Lofsan

RhD-negativ mamma med RhD-positivt foster

Vid vårt besök hos MVC förra veckan fick alla provsvar från inskrivningen. Precis som Sixten så är även detta barn RhD-positivt och det finns en liten risk att min kropp bildar antikroppar mot fostrets blod eftersom jag är RhD-negativ.

Idag fick jag en kallelse till Spec-MVC på KS för att få en förebyggande spruta mot RhD-immunisering. Veckan innan ska jag gå och lämna ett blodprov på KS, utöver de två extra blodprov som vanliga MVC kommer att ta under graviditeten i vecka 25 och 32 för att se så att kroppen inte bildar antigen.

Vill du läsa mer om RhD-immunisering hittade jag en bra länk med enkel och tydlig information här.

Update

Jag fick en spruta direkt efter förlossningen men tydligen så blir det samma sväng igen. För varje graviditet ökar tydligen risken att immunisering ska ske.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Skriv kommentar

 • Svara Natasha 10 juni, 2010 at 12:54

  Bra att du skriver om detta tycker jag, det intresserar mig då jag själv är RhD-negativ och har en 5 månader gammal son som är RhD-positiv. På BB fick jag en spruta som skulle förhindra immunisering. Trodde sen inte att det skulle va nån risk vid framtida graviditet. Fick du också den sprutan på BB? är det alltså ändå risk att kroppen bildar antikroppar om nästa barn oxå är positiv?
  det är isånnafall helt nytt för mig. Som sagt, bra att du skriver om detta, ska kolla in länken oxå, //Natasha

  [Svara]

 • Svara Natasha 10 juni, 2010 at 12:54

  Bra att du skriver om detta tycker jag, det intresserar mig då jag själv är RhD-negativ och har en 5 månader gammal son som är RhD-positiv. På BB fick jag en spruta som skulle förhindra immunisering. Trodde sen inte att det skulle va nån risk vid framtida graviditet. Fick du också den sprutan på BB? är det alltså ändå risk att kroppen bildar antikroppar om nästa barn oxå är positiv?
  det är isånnafall helt nytt för mig. Som sagt, bra att du skriver om detta, ska kolla in länken oxå, //Natasha

  [Svara]

 • Svara Sofia 10 juni, 2010 at 13:53

  men va konstigt, jag läste om det där igår. Jag har sån otrolig sprutfobi och bm lyckades inte ta blodprov på mig när jag va där så jag fick remiss till KS, men inte varit där än – det är detta jag e tok rädd för..:(Du är stark!!

  [Svara]

 • Svara Sofia 10 juni, 2010 at 13:53

  men va konstigt, jag läste om det där igår. Jag har sån otrolig sprutfobi och bm lyckades inte ta blodprov på mig när jag va där så jag fick remiss till KS, men inte varit där än – det är detta jag e tok rädd för..:(Du är stark!!

  [Svara]

 • Lämna kommentar