Lofsan

Om ortorexi och överträning

I går morse var jag på TV4 och Nyhetsmorgon. Vi pratade om ortorexi och överträning och träningens baksida. Jag har fått flera mail sen dess från tjejer som tackat mig för att jag lyft fram problematiken och satt ord på tankar som nästan är förbjudna. Egentligen är både ortorexi och överträning ett väldigt litet problem, det är bara 10% av Sveriges befolkning som tränar och hälften av befolkningen är överviktig. Men för de som mår psykiskt dåligt av träning och att leva hälsosamt eller som gång på gång får ont eller blir sjuk eller nedstämda av för mycket träning är det långt i från en tröst.

Jag tycker att det är bra att vi får en debatt kring ortorexi och den hälsosamma livsstilens baksida men jag tror att vi måste nyansera den mycket mer. Allt är inte svart eller vitt. Det viktigaste tycker jag är att komma ihåg att vi är individer med olika kunskaper och erfarenheter, vi vet mindre än vad vi tror om andra. Jag vill att vi ska vara förstående, ödmjuka och fördomsfria mot varandra. Inte döma, svartmåla eller hänga ut varandra. Vi behöver inte jämföra ytterligheter; fredagsmys med chips behöver inte spela ut varken träning eller hälsa. Vi kan ha lite av varje i lagom mängd. Det kommer att räcka långt.

För dig som vill titta på inslaget i Nyhetsmorgon finns det HÄR.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Kommentarer

 • Svara Sophia 28 april, 2014 at 09:22

  Klok som alltid!

  [Svara]

 • Svara Ulrika Nilsson 28 april, 2014 at 09:58

  Jättebra inlägg och TV-inslag! Med mer respekt för oss själva, mer koll på vår egen kropps ”FB-sida” än på andra människors och mer respekt för varandras olikheter hade nog fler mått bättre.

  http://www.wildasport.se

  [Svara]

 • Svara karin 28 april, 2014 at 10:53

  Är det verkligen bara 10% som tränar? Vad räknas som att träna då?

  [Svara]

 • Svara Jenny - JenNyheter 28 april, 2014 at 11:16

  Bra inlägg. Problemet är väl att hitta det där ”lite av varje i lagom mängd” då, som du säger, mer än hälften av befolkningen är överviktig. Preferenserna för vad som är lagom ser nog väldigt olika ut för olika individer och har nog förändrats en del den sista tiden.

  Men som du säger, det är oerhört viktigt att inte döma någon människa innan man vet bakomliggande orsaker till ett visst tillstånd.

  [Svara]

  Jenny - JenNyheter Reply:

  Man ska självklart inte döma någon överhuvudtaget! 🙂

  [Svara]

 • Svara Annah 28 april, 2014 at 12:41

  Klok som en bok!

  Jag har själv så oerhört svårt att hitta balans och går lätt från en extrem till en annan oavsett vad det gäller. Jag har övertränat vilket gjort att jag nu inte klarar av så mycket mer än yoga. Min kropp och knopp säger ifrån helt enkelt. Att sedan ha ett mentalt slitsamt jobb gjorde att mina stressnivåer blev ohälsosamma. Varken hjärna eller kropp fick den vila som den behövde och jag fick genom sjukskrivningen lära mig att jag behöver kunna ta det lugnt också. Att det är ok att inte vara perfekt.
  Jag längtar tills jag känner att jag kan vara nöjd som det är. Jag har en bit kvar, men jobbar med det dagligen och att hitta balansen som är bra för just mig.

  Iaf var det jättebra att överträning togs upp. Min sjuåriga son tittade upp från paddan när du var på teve och pratade om överträning och sa – Du tränar för mycket mamma. Han är inte så gammal men redan väldigt klok.

  Kram kram

  [Svara]

 • Svara Sara 28 april, 2014 at 15:32

  Tack. Mycket viktigt ämne och jag har själv fått vända uppochner på mitt liv när det gäller detta.

  [Svara]

 • Svara Josefin 28 april, 2014 at 16:17

  Det klokaste jag läst om det hela!

  [Svara]

 • Svara DC 28 april, 2014 at 19:40

  Du är riktigt grym på TV!

  [Svara]

 • Svara Fru Minimalist 28 april, 2014 at 21:46

  Jättebra ämne och många kloka ord från din sida. Det du sa om att man plockar ihop det bästa hos många olika personer i ens omgivning/på nätet och skapar ett ouppnåeligt perfektionistiskt ideal var väldigt klockrent och intressant. Tror det är många som gör det utan att de över huvud taget reflekterar över det.
  Väldigt fin i håret var du också 🙂

  [Svara]

 • Svara Miss Baglady 29 april, 2014 at 10:23

  Du är klok och bra!

  [Svara]

 • Svara Johan 29 april, 2014 at 13:03

  Du tycker inte att genom ditt användande av t.ex. instagram med fab abs och dylikt bidrar till en snedvriden bild av hälsa? Lättklädda selfies varje dag tagna efter ett perfekt träningspass. Bilden blir att man ska ha ett perfekt liv med perfekt familj och fritid, vilket aldrig kan uppnås förutom på instagram.

