Sixten

Sixtens pärm

Håll i er för här kommer något så jag aldrig trott att mina fingrar skulle skriva!

– Jag har scrappat för första gången!

Jag är ju världens jobbigaste tävlingsmänniska och vill alltid vara bäst på allting. När förskolefröken visade exempel på hur barnens föräldrar skrivit ut foton, klippt och klistrat och skrivit i den pärm barnet har på avdelningen att bläddra i och fylla på med material väcktes tävlingsandan i mig. Nu ska här klippas och klistras!

Sagt och gjort; jag gick till Svanströms på Sveavägen och köpte pärm, plastfickor, färgpennor, färgade papper, kalligrafipenna, diamantstenar, klistermärken med bilar, fotbollar, djur, tivoli, hjärtan, och så vidare och så vidare och så vidare. I all oändlighet.

Hem och scrappa!

På framsidan av pärmen väljer jag mellan att ha dessa två bilder.

Sedan jobbar jag i teman:

JAGET – Vem är jag och hur ser jag ut?
FAMILJEN – Hur ser min familj ut?
SLÄKTEN – Vilken släkt har jag? Vem är vem?
VÄNNER – Vilka vänner har jag? Vem leker jag med?
INTRESSEN – Vad tycker jag om att göra?
RESOR – Vart har jag varit någonstans och med vilka?
UPPLEVELSER – Vad har jag varit med om?

Alla viktiga människor runt Sixten får en egen sida med massa foton och text. Jag har bland annat sidor om första födelsedagen, temasidor om cykling, bollar, badning och om alla resor Sixten har gjort.

Det är viktigt för mig att visa andra vuxna vilket sammanhang Sixten lever i och hans stora och viktiga sociala nätverk. Tillsammans med Sixtens förskolepedagoger skapar vi Sixtens verklighet och bilderna tillsammans med texten är verktyg för oss vuxna att använda till att förstärka och utveckla Sixtens språk, utveckling och förståelse. Jag vill att han ska minnas även de människor som han inte träffar dagligen och påminnas om andra miljöer han mött under sina första levnadsår.

Här följer några av de bilder jag använder i pärmen. Jag har valt att växla mellan både bebisbilder och nya foton, alltför att förstärka känslan av en kille som växer och utvecklas för varje dag som går.

Jag behöver skriva ut några fler bilder men jag har kommit en bra bit på vägen och hoppas vara klar till på måndag så att jag kan ta med pärmen då. Och då ska banne mig Sixten ha den bästa pärmen som Vasastans förskolor någonsin skådat!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Skriv kommentar

 • Svara Jenny ♥ 5 februari, 2011 at 14:06

  Åh jag önskar jag också var en pysslare, jag har suget men jag har inte tålamodet 😉 Nu är det bara 3 månader kvar till Mammabloggalan – ska bli så kul att få träffa dig där! Varma kramar, Jenny ♥

  [Svara]

  Lofsan Reply:

  Jag är verkligen ingen pysslats men det ska inte behöva gå ut över Sixten. 🙂 bara att ta tag i det liksom.

  Ja, det ska bli så najs med hotell och middag!

  [Svara]

 • Svara Tomas 5 februari, 2011 at 17:36

  att vara tävlingsmänniska är att vilja göra det bästa. Kom att tänka på att jag ju träffat många mammor i släkten din, de äldsta födda på 1800-talet och de gjorde som du fast det hette inte att de scrabbade.:-) I skolmuseet finns det en samling med dopmössor för små barn. de syddes av deras mammor och är det enda synliga minnet av de små, tillkomna lång innan fotografiet fanns. Och de tävlade om att göra den vackraste och mest personliga. så heja Sixten.:-)

  [Svara]

 • Svara Lisen 5 februari, 2011 at 21:42

  Haha, jag var med väldigt noga med de vi skulle ta med till dagis. Man skulle ha med ett A4 med lite bilder på familjen. Jag gjorde super seriöst och scrapade på datorn. Sen laminerade jag in det 🙂 klart man vill ha finast. Bara det att man måste göra samma till barn nr2 med. Kram Lisen

  [Svara]

 • Svara M.H 7 februari, 2011 at 21:32

  Hej! vad fint och kul jobb med bilderna och pärmen.Smart att låta föräldern hjälpa till med pärmen,på mitt jobb är det pedagogen som sitter och gör alla pärmar…suck,kul men svårt att hinna med om man har 5 st ansvarsbarn 😉 Ska nog införa lite mer föräldrainflytande !

  [Svara]

  Lofsan Reply:

  Ja, det har varit kul och nyttigt att sitta med detta. Jag tycker absolut att föräldern ska göra den så att det blir personligt, sedan fyller ju lärarna på med material efter hand. Jag ska fota lite och visa.

  [Svara]

 • Lämna kommentar