Lofsan

Tankar om preventivmedel

En vanlig fråga jag får handlar om hur man ska tänka kring preventivmedel, träning och viktnedgång efter att man har fått barn. Jag är verkligen ingen fertilitetsexpert men eftersom jag har jobbat i många år med kvinnor som vill bli eller har varit gravida så har jag stor erfarenhet.

Mycket av mitt jobb går ut på att hjälpa kvinnor som inte lyckas bli gravida att öka chansen, till exempel att bli normalviktig, minska metabolistisk stress och liknande utmaningar.

Många kvinnor som ätit p-piller som yngre vill inte äta hormoner efter att dom fått sitt första barn, kanske är amningsperioden den första perioden sen tidiga tonåren som man inte har något preventivmedel (förutom när man blev gravid). Jag har ätit p-piller sedan jag var 15 år och dessutom provat både p-stav och och p-ring. Jag har inte mått bra av varken piller eller annat så sedan jag blev mamma så har jag valt att inte äta några hormoner, det passar mig väldigt bra.

Sedan något år tillbaka finns en preventivmetod som heter Natural Cycles på marknaden. Det är en metod som går ut på att man varje dag mäter kroppstemperaturen med en termometer, gör ägglossningstest om man vill och sedan registrerar allt i en app. Natural Cycles kan man använda för att ta reda på hur stor risk det är att man blir gravid den dagen men också åt andra hållet hitta dom dagar som chansen är större att man blir gravid, om nu man vill det.

Jag själv har inte testat Natural Cycles än men jag har både klienter och vänner som kör stenhårt på metoden, både för att inte bli gravida och för att bli gravida. Jag tycker att det är väldigt bra att det kommer alternativ på marknaden som inte bygger på att kvinnan ska äta hormoner för att undvika att bli gravida och att vi människor blir bättre på att tolka signaler och symtom kring kroppen. Det är inte säkert att Natural Cycles passar alla men för dig som ännu inte hittat en preventivmetod som du trivs med tycker jag definitivt att det är värt att prova.

 natural cyclesJag börjar logga min kroppstemperatur idag!

I samarbete med Natural Cycles.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Skriv kommentar

Lämna kommentar