Lofsan

Stötvågsbehandling

Jag gör en behandlingsserie med stötvågsbehandlingar på Axelssons Spa. Metoden kallas Acoustic Wave Therapy, AWT,och känslan kan närmast beskrivas som att man sätter en hård stav mot huden och sedan hamrar intensivt och hårt så att det gör fruktansvärt ont. Metoden ska stimulera muskeln till självläkning och ska stressa vävnaden till att göra en motprestation. Forskning visar mycket bra resultat smärtande triggerpunkter, till senfästen och senor och det ger ett otrolig resultat på hälsporre. Hans gjorde en serie behandlingar på sin hälsporre i våras och blev helt smärtfri. Jag har en triggerpunkt bakom mitt vänstra skulderblad som retas med mig då och då, inte så att det hindrar mig nämnvärt men det är min svaga punkt som jag hoppas kunna råda bot på i och med denna behandlingsserie.

Idag var mitt första tillfälle tillsammans med terapeuten Daniel och sedan ska jag köra en gång i veckan i totalt fyra veckor. Först fick jag en massage med olja och fick hjälp med att släppa på några låsningar längs ryggraden. Sedan började själva behandlingen. Jag var kaxig innan och sa att jag är mycket smärttålig men Daniel sa att vi skulle starta på lägsta styrkan ändå. Tack gode gud för det kan jag säga! Stötarna kommer med med 15 slag per sekund så det är väldigt intensivt, rakt på triggerpunkten. Märkligt nog så klingar smärtan av så småningom och Daniel stängde av maskinen. Han bytte till ett större munstycke på maskinen och körde nu på musklerna kring triggerpunkten med samma intensiva vågor. När den strålande smärtan avtar är behandlingen klar. Jag blev helt het på det behandlade området och fick liniment på ryggen som avslut. När jag en timme senare satt och åt lunch med min kompis Alex så blev jag väldigt frusen. Det blev en så märklig känsla i kroppen, på ett bra sätt. Nu ikväll är jag lite öm på området, som träningsvärk men det känns väldigt bra. Det ska bli intressant nästa vecka när vi höjer styrkan på stötarna ett steg. Gulp!

Stötvågsbehandlingar marknadsförs inte bara som rehabiliterade för smärta, det finns forskning som visar att AWT kan minska storleken på fettceller och därmed minska trycket mot huden som kan vara uppkomsten till celluliter. Jag har tyvärr (eller kanske som tur är) inga celluliter att testa på men det är ju intressant OM det fungerar. Oavsett; jag gillar idén med en riktig supermassage som stötvågsbehandlingen känns som. Typ som en powernap som är lika effektiv som 8 timmars sömn.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Kommentarer

 • Svara Maria 27 oktober, 2012 at 09:01

  Ska bli spännande att höra!! Jag själv har haft benhinneproblem sen i somras och har varit hos sjukgymnast och fått Interferensström (typ TENS) fyra gånger. Tyvärr har det inte hjälpt så nästa gång funderade han på antingen Akupunktur eller just Stötvågsbehandling. Stötvågorna kostar lite mer 500:-/beh (st för 100:-) och kommer inte ingå i högkostnadskortet om jag förstod honom rätt.
  Har du hört något om det kan hjälpa även vid benhinneinflammation ??
  Vet jag att det skulle hjälpa betalar jag gladeligen …
  Ha en skön lördag ???

  [Svara]

 • Svara Annah 27 oktober, 2012 at 11:52

  Åh så intressant, låter som något för min onda kropp. Går på massage regelbundet men de kan trycka hårt utan att smärtan släpper helt.

  [Svara]

 • Svara Sarah 28 oktober, 2012 at 14:32

  Har testat detta på min hamstring, ( har massa ärrvävnad i muskeln efter bristning) tyvärr drog jag upp skadan igen efter 3 e besöket 🙁 Håller med om att det gör ont! Hoppas att det hjälper! Kram

  [Svara]

 • Svara Linda 29 oktober, 2012 at 10:30

  Har oxå testat stötvåg för att behandla min tendinos i hamstring. Tyvärr körde min sjukgymnast för hårt och jag fick spricka i sittbenet. Att jag var 2000kr fattigare var en bagatell i sammanhanget…Hoppas din sjukgymnast vet vad han gör.

  [Svara]

 • Lämna kommentar