Lofsan

Smartare av att träna?

Resultatet från en svensk långtidsstudie av 1,2 miljoner artonåringar som mönstrat visar att de som hade bäst kondition också hade högst intelligenskvot. De personer som hade höga konditionstestvärden presterade i genomsnitt också bättre på på det intelligenstest som alla mönstrande svenska artonåringar får göra. Anmärkningsvärt var också att de som uppvisade tydliga förbättringar av sin aeroba kapacitet från femton till arton års ålder också hörde till de tio procent som förbättrade sin IQ mest under de tre åren. Varför en person skulle bli smartare av träning är något oklart dock. Vissa forskare tror att det beror på en ökad tillförsel av syre och glukos till hjärnan, medan en annan teori är att det är den ökade blodcirkulationen i samband med aerob träning som förklarar de positiva effekterna.

Jag funderar över om det kan vara så att artonåringar som är smarta inser hur viktigt det är att träna och därför får bättre kondition. Vad är hönan och vad är ägget liksom? 🙂


Vi har också varit 18 år en gång i tiden…

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Kommentarer

 • Svara Johanna B 24 september, 2012 at 09:23

  Är ni systrar eller? inte alls lika;)

  [Svara]

 • Svara Jenny 24 september, 2012 at 11:16

  Intressant! Jag ser något liknande i mitt arbete, tycker jag. Jag är chef över ett 40-tal riktigt skarpa ingenjörer, och de allra duktigaste och smartaste är också de som varje år springer Göteborgsvarvet etc. De fyra absolut duktigaste ingenjörerna är samma som de fyra som alltid tas ut till vårt toppade stafettlag i den lokala tävlingen. Den jag nog skulle anse vara allra smartast är dessutom den som nyss gjorde en Ironman på sub 10.

  En klok kvinna på gymmet sa till mig att högpresterande människor tenderar att vara högpresterande inom många områden, som förklaring till detta fenomen. Ligger säkert mycket i det.

  Hoppas du får en bra vecka!

  [Svara]

 • Svara FIA FIT 24 september, 2012 at 11:17

  Det där är intressant! Gymnasieskolan jag arbetade på var från början en idrottskola med högpresterande elever, sedan kom det in fler och fler elever utan idrottbakgrund som inte gick inriktningen med idrottsprofil och de var inte alls lika högpresterande.

  Vi på skolan försökte analysera det där och tänkte att de med idrottsprofil kanske hade bättre betyg när de började på skolan men så var det inte. De hade däremot bättre betyg än de som inte idrottade när de tog studenten.

  Kanske är det så att de som tränar och dessutom är aktiva inom en idrott måste prioritera tiden bättre. Så att de har tydliga ramar för vilken tid som bör ägnas åt studier och vilken tid de måste lägga på träning.

  Jag vet inte. Men intressant är det!

  [Svara]

 • Svara Ulrika Grönlund 24 september, 2012 at 11:33

  Jag skulle jättegärna läsa studien du refererar till! Pluggar hälsa och just nu lär vi oss läsa studier och att förstå forskningsmetodik. Tack tack!

  //Ulrika

  [Svara]

  Lofsan Reply:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/19948959/

  [Svara]

 • Svara Tomas Sandström 24 september, 2012 at 17:47

  Jag ser dagligen exempel på att såväl unga som gamla som ägnar sig åt någon form av träning presterar och mår bättre än de som inte gör det. En sak som har betydelse för unga människor är att inlärningen fungerar bättre tillsammans med idrott. Det är som att idrotten ihop med inlärning gör att sinnet är mer alert. Inom scenkonsten finns tydliga exempel: Det är svårt att lära sig en text utantill stillasittande. Men om man rör sig samtidigt som man pluggar in den aktiveras det som skådespelare brukar kalla för muskelminnet.

  [Svara]

 • Svara Åsa 24 september, 2012 at 20:45

  Intressant! Finns denna studie att ta del av?
  Kanonbra blogg du skriver!

  [Svara]

 • Svara fia 25 september, 2012 at 19:55

  verkligen intressant!

  När jag tränade 6 dagar i veckan under tonåren orkade jag också hålla högt tempo skolan… när jag slutade blev jag faktiskt slöare över lag.

  Dock är ju bilden av en riktig akademiker (tänk en riktig professor) inte synonymt med en atlet, men det kanske har ändrat sen jag gick på universitetet. 🙂

  [Svara]

 • Lämna kommentar