Lofsan

Studiebesök hos itrim

Jag får ibland frågorna om man måste träna för att gå ner i vikt och varför går man inte ner i vikt trots att man tränar? Jag förespråkar att man ska träna, oavsett om man vill gå upp eller i vikt, för att kroppen mår bra av det. Det finns ett ”enkelt” svar på den första frågan:

Ät mindre än vad du gör av med, så går du ner i vikt. Men om du redan har en låg förbränning, för att du har en stillasittande livsstil, relativt lite muskelmassa och inte är tonåring längre, så betyder det att du måste äta mindre än vad du tror. Vi människor har en tendens att överskatta hur mycket vi rör på oss och underskatta hur mycket vi äter. Genom att träna flera gånger i veckan så höjer du din totala förbränning och kan därmed äta normalt (obs normalt är dock inte detsamma som vanligt). Men varför går jag inte ner i vikt trots att jag tränar då? Jo, träning ökar vår aptit och gör så att vi blir både hungrigare och mer sugna på mat. Ju mer vi tränar, desto mer äter vi. Även om vi tänker att vi äter mindre. Och ju mer vi tänker på mat, desto mer äter vi faktiskt.

För människor som tycker om att träna och som har ett normalt förhållningssätt till mat räcker det ofta att träna några gånger i veckan, maten på vardagarna flyter på och på helgerna finns det lite utrymme för att kunna ”unna” sig något extra. Men om man är van vid att ”banta”, att träna i perioder och leva som om att det inte finns några gränser under fredag, lördag, söndag, jul, påsk, sommarlov, semester och så vidare så är det mycket svårare att skapa en hållbar livsstil. För varje gång som man misslyckas med att etablera träningsvanor, gå ner i vikt, sluta äta godis, äta till man får ångest så bekräftas bilden av sig själv som någon som inte kan lyckas. Jag tycker att det är väldigt bra att det finns många ”dieter” att välja mellan, att det finns olika typer av träningsanläggningar att välja mellan och massor av träningsformer med olika inriktning. Det viktiga är inte vilken diet vi äter efter, eller hur mycket vi tränar, det som avgör i det långa loppet är hur uthålliga vi är. Oavsett om du äter efter GI, LCHF eller 5:2 så har efter 12 månader alla som fortsatt hela året ungefär samma resultat. Det är alltså inte vad du väljer utan hur länge du kan välja det som avgör.

Det jag saknar på många träningsanläggningar, som i januari varje år möter nya människor, är metoder och planer för hur träning kan kombineras med kosten för att skapa en livsstilsförändring som håller på lång sikt. En hållbar livsstil. Vi PTs är ofta duktiga på träning, pulszoner och på att ge våra kunder konkreta tips på hur de ska äta för att få de resultat de vill. Men bara för att jag som PT kan säga vad man ska och inte ska äta så innebär inte det att kunderna tar till sig det. Jag tror att utmaningen för oss som är duktiga på träning är att, trots att de flesta människor vet vad de ska och inte ska äta, inte utgå från det är okunskap eller lathet som gör att man äter för mycket generellt, för mycket socker eller för mycket fett. När man vill göra en livsstilsförändring så behöver man hjälp med att:

1.) omsätta kunskap till färdighet: jag vet vad jag ska göra men inte hur jag ska göra det

2.) skapa och bibehålla motivation: att gå ner till normalvikt är enkelt, att bibehålla normalvikten är svårt

3.) bryta invanda mönster och etablera ett sunt beteende

Jag saknar mycket av detta stöd på våra svenska träningsanläggningar och tror att fler personer skulle fortsätta träna om gymmen blir bättre på att inte bara säga hur människor ska träna utan också fångar upp och stöttar personen i det liv som sker utanför gymmet. Häromdagen besökte jag Itrim, ett företag inriktat på motion och viktminskning, långt bort från den prestationsinriktade träning jag själv jobbar med. Det var väldigt nyttigt för mig att se hur noggrant man jobbar inte bara med att coacha inom träning utan också både på gruppnivå och individuell nivå jobba med motiverande samtal, coachning inom kostförändring. På Itrim finns det ingen övertro till att träning är det som ger resultat, utan det är kosten  i balans med livsstilen i helhet som skapar framstegen. Jag tycker om mångfald och ser gärna olika typer av aktörer på svenska träningsmarknaden. Itrim fyller ett stort behov för de människor som behöver stöd inte bara i träningen utan framförallt med kosten, de som behöver en låg tröskel för att komma igång med att röra sig och som tycker om att vara en del av en gemenskap.


