Lofsan

Rätt, fel, gör si, gör så

Det har droppat in flera mail och kommentarer till mig med frågor om olika saker som det skrivs om på sociala medier. Här är mina tankar om alla riktlinjer, råd och tips.

Ett evigt återkommande tema på många träningsbloggar är ”Gör så här” ”Gör inte det här” ”Det här är rätt” ”Det här är fel”. Det kan handla om kolhydrater, löpning, magträning, styrketräning, fett, morgonpromenader och så vidare. Jag hoppas ni förstår vad jag syftar på.

Jag kan bli lite irriterad på råd och rön som ges åt olika håll där förutsättningarna är helt borttagna, där man inte definierar begrepp eller där man generaliserar påståenden för att ”det har funkat på mig, därför är det så det är” eller när man vill sälja en produkt genom att skrämma potentiella kunder.

Allt är inte svart eller vitt. Det finns inte bara en väg att gå.

Om det fanns ETT framgångsrecept, om det fanns EN väg att gå, då skulle ALLA lyckas om de följde den metoden. I verkligheten fungerar det inte så. Det finns ingen genväg till framgång, alla måste hitta sin väg till resultat, välmående, mentala framsteg och insikter. Allt är inte svart eller vitt. Om det går att stolpa upp ett koncept med rubrik som kan fungera på en löpsedel så är det väldigt sällan tillräckligt genomarbetat, välargumenterat och definierat för att konceptet ska kunna appliceras på alla, jämt och likadant. Är man frisk och skadefri så kan man anlita en PT för att få stöd och hjälp. Har man ont, besvär eller en skada så bör man söka en sjukgymnast. Jag samarbetar med en duktig sjukgymnast som hjälper mina kunder om de får ont, jag lägger mig inte i den rehabiliteringen. Jag är expert på en frisk kropp som vill träna.

Jag har ett generellt råd som jag vill dela med mig av; lyssna inte på alla råd. Allt är inte svart eller vitt. Lyssna på den som har utbildning, stor erfarenhet och som gjort sig expert på just DIG och DINA förutsättningar. Den största anledningen till att jag inte jobbar online med PT-kunder är att jag vill vara expert på varje enskild PT-kund som anlitar mig. Jag vill veta exakta svagheter, hitta styrkorna och fånga upp riskbeteenden hos mina kunder. Jag vill se vad som händer i ögonen, till och med vilka miner de gör. Det kan jag inte göra genom mail eller en träningsapp.

Och bara för att jag ska ge ytterligare ett råd: Hitta din egen väg, får du inte resultat; gör en förändring. Får du resultat av din strategi så fortsätt: don’t fix it until it’s broken. 🙂

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Kommentarer

 • Svara Sandra 5 februari, 2013 at 15:51

  Du är så klok!

  [Svara]

 • Svara Kaffemorsan 5 februari, 2013 at 15:59

  Precis vad jag behövde läsa, då jag oroat mig för om plankan är bra respektive dålig att göra… Jag har nyss läst mig till att plankan är dålig för att man kan GÖRA den fel och att det skadar ryggen. Jag försöker verkligen tänka på hållningen och så. Men att läsa texter om att den kan vara skadlig oroar givetvis en träningsamatör som mig. Tack för ditt inlägg!

  [Svara]

 • Svara Carina 5 februari, 2013 at 16:08

  Du är så bra, därför gillar jag att läsa din blogg! Alltid kul att se dina videos & få tips på övningar. Tack för en bra & inspirerande blogg. Läser gärna mer om löpning!

  [Svara]

 • Svara Doktor Cecilia 5 februari, 2013 at 18:06

  Du är så proffsig! Jag gillar så att du bara uttalar dig om saker du faktiskt har bra koll på. Respekt!

  [Svara]

 • Svara Marie 5 februari, 2013 at 20:24

  Såna här inlägg gör verkligen att man vill fortsätta läsa!

  [Svara]

 • Svara 3mamma 5 februari, 2013 at 20:54

  Åh, vad bra skrivet! Hoppas att jag får hjälp av någon med den inställningen när jag får börja rehab-träna.

  [Svara]

 • Svara Bella 5 februari, 2013 at 21:27

  Vad fantastiskt härligt att få läsa ett sånt här inlägg! ALLA borde läsa. Tack för bra tankar

  [Svara]

 • Svara Uppochhoppa 5 februari, 2013 at 23:05

  Snyggt formulerat, jag håller verkligen med. Det är lätt att tipsa – kanske för lätt. Särskilt i föräldraroll får man ju mycket sånt där ”det här har funkat för oss” när folk inte riktigt vill säga rakt ut ”gör såhär”. På sätt och vis är det ju fint, men ibland undrar man om det är tips för att de verkligen bryr sig, elelr för att de bara vill att man ska göra exakt som de gjorde för att det de valde ska bli mer rätt, hänger du med?
  Kan ju bli samma på träning.

  Nä, man måste tänka efter, fundera ett par varv, applicera valda delar och inse att allt inte passar alla.

  [Svara]

 • Svara Sanna 6 februari, 2013 at 08:00

  Tack!

  Bra skrivet. Läser till sjukgymnast och det kan vara otroligt frustrerande att konkurrera med löpsedlars argument som folk snappar upp. Du verkar vara en grym PT och jag ser fram emot att jobba med fler PT:s i din stil!

  [Svara]

 • Svara Mickis 6 februari, 2013 at 08:36

  Så himla bra och sant!
  Det kan vara lätt att drunkna i tips och råd i träningsdjungeln, det viktigaste är nog att försöka lära känna sin egen kropp och prova sig fram tills man hittar mat och träning som funkar för just den, vi är ju alla olika och precis som du skriver så är det klart att har man olika förutsättningar och olika mål så borde vägen dit också se olika ut. Jag tror framförallt att de flesta av oss behöver bli bättre på att ge kroppen lite tid att hänga med, ibland kan vi vara så snabba på att prova nya metoder att vi inte hinner se vad nyttan hade blivit av den förra innan vi kastat oss in i nästa… Tid och tålamod är mina nya kompisar 🙂

  [Svara]

 • Svara Jenny 6 februari, 2013 at 16:55

  Sååå bra skrivet!!! Önskar bara att alla kunde läsa och inse detta! Fortsätt inspirera och vara den härliga person som du verkar vara!

  [Svara]

 • Lämna kommentar