helt fårn dessa pass.
  Annars försöker jag varva med spinning – då sitter man ju still där på cykeln 🙂

  [Svara]

 • Lämna kommentar