Itrim rekommenderar för en viss typ av målgrupp produkter som man kan ersätta vanlig mat med för att bryta ett dåligt ätbeteende. För vissa känns det helt fel att bara dricka smoothies eller äta bars under 3 veckor medan andra känner att det är väldigt skönt att starta om med hjälp av dessa livsmedel. Att äta bars och dricka smoothies är bara en kortsiktig metod, på lång sikt använder Itrim handflatemetoden för att lära sina medlemmar äta lagom mycket och i en bra fördelning mellan kolhydrater, fett och protein, detta fokuserar man på under 2 år. Jag använder också handen som mått på mängden mat man bör äta. Det är roligt att Itrim gör kokböcker på handtemat. Jag har 3 böcker att ge till er läsare med Itrims handflaterecept. Tipsa om ditt bästa mellanmål i kommentarsfältet så väljer jag ut 3 favoriter som får varsin bok. Kom ihåg att skriva din mail!

Itrim har en låg tröskel till träning: hoppa in var du vill, kör varje övning i 30 sekunder, varannan styrka och varannan kondition med mycket fokus på din kroppsvikt, 20 övningar, 3 varv, totalt 30 minuter. Om du gör ditt bästa på varje övning kommer det att räcka långt.

Det ingår en hälsoundersökning när man blir medlem på Itrim med bland annat en Tanitamätning. Det är en våg som skickar små elektroimpulser genom kroppen och mäter motståndet i kroppen. Beroende på hur mycket fett, vätska och muskler du har i kroppen så är motståndet olika. En tanitavåg är ett relativt opålitligt mätredskap då den är känslig för var man befinner sig i menscykeln och vad och hur mycket man har ätit under dagen. Men den är bättre än en vanlig våg och kan fungera bra om man mäter sig på samma sätt vid samma tidpunkt i månaden. För mig visar vågen lite högre fettprocent än vad jag uppskattar att jag har. Jag tror att jag ligger runt 20% fett men jag är lite uttorkad nu när jag är sjuk och då blir fettprocenten lite högre eftersom den mäter fettet relativt till mängden muskler, vätska, organ och skelett.

I samarbete med Itrim.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

95 Kommentarer

 • Svara Jennie Pettersson 3 februari, 2014 at 15:53

  Mitt absoluta favoritmellis är äpple med keso och kanel. Snabbt, supergott och enkelt! Love it!

  [Svara]

 • Svara Ann-Louise Sandström Axelsson 3 februari, 2014 at 16:11

  Min favorit är kvarg, blåbär, hallon och lite nötter i 🙂

  [Svara]

  M Ingegerd Rolf M Reply:

  Gillar itrim går själv där och tränar!

  [Svara]

 • Svara Isabell 3 februari, 2014 at 16:26

  Ca 1dl keso, lite russin, banan, lite upptinade hallon och kanel 🙂
  Ett annat favoritmellanmål är en hårdmacka med avokado!

  [Svara]

 • Svara Alexandra 3 februari, 2014 at 16:34

  Mitt favvomellis är smoothie med kvarg, mjölk, banan och blåbärspulver.

  [Svara]

 • Svara Sara 3 februari, 2014 at 16:49

  Mitt favoritmellanmål är kesella med hallon eller blåbär och kanel, gärna lite musli på toppen. Kan inte bli bättre 🙂

  [Svara]

 • Svara Madeleine 3 februari, 2014 at 16:59

  Mitt absoluta favorit mellanmål är kvarg med valnötter i. jättegott! Eller chokladbollar gjorda på dadlar, vatten, havregryn, kokos och kakao 🙂

  [Svara]

 • Svara Hanna 3 februari, 2014 at 17:02

  Mitt favorit mellis: 0,5 banan, kesella och jordnötssmör. Mums!

  [Svara]

 • Svara Sara 3 februari, 2014 at 17:14

  Detta underbara mellanmål fick jag som lite flicka när jag bodde med mina föräldrar i Östra Afrika på sjuttiotalet. Det är världens nostalgi för mig och funkar än idag:
  Bananpannkaka: Mosa en banan med ett vispat ägg och stek en stund i smör på ganska svag värme. Släng gärna i lite vaniljpulver om du vill. Servera med ngn hackad tropisk frukt på, tex mango eller vad som finns. Mums!

