Lofsan

Tankar om kost

Det verkar som att många av mina bloggläsare har svårt att förhålla sig till sin kost, ta ställning till olika dieter och är känsliga emot vad andra säger, tycker och hävdar om mat. Jag försöker alltid vara tydlig i mina ståndpunkter och syn på mat, både för att jag är en förebild för många och för att vara trovärdig i mina kostråd.

Jag är en väldigt lagom människa. Ganska normal faktiskt. Jag tycker inte om kortsiktiga dieter, jag tycker om livsstilar. Jag förespråkar kosthållning som fungerar varje vecka året om. Både forskning och min egen erfarenhet säger att förbud är kasst, både för kosthållningen på sikt och det psykiska välmående. Jag menar att det sunda förnuftet räcker bra mycket längre än ett strikt kostschema med lista på livsmedel.

Eftersom vi fullständigt matas med olika typer av ”goda råd” om hur man ska äta genom bloggar, löpsedlar, TV och så vidare är det viktigt att vi själva läser på om och forskar på hur den mat vi äter påverkar oss själva och inte andra i första hand. Det som fungerar på en person kanske inte alls känns bra för någon annan.

Det finns få människor som skulle spara pengar eller betala räkningar utan att ha koll på exakt vilka summor pengar som går i flödet ut och in på kontot. På samma sätt tycker jag att man ska ha koll på flödet in och ut ur kroppen i form av mat och förbränning. De flesta människor vet att deras lön räcker till alla räkningar oavsett månad eftersom de anpassar sina kostnader till sina intäkter. På samma sätt får människan anpassa sin mathållning i förhållande till hur mycket livsstilen förbrukar. Om man har mer räkningar än vad lönen räcker till får man antingen konsumera mindre eller öka inkomsten genom att jobba mer. Det är ju trevligare att kunna fortsätta handla med mer pengar än att behöva avstå för att pengarna inte räcker till. Om man ökar sin förbränning (tex genom fysisk aktivitet) så får man utrymme att både kunna äta det man vill och kanske ha lite extra marginal till att minska fettvikten, på samma sätt som man kan spara de pengar som blir över när räkningarna är betalda. Om man har sparat en liten buffert så är det också lättare att kunna konsumera/äta när det kommer ett oplanerat men väldigt passande tillfälle.

Genom att bli mer medveten om vad den mat man äter innehåller i energimängd och samtidigt omvandla den fysiska aktiviteten till samma valuta (kalorier) så underlättar det arbetet i att komma i bra vanor där inkomst och utgifter/kostnader överensstämmer varje vecka, månad och år. Inte bara inför sista månaden till bikinisäsongen/charterresan/bröllopet.

En bra budget sköter sig självt, det gäller bara att först hitta en bra balans i kontoflödena.

För övrigt: intressant forskningssammanställning om sötningsmedel.


Lagom riktig mat, för mig.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Kommentarer

 • Svara Ulrika 18 september, 2012 at 20:02

  Så grymt bra skrivet!

  [Svara]

 • Svara Malin 18 september, 2012 at 20:10

  God kväll Lovisa!
  Jättebra tankar om kost, kan inte annat än hålla med. Jag är också en väldigt lagom människa 🙂

  Tack för bästa bloggen och bästa inspirationen!

  Mvh
  Malin

  [Svara]

 • Svara Therese J 18 september, 2012 at 20:21

  Bra jämförelse där och vad hungrig jag blev av att se den mumsiga tallriken!

  [Svara]

 • Svara emma erlandsson 18 september, 2012 at 20:27

  Ett perfekt inlägg för mig just nu. Satt precis och funderade över detta. Har du något tips på sida där man kan mata in vad man äter respektive tränar?
  Tack för att du är du. Fortsätt med det. Önskar jag hade bott lite närmare bara. Kramar för en fantastisk blogg

  [Svara]

  I min lilla lilla värld Reply:

  Matdagboken

  [Svara]

 • Svara Sommarspring 19 september, 2012 at 05:51

  Mycket bra inlägg! Tydlig och bra jämförelse också!

  [Svara]

 • Svara Gunilla 19 september, 2012 at 18:16

  Bra skrivet. Jag har alltid varit allt eller inget. Så har det bara funkat i perioder också… Men börjar närma mig lagom märker jag när jag läser din text. Det känns fint! Tack för all inspiration och kunskap som flödar från dina ord. Det är det som påverkat mig mest i rätt riktning.

  [Svara]

 • Svara Helena 19 september, 2012 at 20:20

  Håller med till fullo! Du är en bra förebild; lever som du lär och får resultat därefter! Yes!!! 🙂

  [Svara]

 • Svara dentvetydigamamman 20 september, 2012 at 23:52

  jag tror som du skriver att en sak passar inte alla! åh, vad jag har försökt med ”allt” för att stävja mitt sockerberoende och enorma sötsug – men ingenting har hjälpt. när jag drog ned på kolhydraterna och tog bort alla gluten-produkter försvann sockersuget och mina magsmärtor. så där slog jag två flugor i en smäll 😉 så jag tror verkligen att vi ska vara lyhörda på våra kroppar och känna efter vad vi mår bra av. inte haka upp oss så mkt på vad någon annan säger eller hur andra gör 🙂 så jag tycker du har helt rätt helt enkelt 🙂 lagom är bäst – men för vissa funkar inte lagom heller!

  [Svara]

 • Svara Fråga om kost | erdoderdo 12 januari, 2014 at 10:16

  […] kost. För min del handlar det om att äta mer av allt, för att vara stabil. Lovisa har skrivit bra om kost och balans här. Om man vill nå en viktnedgång så brukar det vara bra att sikta in sig på ungefär ett halv […]

 • Lämna kommentar