Lofsan

Sjukskrivning

Jag har varit sjukskriven sedan slutet av januari på grund av olika besvär i samband med graviditeten. Jag har bland annat en föreliggande moderkaka, vilket innebär att moderkakan ligger ”över” förlossningskanalen (konstigt ord). För mig innebar det att jag blödde som ett AS i flera månader. Jag hade dåliga järnvärden och såg ut som ett spöke. Jag blev ordinerad sängliggande läge för att stoppa blödningarna och järntabletter. Nu har dock blödningarna upphört och vi väntar på ett extrainsatt ultraljud i graviditetsvecka 34 som ska utreda om moderkakan fortfarande ligger knasigt till. I så fall bokas vi in på ett kejsarsnitt istället. Men förhoppningsvis har den växt uppåt och då är det inga problem att föda vaginalt.

Ett av mina andra besvär är så kallade prematura kontraktioner. Det innebär att jag får kraftiga och smärtsamma sammandragningar och förvärkar. Detta är inget ovanligt de sista 4-5 veckorna av en graviditet men jag fick de i graviditetsvecka 15. Har man riktig otur kan de (kontraktionerna) göra så att barnet föds för tidigt. Sammandragningar framkallas ofta av fysisk aktivitet. I mitt fall hade detta besvär inte gjort någonting om jag hade haft ett kontorsjobb där jag sitter still hela dagarna. Men mitt jobb som Personlig Tränare och Idrottslärare innebär att jag lyfter tungt och rör mig extremt mycket HELA dagen. Och jag får dessa sammandragningar om jag går för fort, har för mycket stress runt mig eller använder magmusklerna för mycket.

Mitt privatliv påverkas av detta genom att jag blir ganska immobil på dagarna. Jag går som längst 2km på raken i långsam fart och kan inte konditionsträna någonting överhuvudtaget. Däremot kan jag göra vissa styrkeövningar för vissa muskler med lätta vikter. För mig som är van att träna upp till 10 pass per vecka, springa 3 mil på raken, 10 gånger uppför Hammarbybacken o.s.v. innebär detta att jag mentalt måste jobba med att släppa kontrollen över kroppen och låta den tid som är kvar gå. Jag gör så gott jag kan!

Nu har jag fått godkänd havandeskapspenning vilket innebär att jag inte behöver vara sjukskriven från slutet av maj t.o.m. förlossningen. Havandeskapspenning kan man få om man som gravid har ett extremt fysiskt krävande jobb. Till exempel att man jobbar på att lager. Eller som Personlig Tränare. Förskolelärare brukar få avslag på sin ansökningar.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Skriv kommentar

 • Svara Tomas 13 maj, 2009 at 13:40

  Fint du skriver..

  [Svara]

  Lovisa Reply:

  Tack! Kul att du läser!

  [Svara]

 • Lämna kommentar