  [Svara]

 • Svara Åsa Eriksson 3 februari, 2014 at 17:42

  Det jag ätit precis nu, bananpannkaka! Mosa en banan, vispa ihop med ett ägg + en äggvita och en nypa vaniljpulver. Stek med smör i stekpanna. Toppas med hallon och vaniljkesella. Ljuvligt!!

  [Svara]

 • Svara Lisa 3 februari, 2014 at 17:44

  Hej! Tack för din fina och inspirerande blogg 🙂
  Här får du/ni ett gott och snabbt mellis; skiva ett svenskt lite syrligt äpple (skiva nerifrån, så får du se en fin stjärna när du skär över kärnhuset) och bred på crunchy ekologiskt jordnötssmör på skivorna. Ät och njut!

  Lisa

  ps red delicious eller royal gala är lite för söta tycker jag, blir bäst med syrliga äpplen

  [Svara]

 • Svara Nina 3 februari, 2014 at 17:50

  Mitt favorit mellis är fruktsallad på banan, apelsin, äpple och kiwi. Severa med kesella blandat med vaniljpulver och kardemumma. Toppa med min rostade nötblandning och strö till sist över chiafrön och riven kokos. Tar lite tid men väl värt det 🙂 Mums!

  [Svara]

 • Svara Rebecca 3 februari, 2014 at 17:51

  Älskar mellanmål! Favoriten är nog kvarg, naturell yoghurt, frysta hallon, lite kakao mixat och toppat med fröer och nötter! Mums!

  [Svara]

 • Svara Jessica kreku 3 februari, 2014 at 18:05

  Keso eller kvargplättar! Jättegott tillsammans med färska eller rårörda bär.

  [Svara]

 • Svara LenaMaria 3 februari, 2014 at 18:14

  Keso, en klick St Dalfour marmelad med smak av hallon o granatäpple och hel mandel. Jag gör iordning på kvällen och kan äta på eftermiddagen dagen efter

  [Svara]

 • Svara Susanne 3 februari, 2014 at 18:28

  Jag har svårt att få till mellanmål så om jag ska lyckas måste det vara enkelt och lätt att ta med till jobbet. Ett ägg och en banan är det som fungerar bäst, det kan jag snabbt ta med till mitt kontor eller äta på tåget hem!

  [Svara]

 • Svara Jessica Sundberg 3 februari, 2014 at 18:36

  Mitt favoritmellanmål är naturell yoghurt toppad med färska hallon, nötter och kokosflagor! Mums!

  [Svara]

 • Svara Rebecca 3 februari, 2014 at 18:39

  Mitt favorit mellanmål är kvarg med hallon och mango. 🙂

  [Svara]

 • Svara MarieLouise 3 februari, 2014 at 18:40

  Jag har varit så enkelspårig länge när det gäller mellanmål. Alltid knäckemacka med avokado eller ägg/keso med frukt.
  Nu har jag investerat i en blender så förhoppningen är att jag under året ska mixa ihop den perfekta smoothiesen med både frukt och grönt!
  Kul att läsa om allas mellanmålstips, fylla på med ideér!

  [Svara]

 • Svara Annah 3 februari, 2014 at 18:42

  Jag gillar att ha bars i väskan som är lätta att göra och lätta att ta med. Favoriten just nu är daldar, mandlar, pecannötter, mullbär och pepparkakskrydda. Beroende på hur jag tränat gör jag vissa med proteinpulver och andra utan.

  [Svara]

  Annah Reply:

  dadlar och inget annat 😉

  [Svara]

 • Svara Hannah 3 februari, 2014 at 18:44

  Mitt favoritmellanmål är smoothie på kvarg, yoghurt, ägg, hallon, banan och lite vaniljpulver. Mixa, strö över några färska bär och rostade kokosskivor! Slurp!

  [Svara]

 • Svara Kristin 3 februari, 2014 at 18:51

  Hur ska man kunna välja bara ett?! 🙂 men ok, det bästa jag vet är smoothies.
  En klassiker:
  Apelsin, banan, ingefära, mjölk och lite kanel/kardemumma på.
  Eller en grön variant:
  Spenat, avokado, mandelmjölk, banan och jordnötssmör.

  [Svara]

 • Svara Hanna 3 februari, 2014 at 19:01

  Mitt favorit mellis är Kalkonskiva + ägg i en muffinsform, in i ugnen i ca 10-15 min på 200grader. Käka en frukt till. Perfekt att ha klara i kylen/frysen samt ta med!

