Träning, Videobloggar

Stabilitetsövning för knä och höft

Det är vanligt att höra om hur viktigt det är att vara rörlig och mobil i knä och höft men jag tror faktiskt ännu mer på vikten av att vara stabil. Det spelar ingen roll hur mycket du stretchar och hur många eller tunga knäböj eller utfall du gör om du inte kan stabilisera leden vid rätt tillfälle.

Ett vanligt symtom på att någon behöver bli stabilare i lön eller bäcken är att knäna faller inåt när man kör marklyft, knäböj eller utfall. Bäcken som roterar när man springer och som faller ner i sidled vid utfall eller andra enbensövningar är också ett vanligt symtom. En PT eller sjukgymnast brukar vara snabba och duktiga på att fånga upp instabila knän och höfter men ibland är det för sent och skadan är redan skedd. Smärta i knä, fot eller ländrygg kan höra ihop med instabila leder och vara tillräckligt argument för fokusera lite extra på just knä och höfter en period. Ju stabilare du blir desto lättare är det också att få kontakt med rätt muskler när du tränar benen.

Enbensknäböj med sittning på bänk eller låda tillsammans med utfall är både en kul och effektiv samt tydlig övning där du tränar upp stabiliteten i underkroppens leder. Du ska inte dunsa ner i bänken, höften ska peka framåt hela tiden och det ska vara en rak linje genom bäckenet och höftbenen genom hela rörelsen. Gör 12 repetitioner på en sida, kör vanliga knäböj 12 repetitioner, gör 12 repetitioner på andra sidan, gör 12 sumoknäböj. Upprepa 2 gånger till.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Kommentarer

 • Svara Alexandra 7 februari, 2014 at 12:51

  Det förklarar varför jag får ont i ländrygge när jag kör marklyft, trots att jag bara kör med lätta vikter för att öva på tekniken. Trodde jag hade lyckats stärka upp lederna då mina knän inte längre vill vika sig innåt vid knäböj och dylikt. Bara fortsätta kämpa då.

  [Svara]

 • Svara Erika 8 februari, 2014 at 09:08

  Vilken bra och användbar övning!

  [Svara]

 • Svara mea 8 februari, 2014 at 16:22

  Precis det inlägget jag behövde!!!
  Du är grym, tack 🙂

  [Svara]

 • Svara Tips på knäövning från Lofsan « Derby Love 10 februari, 2014 at 14:44

  […] Via Lofsan hittade jag förra veckan en övning som verkar helt fantastisk för alla derbyspelare som vill stärka sina knän (och höfter). Det är en övning som både stärker knät och jobbar med stabiliteten samt verkar allmänt bra för balansen. Det är en kombinationsövning med enbensknäböj och utfall som ni kan se i klippet nedan, som varvas med vanliga squats och sumosquats. Lofsan skriver såhär: […]

 • Svara Fredagsfys före fredagsmys | Emelie Hallner 14 februari, 2014 at 17:20

  […] Började min morgon med lite fredagsfys. Slog ihop två träningsprogram som jag hittat hos Lofsan. Första delen blev benstyrka med mycket fokus på knä och höfter. Jag har ett svagt högerknä, antagligen har jag sträckt ut ledbandet under friidrottsträningen när jag var ungdom, men inte så pass illa att jag behövt söka läkarvård för det. Jag har upptäckt den här ”skadan” på senare år. Speciellt när jag åkte skidor då jag kunde få riktigt, riktigt ont i höger knä och knappt kunde stödja på det alls. Träffade en sjukgymnast för mina ryggproblem och då bad jag henne kolla på knät också och se vad det kan vara för fel och vad jag kan göra åt det. Hon berättade att ledbandet på utsidan av knät har blivit uttänjt och gav mig lite övningar för att arbeta med musklerna runt knät så att, som jag förstod det, ledbandet skulle få stöd av musklerna och även dra ihop sig, bli starkare och kunna hantera rörelser som tidigare har gjort ont. Mest handlade det om balansövningar på ett ben. Därför tänkte jag att det passar perfekt att köra övningar på gymmet som arbetar med att stärka upp knät och även göra de andra musklerna i benet starkare 🙂 Upplägget såg ut såhär (för videoklipp besök Lofsan): […]

 • Svara Sommarträning | mot bättre hälsa 20 juni, 2015 at 13:59

  […] för att stärka höften Snabbfixen – uppvärmning innan löprundan Stabilitetsövning för knä och höft Träning för […]

 • Lämna kommentar