Baxter, Lofsan svarar

Så äter Baxter, 9 månader gammal

Det känns som att bloggen har ett mattema denna vecka. Jag håller på och filar på svar till alla er kostfrågor. Fortsätt fråga! Så länge får ni veta hur Baxter, 9 månader gammal äter. Det är roligt att jag har läsare som är intresserade av det. 🙂

Det är bra att veta att Baxter har haft och väl fortfarande har lite problem med reflux. De visar sig genom magont, kräkningar (orsakar mest besvär av symtomen just nu) och tidigare kroniska luftvägsinfektioner. Vi har använt en så kallad refluxvälling som heter Enfamil som blir som gelé i den sura miljön i magsäcken och därför inte lika lätt kräks upp. Nu går vi allt mer över till Sempers risvälling. Den är den välling som fungerat bäst hittills. Den är len och en av de mildaste vällingsorterna på marknaden. Baxter dricker välling 2-3 gånger per dag, cirka 180 ml per gång, ibland i samband med vanlig måltid men ofta samtidigt som han ska sova på dagen, Baxter sover alltid i vagnen. Vid nattning, Baxter somnar alltid i vagnen kring 20-21 dricker han 180 ml och sedan ytterligare 180 ml innan midnatt. Under natten växlar han mellan att drick 30 ml och 3*150 ml. Lite blandat beroende på hur bra han sover, om han har ont i magen och så.

Till frukost äter baxter en stor tallrik fruktyoghurt med en halv skiva rostat vitt bröd med smör och ost på. Baxter är vrålhungrig på morgnarna. Vi försöker få honom att äta ägg men det går inte så bra än så länge. Sixten började äta ägg vid denna ålder. Till lunch äter Baxter nog det vi äter eller annat från kylen eller skafferiet som passar; bröd, ostkaka, pasta, potatis, fruktpuré eller yoghurt… Vi äter aldrig lunch hemma så det blir som det blir. Under dagen får Baxter mariekex, majskrokar, digestivekex eller riskaka om han vill ha något att tugga på. Om vi äter mellis äter han något liknande det från lunchen. Till middag blir det ofta kokt pasta med smör.

Baxter älskar nektarin och äter ofta en helt själv. Han äter också fruktpåsar från Ella´s Kitchen som vi matar med skeden. Grytorna från Ellas Kitchen är också en favorit.

Baxter gillar inte puréer från barnmatsburkar eller mixad mat. Det är bra tycker jag. Istället vill han allra helst äta själv med händerna, han har precis utvecklat sitt fina pincettgrepp. Det är tur att jag inte är rädd för lite kladd för när en 9 månader gammal bebis äter själv blir det ganska messy. Sixten, som inte gillar kladd, blir olycklig och bekymrad när Baxter ser ut som en clown vid matbordet.

En favorit hos både Sixten och Baxter är Bragos Bondgårdskex. Sixten galopperar med hästen över bordet och ticketituuuuar med tuppen.

Sammanfattningsvis kan man säga att Baxter har väldigt god aptit, han äter mycket mer än vad Sixten gör, vilket kanske säger mer om hur ointresserad Sixten är av mat. Baxter tycker om att äta själv, när han blir matad ska det gå superfort och kommer inte nästa sked in i munnen efter två sekunder slår han med båda nävarna i bordet. Kung vid kortsidan av bordet. 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Skriv kommentar

 • Svara Mimmi L 6 augusti, 2011 at 19:24

  Det är intressant att läsa om era matvanor!
  Jag har ju en kille som är en månad äldre än B och en tjej som är ca 7 mån äldre än S, och jag känner igen mycket av det du skriver! Bla att B gillar bäst att äta själv och att S blir besvärad av att han är kladdig.
  Min kille hade också problem med luftvägarna och maten i flera månader i vintras, han börjar komma igång med maten nu äntligen!
  Gillar din blogg och läser det mesta även om jag inte kommenterar allt.

  [Svara]

  lofsan Reply:

  Kram!!

  [Svara]

 • Svara Selma 6 augusti, 2011 at 21:22

  Tack Lofsan för att du svarade på min fråga, jag uppskattar det!
  Kram

  [Svara]

  lofsan Reply:

  Everything for you!

  [Svara]

 • Svara Lillan 6 augusti, 2011 at 21:30

  Kul att läsa vad han äter 🙂 Massa bra tips! Men har Baxter några tänder. Min lille som är 8 månader har inte fått några tänder än så jag vågar inte ge pasta och annat som han kan sätta i halsen, man stoppar aaaallt i munnen och bara sväljer. Han har heller inte börjat med pincettgreppet än, den underlättar.
  Vad brukar du äta för bra frukostar själv? Jag försöker ändra mina frukostvanor till det bättre och nyttigare, vill helst inte äta bröd.
  Ha det så gott!

  [Svara]

  lofsan Reply:

  Han har tre små tänder där nere som han jobbar seriöst med. Fast det är nog mest tandköttet han kör med.

  Jag ska fixa lite frukostinlägg åt dig. 🙂

  [Svara]

 • Svara Lillan 7 augusti, 2011 at 09:30

  Hej igen, jo jag tänkte på när ni åkte med Baxter som är 9 månader till Kreta, gav ni honom MPR sprutan? Tänkte ni ngt ang. det? Är sååå i valet och kvalet ang. det.
  Tack 🙂

  [Svara]

  lofsan Reply:

  Nej, Baxter kommer att få MPR-sprutan vid 18 månader. Sixten fick däremot sprutan i förtid inför vår resa till Mexico i vintras. Framförallt för att inte smittas av något som kunde drabba Baxter. Om ni ger sprutan till ert barn nu behövs en ny spruta vid 18 månader igen eftersom skyddet är försämrat när de är 9 mån.

  Om man går runt och oroar sig tycker jag att man ska vaccinera.

  [Svara]

 • Lämna kommentar