  [Svara]

 • Svara Jessica 3 februari, 2014 at 19:03

  Ett av mina favorit mellanmål är grekisk yoghurt med färsk apelsin och kanel. Extra gott så här års när apelsinerna är som godast 🙂

  [Svara]

 • Svara Hanna 3 februari, 2014 at 19:09

  Mitt bästa mellanmålstips, som både är gott och nyttigt, är ett rivet äpple tillsammans med keso toppat med malen kanel. Går fort att göra, mättar bra och ger ny energi!

  [Svara]

 • Svara Julia Berg 3 februari, 2014 at 19:10

  Mitt bästa mellanmål är keso, äpple, kanel och några valnötskärnor. Supergott och mättande tycker jag 🙂

  [Svara]

 • Svara Emma 3 februari, 2014 at 19:12

  LakritsKaffe! Med fluff:)
  Kör ett ägg i mixern med en nypa lakritspulver.. Eller kanel för den som föredrar det. Sen häller jag på kaffet medan det kör runt 🙂 tada! Kaffe med fluff! Till det en näve nötter eller en frukt.

  [Svara]

 • Svara Linn 3 februari, 2014 at 19:19

  Ett av mina mellanmål är lax med avokado och körsbärstomater. Enkelt att ha med sig och även enkelt att plocka ihop.

  [Svara]

 • Svara Teresia Devenyi 3 februari, 2014 at 19:20

  Mitt favoritmellanmål vid lite festligare tillfällen är
  Ca 1dl kvarg, 2dl frysta hallon, 0,5-1dl vatten och 1tsk lakritspulver! Mixa och mumsa!

  [Svara]

 • Svara Josefine 3 februari, 2014 at 19:21

  Det bästa melliset, alla kategorier, äggmacka! Har alltid varit och kommer alltid att vara 🙂 kokar en mängd ägg på morgonen, bara att skiva på en god knäcke och så ett stödägg här och där. Mums!

  [Svara]

 • Svara Rebecka 3 februari, 2014 at 19:24

  Mitt favoritmellis är turkisk yoghurt med min hemmagjorda musli med bovete som bas och kanelsmak.

  [Svara]

 • Svara Mikaela 3 februari, 2014 at 19:31

  Mitt favorit mellanmål är chiagröt gjord på krämig kokosmjölk och chiafrön. Smaksatt med lite kakao och hallon på toppen.

  [Svara]

 • Svara Malmöit 3 februari, 2014 at 19:33

  Mitt mellanmålstips är keso, avokado och tonfisk på grov macka. Mums!

  [Svara]

 • Svara Sofie 3 februari, 2014 at 19:36

  Min favorit är keso med kanel, kardemumma, hackat äpple och gärna lite hackade nötter 🙂

  [Svara]

 • Svara Joanna 3 februari, 2014 at 19:38

  klassisk, keso, banan, kanel och hackade sötmandlar. Galet gott!

  [Svara]

 • Svara Camilla 3 februari, 2014 at 19:48

  Bra inlägg! Tack!
  Bästa melliset: lika delar kvarg och keso. Apelsin i bitar. Kanel och några hasselnötter på toppen. Vackert, smakrikt och energi i massor!

  [Svara]

 • Svara Elin Nilsson 3 februari, 2014 at 19:57

  Banan är oslagbar som mellanmål!

  [Svara]

 • Svara Sara 3 februari, 2014 at 20:00

  Fruktsallad på hallon, mango o kivi. Servera med keso o sötmandel 🙂

  [Svara]

 • Svara Veronica 3 februari, 2014 at 20:06

  Ett mellanmål som uppskattas av alla i familjen, även bebisar som börjat äta mat, är att mosa ihop en avokado och en banan. Om man vill så toppar man med en klick kesella eller yoghurt.

  [Svara]

 • Svara Ann-Charlotte 3 februari, 2014 at 20:13

  Åhh min nya favvo är tunt skivade apelsiner(utan skal förstås) klicka på turkisk yougurt och granatäpple och toppa sedan med kanel supermumsigt:-)

  [Svara]

 • Svara Linda H 3 februari, 2014 at 20:28

  Hej hej…

  Mitt absoluta favorit mellis mål är en avokado med lite örtsalt ihop med en finn crisp med färsk ost på… gott gott

  Hälsningar Linda

  [Svara]

 • Svara Tina Jensen 3 februari, 2014 at 20:44

  Hejsan!

