Lofsan

Poledance som träning?

Jag vet att många undrar över hur jag ser på poledance, med tanke på det feministperspektiv som jag alltid försöker ha. Jag blev tillfrågad om jag ville vara med och testa poledance med Sara i Nyhetsmorgon-studion och uttala mig om träningseffekten. Jag är en stark förespråkare av att det viktigaste med träning är att man hittar ”sin grej”. De studier jag har hittat om forskning på poledancing (för att jag vill alltid ha forskning som grund när jag påstår saker) är i princip bara sociokulturella. Det innebär i detta fall att man tittar på hur utövarna upplever sin träningsform främst socialt och identitetsskapande. Poledancing har varit ansedd som en subkultur som nu vill bli uppfattad som en sport och då med bedömningsmoment, precis som fitness med poängsättning för olika moment.

Jag som träningsexpert uttalar mig om träningseffekten av poledance. Och där är greppstyrka, bålstyrka och anaerob uthållighet i fokus. Men som vanlig tjej, mamma och kompis vill jag nog också ge uttryck för hur sporten uppfattas av mig personligen: – Flera av de mest fysiskt och psykiskt starka väninnor jag har tränar poledancing och älskar det. De gör det inte för att visa upp sig eller sin kropp för män utan för att de tycker om det. För min del är inte poledancing en av de 20 första träningsformer jag väljer att utöva. Den tilltalar inte mig helt enkelt, det gör inte crossfit, ishockey eller friidrott heller.

Med den historiska bakgrund som poledance har tycker jag att det är häftigt att det kön som dominerar den här sporten vill ta kommando över sporten, skapa sina regler och förutsättningar. Alla bedömningsidrotter där kroppar bedöms är komplexa: konståkning, simhopp, olika typer av dans osv. Men med tanke på det bagage som poledancing har så tror jag att de som kämpar för att få poledance rumsrent också behöver problematisera poledance som idrott.

För min del är det viktigaste att människor hittar ”sin grej”. Om poledance är deras grej så får de göra det precis som att jag inte blir ifrågasatt för att jag vill bygga större armmuskler. 😉


Sara Lumholdt i ”poledanceoutfit”, jag i ”gymoutfit” och Jessica Almenäs i programledaroutfit vid stången. Sara jämför stången med en steplåda eller en skivstång; helt enkelt ett träningsredskap som vilket som helst.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Kommentarer

 • Svara Emma | Tillvaron 11 november, 2012 at 13:58

  Jag gillar dig så himla mycket, du inspirerar mig något helt kosmiskt! Du verkar vara otroligt kompetent, intelligent och sund, och det tilltalar mig jättemycket. Trevlig söndag!

  [Svara]

 • Svara Malin 11 november, 2012 at 15:57

  Jag anser likt dig att man själv väljer vilken träningsform man utövar. Gällande poledancing så imponerar den fysiska styrkan tjejen har, mig oerhört. Att kunna använda sin styrka till att sätta kroppen i vilken position som helst, det tycker jag är häftigt. Likaså de som utövar parkour. Jag önskar själv att jag kunde utnyttja kroppens kapacitet mer. Ta kontrollen helt enkelt. Hur man väljer att göra det är upp till var och en. Tack för inspirationen du ger genom din blogg!

  [Svara]

 • Svara En kvinnas dagbok 11 november, 2012 at 17:37

  Hade varit kul att prova poledancing någon gång, jag är dock smidig som en flodhäst så för mig hade det verkligen varit en utmaning 😛 Ska kika på klippet på TV4:s hemsida!

  [Svara]

 • Svara malin 11 november, 2012 at 20:37

  i konståkning bedöms inte kroppen utan momenten man utför och hur man förmedlar ett t uttryck. ville bara poängtera det. vet inte vad som bedöms i poledance men om det är själva kroppen som bedöms så är det stor skillnad från konståkning.

  [Svara]

 • Svara Uppochhoppa 12 november, 2012 at 00:02

  Vad förvånad jag blir att du inte tänker att friidrott inte är en sport du tycker är kul och är mer intresserad av. Det hade jag trott eftersom det ger så fantastiskt (oftast) allroundtränade kroppar! Ishockey, nja, där håller jag med. Men det är förbaskat svårt, testade med ett fotbollslag för många år sedan. Vi såg ut som elva bambis på just hal is!

  [Svara]

 • Svara Nybliven pole dansare 12 november, 2012 at 09:09

  Hej, jag har själv börjat med pole dance och har nu gått 4ggr hittills. Jag tycker det är hur kul som helst. Även om man är otränad som jag själv (nybliven mamma) så klarar man mycket ändå då det handlar om att få in rätt teknik. Man blir överraskad över hur många tricks man kan få till när man är nybörjare.
  Är man sugen på att testa pole dancing kan man gå på gratis prova på lektion först.

  [Svara]

 • Lämna kommentar