  Håller med om det du sa på nyhetsmorgon för övrigt.

  [Svara]

  admin Reply:

  Jag visar att man kan träna 4 gånger i veckan, kombinera familj, jobb och träning och må bra. Visa gärna en ”lättklädd selfie” för varje dag som jag har lagt upp. 🙂

  [Svara]

 • Svara Katarina 29 april, 2014 at 13:13

  Åh så bra att detta ämne lyfts och pratas om. Jag har sett så många exempel på att ambitioner om att springa maraton och göra triathlon blir en stress som i slutändan försämrar resultat och får folk att ge upp än tvärtom.

  Jag har själv erfarenhet av (både självupplevt och genom vänner och kollegor) att viljan att vara hälsosam leder till att man hellre hoppar över lunchen än att äta snabbmat och att man stannar hemma från konferensen av rädsla att man ska tvingas sitta still en hel vecka. Det är inte sunt.
  Att stillasittande skulle vara ett större problem än överträning och ortorexi motsäger inte att vi pratar om båda. Lagom kanske är tråkigt men det är ju trots allt bäst…
  Fortsätt ta upp ämnet, det är viktigt att känna glädje i träningen snarare än ångest när man hoppar över ett pass!

  Katarina

  [Svara]

 • Svara Miranda 30 april, 2014 at 10:10

  Bra inlägg i tv! Tycker det är otroligt viktigt att det kommer fram vad ortorexi faktiskt är och vad det innebär. I morgon ska Yvonne Lin utmana Colting i debatt på tv. Jag hoppas hon lyckas förmedla vad ortorexi är och att det inte är något som ska kopplas ihop med varken sundhet, friskhet, balans eller framgångsrik fysisk prestation

  [Svara]

 • Svara Camilla 30 april, 2014 at 11:28

  Jag har fortfarande inte vågat se ditt inslag, men jag ska…

  Jag kan börja med att säga att jag sen drygt 15 år tillbaka är ”frisk”, om man nu någonsin blir frisk från något som ortorexi.

  Jag som alla runt omkring mig tyckte bara ”wow vad duktig hon är som tränar så mycket”. Det ingen såg var hur dåligt jag mådde av att inte träna eller av att jag hela tiden hittade nya ”fel” på min kropp att forma om. Jag har suttit hysteriskt gråtande för att jag inte kunnat spendera 7-8h på gymmet utan kanske bara 4h på EN DAG. Jag har legat på offentliga toaletter och gjort sit-ups å armhävningar för att ”inte missa ett träningstillfälle”. Jag har skolkat från skolan för att komma upp i mina 7-8h träning/dag (7 dagar i veckan)…
  Och under hela den här perioden fick jag bara beröm och uppmuntran i mitt beteende.

  Det var inte förrän jag flyttade till en annan stad och fick ett nytt umgänge som inte var lika träings intresserade som jag förstod hur maniskt mitt beteende varit. Jag var så smal och hade så skev bild av mig själv att inte ens kunde känna igen mig själv på kort.

  När jag åkte hem till min hemstad fick jag ofta kommentarer som ”oj du ser ut som du ätit gott i xxx” eller ”oj är du gravid”, eller liknande eftersom jag gått upp till ett normalt BMI och ”enbart” tränade 5h/vecka.

  Det tog flera år innan jag insåg att det fanns fler än mig som mått som jag gjorde under de åren och att det även fanns något som hette ortorexi. Jag är glad att man lyfter debatten så fler kanske kan få hjälp, men samtidigt så önskar jag att alla bara slutar att prata om det. För varje bra inlägg så kommer det 10 som hånar ortorexi.
  Jag har idag min ortorexi under kontroll sen många år tillbaka, men jag måste fortfarande i perioder kämpa för att inte falla tillbaka..

  Sorry detta blev lång….

  [Svara]

 • Svara Petra 1 maj, 2014 at 23:07

  Nyfiken på siffran 10%. Vad den syftar på exakt. Är det 10% som tränar på gym? Känner många som inte tränar men som lever aktivt och rör sig ändå. Så jag är nyfiken på vad den specifika siffran betyder.
  I övrigt ett bra ämne att ta upp. Problemet är inte stort om man tänker på hur många som är överviktiga, men för de som är drabbade är det stort. Och jag tycker överträning och träningshets börjar bli ett stort idag.

  [Svara]

 • Svara ulrika 11 maj, 2014 at 15:27

  Jag såg repris på ditt inslag i nyhetsmorgon, jätteroligt att lyssna på dej som är så kunnig och påläst!! Jag fastnade för vad du sa, att även det mentala ka ha en nedbrytande effekt på kroppen. Ett jätteintresant ämne som kanske inte är så lätt att förstå. Väl värt att ta upp igen tycker jag!

  [Svara]

 • Lämna kommentar