  Jag vill tipsa om ett lite matigare mellanmål som man kan göra på rester, ha i frysen och bara mikra vid behov. Nämligen äggmuffins! Ibland är det gott med något varmt tycker jag speciellt vid denna tiden på året. Här hittar ni receptet: http://www.tasteline.com/Recept/Aggmuffins_med_Vasterbottensost

  Och från en som själv kämpar med vikten från en extrem övervikt och på mitt andra år på Itrim kan jag bara hålla med – det gäller att hitta sin egna väg men att jobba med helheten – mat, motion och det mentala. Framför allt gruppträffarna har varit ovärderliga för mig! Jag är ännu inte i hamn men jag ger aldrig upp!

  Keep up the good job!

  /Tina (www.butterflytina.com)

  [Svara]

 • Svara maria 3 februari, 2014 at 21:09

  Smoothies i alla former. Lätt att mixa i förväg och ta med sig.
  som bas har jag alltid kvarg. Mjölk eller vaniljyoghurt beroende på vilken sötma bären el frukten har.
  den bästa är dock kvarg, vaniljyoghurt, hallon & blåbär!
  Och ungarna älskar den!!

  [Svara]

 • Svara Natten 3 februari, 2014 at 21:15

  Mitt mellistips är avocado, cocktailtomater och keso ☆

  [Svara]

 • Svara Karin 3 februari, 2014 at 21:18

  Smoothie: 1 dl frysta hallon mixas med 1,5 dl kvarg, 1 dl mjölk, en halv banan och 0,5 msk linfröolja. Förstärk mellis med ett kokt ägg. Gör dubbel sats och ge barnen/spara till nästa mellis så går bananen jämnt ut 🙂

  [Svara]

 • Svara Frida 3 februari, 2014 at 21:25

  Mellanmål är ju typ det bästa som finns och det är så mycket som är så gott. Det går lite i perioder men favoriten just nu är mosad avokado på en grov knäckemacka/ hemmagjort fröknäcke toppat med skivad kalkon, keso, tomat och svartpeppar. Mums!

  [Svara]

 • Svara Hanna 3 februari, 2014 at 21:41

  Mitt favorit mellanmål är finncrisp med keso på, toppat med soltorkade tomater, finhackad rödlök, avokado och pinjenötter!

  Tack för en härlig blogg som ger mig mycket inspiration!

  [Svara]

 • Svara Angela 3 februari, 2014 at 21:43

  Sannaplättar gillar jag som mellanmål.. 🙂

  [Svara]

 • Svara Emelie 3 februari, 2014 at 22:19

  Grönsaker och goda dippsåser(gjorda på kvargbas). Perfekt att förbereda och ha några dagar i kylen.
  Ett mellanmål för lata dagar eller som mig; kontorsråttan och som vill ha nåt som tar lite längre tid att äta.

  [Svara]

 • Svara Lisa & livet från den ljusa sidan 3 februari, 2014 at 22:29

  Den bästa mellisen är den som blir av – något som inte är en självklarhet i min värld.

  Så svaret: ett ägg.

  Det finns alltid tid att ”trycka ett ägg” som jag och min kollega uttrycker det, hur mycket på språng man än är. Mättande och gott. Förvara i en barnmatsburk eller gammal kvarg-burk – perfekt!

  [Svara]

 • Svara Linda 3 februari, 2014 at 22:30

  Jag har fått dille på att blanda lätt upptinade hallon med turkisk yoghurt och sprinkla över linfrö och avsluta med att drizzla flytande honung.
  Fräscht mellanmål som smakar som glass fast nyttigare 🙂

  [Svara]

 • Svara Malin 3 februari, 2014 at 22:38

  Sportknäcke med mosad avokado å lite flingsalt på det!

  [Svara]

 • Svara Jenny 3 februari, 2014 at 22:47

  En rejäl matsked keso, två ägg och lite vaniljpulver. Häll upp i portionsformar och in i ugnen 10-15 min beroende på hur stora formarna är.
  Servera med bär. Så gott!

  [Svara]

 • Svara Malin 3 februari, 2014 at 22:47

  Fruktsallad, Alla dagar i veckan. Nej så huslig är jag kanske inte men vi äter det ofta. Varje helg får barnen turas om vilka frukter,bär, nötter de vill ha i. Det kan ju varieras i det oändliga och det blir banne mig alltid gott. Tillbehören går också att variera hur man vill. Keso,kvarg,yoghurt,glass,kesella eller bara som den är. Mums!

  [Svara]

 • Svara Marregraddnos 3 februari, 2014 at 23:04

  Det mellanmål jag kör nu är 1/2 bananpannkaka med kanel i. Till det kvarg och vilka bär jag har i frysen. Så här gör jag; Mosa bananen. Rör ihop med två ägg. Krydda med kanel och stek sedan. Rör ihop kvarg och bär och klicka på.

  [Svara]

 • Svara Luisa 3 februari, 2014 at 23:11

  Min favvomellis är en smoothie på spenat, saften från blodapelsin och grapefrukt och så valfria frysta bär. Vitaminkick och energiboost i ett!

  [Svara]

 • Svara Caroline 3 februari, 2014 at 23:13

  Ett mellanmål ska vara lätt att fixa och inte innehålla massa konstiga Ingridienser som är svåra att få tag på.
  Mitt älsklings är skivat äpple, keso, nötter och lite kanel. Perfekt!!

  [Svara]

 • Svara Elisabeth 3 februari, 2014 at 23:21

  Favoritmellanmålet to go är helt klart en smoothie med naturell yoghurt (brukar ta mild lätt yoghurt) en banan, lite hallon helst färska men funkar med frysta också, en skvätt juice. Någon annan frukt om man har tillgängligt tex mango.

  Hemma är fruktsallad det bästa mellanmålet. Gärna med frukter som passionsfrukt, granatäpple, apelsin, banan, vindruvor, kiwi, mango… Jag är en fruktgottegris 😉

  [Svara]

 • Svara Lena 3 februari, 2014 at 23:27

  Keso, hallon och honungsmelon. Toppa med lite mandelflarn och hasselnötter. Fräscht, syrligt och lite sött 🙂

  [Svara]

 • Svara Lotta 4 februari, 2014 at 00:45

  Tack för detta inlägg! Det är precis dessa saker som jag behöver hjälp med o jag har kört fast i spåret av att jag inte pallar mer än en grej. Behöver verktyg, coachning o hjälp. Att inse DET är ett stort steg på vägen. Jag tycker jag fått koll på maten även om inspiration aldrig är fel o stärker på vägen. Nu är det motivation, motivation o motivation…

  Mitt favoritmellanmål just nu är ägghack i paprika (hackat ägg blandat med lite majonnäs o gräslök. Serverat i paprikahalvor)

  [Svara]

 • Svara Lotta 4 februari, 2014 at 04:42

  Hej!
  Vilket bra inlägg. Det är absolut sant att man tenderar att överdriva sin träning och äta alldeles för mycket. Mat är ju så gott!

  [Svara]

 • Svara Lotta 4 februari, 2014 at 04:50

  Mina mellistips försvann i föregående inlägg.
  Jag är lite säsongsbetonad och på vintern har jag en ny favorit – rågflingegröt som man kokar med hackad aprikos och linfrö. Toppande skivad banan, rostade nötter och kanel.
  När det är lite varmare är det svårt att motstå en smoothie – halvtinade hallon mixas med grapejuice, apelsinjuice samt banan. Mums! Till detta ett ägg, enkelt, gott och nyttigt!
  Tack för all inspiration och kunskap.

  [Svara]

 • Svara Emma 4 februari, 2014 at 04:51

  Eftersom jag är på språng i ”mellanmålstider” så har jag alltid en burk makrill och några kokta ägg med mig. Snabbt enkelt och gott.

  [Svara]

 • Svara Sophia stenfeldt 4 februari, 2014 at 06:03

  En halv advokado med lite keso på är min favorit just nu. Lätt enkelt och lagom mättande tycker jag.

  [Svara]

 • Svara Cecilia Fridh 4 februari, 2014 at 07:16

  Mitt absolut godaste och enklast Mellanmål är Kvarg med stevia saft i. Per 100g kvarg 1 msk Stevia. Så god smak och väldigt enkelt. Smidigt att föreberda till jobbet också.

  Jag behöver lära mig att tänka rätt kring Maten. Denna bok skulle hjälpa mig mycket.
  / Cecilia

  [Svara]

 • Svara Tina 4 februari, 2014 at 09:31

  Bästa mellanmålet är smotthie! Blanda kvarg, mjölk, frysta hallon och lite vaniljpulver! Har även testat med lakritspulver, som du tipsat och det var oxå mycket gott! Toppa med lite nötter så blir det perfekt!

  [Svara]

 • Svara Anna P 4 februari, 2014 at 09:58

  Makrill på knäckemacka . Har alltid detta i min väska, lätt att ta till när
  man blir hungrig. Kräver inget kylskåp. 🙂

  [Svara]

 • Svara Camilla 4 februari, 2014 at 10:06

  365 fruktsallad tager vad man haver, keso, linfrö och pinjenötter.

  [Svara]

 • Svara Andrea 4 februari, 2014 at 10:25

  Mellanmål ska vara enkelt och tillgängligt. Mitt förslag är Frukt. Finns oftast överallt och lätt att välja rätt.

  Banan, Hygieniskt och praktiskt. Likaså en apelsin.

  [Svara]

 • Svara Linda 4 februari, 2014 at 12:17

  Hej! Mitt bästa mellistips är kokta ägg. Lätta att ta med, klarar rumsvärme ett tag, billigt, proteinrikt, enkelt att äta. Love it! Tar gärna en frukt eller nån grönsak till så är det super 🙂

  [Svara]

 • Svara Erika 4 februari, 2014 at 12:28

  Min favorit är kesella med granatäpple och cashewnötter!

  [Svara]

 • Svara Anette 4 februari, 2014 at 12:56

  Hej, överst på min önskelista över mellisar är:
  Nr 1, Wasa sport + knäckebröd med ABBA`s makril
  Nr 2, ABBA`s makril på 2 ekologiska riskakor
  Nr 3, Två kokta ekologiska ägg mosade tillsammans med rom/kaviar på två ekologiska riskakor.

  Tar man något av dessa alt. så har man fått i sig lite D vitaminer som vi verkligen behöver.

  Du har verkligen en super bra blogg!

  [Svara]

 • Svara LindaD 4 februari, 2014 at 14:03

  Mina mellanmålstips är ;
  Avocado
  Ägg alltid enkelt att ha med sig när man är på språng
  Keso m bär o nötter
  Kesella m bär o nötter

  Om man är på språng kan även en smoothie eller bars duga bra 🙂

  [Svara]

 • Svara Towa 4 februari, 2014 at 14:18

  Jajjamän!

  1-2 kokta ägg
  1 banan

  – schwoop schwoop ner i väskan på morgonen (har många förkokta ägg)
  – eget fodral (kan ligga i en liten påse)
  – inge kladd
  – inge ”komma-ihåg-sked”
  – inge kylskåp
  – inge ”skölja först”
  – inge disk
  – och schwoop schwoop ner i magen! 🙂

  Motorn påfylld och redo för äventyr! 🙂

  [Svara]

 • Svara Kristin 4 februari, 2014 at 15:14

  Kokos mjök med 1 one egg blueberry cheesecake från fitnessguru, vispa ihop och toppa med vafria nötter, fröer och bär. ( kan även tillsättas med lite vatten beroende på vilken konsistens man vill ha. )
  Super gött och mättande! 😀

  [Svara]

 • Svara marianne 4 februari, 2014 at 15:39

  Tack för ett jättebra inlägg. Vissa saker behöver man nog höra från dig och ingen annan. Tack!

  [Svara]

 • Svara Kristin 4 februari, 2014 at 15:54

  Proteinpannkakor gjorda av Keso, ägg och lite fiberhusk. Till det lite bär. Nyttigt och gott på samma gång.

  [Svara]

 • Svara katja 4 februari, 2014 at 16:28

  Hej. Mitt favvo mellis är en halv avokado och egengjord räkröra.
  Räkröra: cream fresch (dålig stavning jag vet), lite rödlök, majonäs och lite salt å peppar. Gott och enkelt:) kram!

  [Svara]

 • Svara Åsa 4 februari, 2014 at 16:36

  Min senaste mellisfavorit numer är kvarg blandade med tinade hallon, en klick jordnötssmör, kakao o lite stevia. Blandningen mellan kakao o hallon är oslagbar, dessutom dämpar detta mellis sötsuget samtidigt som det är rikt på protein och mättar.

  [Svara]

 • Svara Anette 4 februari, 2014 at 17:34

  Finn crisp med makrill, gurkskivor och rödlök.

  [Svara]

 • Svara Hanna 4 februari, 2014 at 18:02

  Snabbt, och ”ta med vänligt”, gott och mättande.
  -Ett stort äpple och 1 näve mandlar!

  [Svara]

 • Svara Petra 4 februari, 2014 at 18:12

  smoothies är barnfavvo här hemma, eller juice från råsaftcentrifugen! Tyvärr vill gravidmagen allt som oftast inte äta mellis alls utan illamåendet tar över och jag suger åt mig alla tips på bra mättande mellanmål jag kan hitta, har tyvärr svårt för kesella och kvarg till smak och konsistens.

  [Svara]

 • Svara Karin Olsson 4 februari, 2014 at 22:20

  Blanda kesella/kvarg, en apelsin skuren bitar och lite kakao. Nyttigt och gott och känns riktigt lyxigt.

  [Svara]

 • Svara Kattis 4 februari, 2014 at 22:24

  En näve naturella nötter eller mandlar och en frukt – helst ett äpple.
  Ägg tillhör oxå ett favvomellanmål.

  [Svara]

 • Svara vickan 5 februari, 2014 at 00:10

  ska det gå snabbt ska det vara turkisk yoghurt med tinade bär eller delade frukter

  har jag tid på mej så blir det givet bananpannkakan enligt följande
  1 mosad banan
  2 ägg
  en gnutta vanilj
  2 msk havregryn
  en gnutta krossade linfrön
  vispa ihop
  stek
  ät med kvarg eller turkisk yoghurt (jag smaksätter med vanilj) och lite fruktsallad till =)

  [Svara]

 • Svara Frida Olsson 5 februari, 2014 at 11:49

  Mitt bästa mellanmål är helt klart smoothie! Gärna fullproppad med vitaminer och färg. En favorit är kvarg, frusna hallon, frusen mango, vaniljpulver och en liten skvätt mjölk. Härlig rosa färg och den känns supernyttig så här i förkylningstider!

  Kram Frida

  [Svara]

 • Svara Malin 5 februari, 2014 at 13:58

  Mugcake

  3/4 dl havregryn
  1 äggvita
  3 msk havremjölk
  1 msk laktosfri kvarg
  1 msk raw kakao
  2 msk kokosflingor
  1 msk agavesirap
  1/2 tsk kaffepulver

  Frosting
  2 msk laktosfri kvarg
  1 msk havremjölk
  1 tsk raw kakao
  1 tsk agavesirap
  1 krm kaffepulver

  Blanda. Häll i en mugg. In i micron 1.20 min. Servera på tallrik. Blanda ihop frostingen. Häll över bakelsen. Toppa med kokosflingor. Gott med en klick jordnötssmör till.

  [Svara]

 • Svara Emelie Kull 6 februari, 2014 at 13:24

  Bästa mellis måste vara rysk youghurt, blåbär och lite nötter! Så galet gott!

  [Svara]

 • Svara Fia 7 februari, 2014 at 16:30

  Mitt favoritmellanmål är att mixa ihop banan med tofu och vaniljpulver och äta med min bovete/havre/kanelgranola 🙂

  [Svara]

 • Svara Pia 9 februari, 2014 at 21:45

  Kvar med hallon samt en shot med citron & ingefära (tar bort ”suget” , bra tips !)

  [Svara]

 • Svara fruwidlund 9 februari, 2014 at 21:47

  Mitt bästa mellanmål, som jag ofta äter, består av tre delar; kvarg med frysta bär och banan och blandade frön/nötter. Perfekt att ha med sig, eftersom de frysta bären gör att kvargen håller sig fräsch även om du inte har tillgång till kylskåp på ett par timmar. Bara att skiva bananen och toppa kvargen med denna och nötterna. Riktigt gott!

  [Svara]

 • Svara Emelie Hallner 10 februari, 2014 at 21:07

  Tack för en superbra blogg!

  Min absoluta favorit är grekisk yoghurt med hallon, egengjord kanelgranola och lite agavesirap eller honung på, mums!

  [Svara]

 • Svara Nina 20 juli, 2014 at 13:46

  Hej! Någon som vet ett bra recept för itrim handfast minus som använder råsaftcentrifug?

  [Svara]

 • Svara Agnetha 7 maj, 2015 at 13:00

  Mitt allra godaste mellanmål är keso med apelsinklyftor (som man gärna kan dela i mindre bitar). Känns som att äta det min mormor kallade för ’ris a la malta’ på julafton när jag var liten.

  Men det är ju lite kladdigt och keson gillar att stå i kylen, så om jag är på språng eller resande fot har jag alltid en liten påse med sötmandel i väskan. Och för mig som egentligen är en godisråtta, fast jag nu äntligen har slutat äta godis, funkar det jättebra med mandlar som substitut för det där med att ta en bit och knapra på en stund. Så mitt hetaste tips är nog ändå mandlarna! (och jag skulle verkligen behöva tips på handflaterecept! Jag kämpar med att gå ner i vikt, och behöver nåt som funkar för hela familjen, inklusive 3- och 5-åring som helst skulle äta frysta köttbullar och makaroner varje dag om de fick bestämma själva)

  [Svara]

 • Lämna kommentar