Lofsan

Om olika drivkrafter

Jag får ofta frågan om vad som driver och motiverar mig, vad jag har för tips till de som vill komma igång med träning eller som hela tiden tappar farten och inte får till en träningsrutin som fungerar i vardagen. Här är några av mina tankar och tips om hur du skapar motivation till att träna:

 • Läs på om vilka fysiska och psykiska effekter träning har på dig. En ökning av humörhöjande, prestationspeppande och smärtlindrande hormoner är ju en grym effekt av träning till exempel.
 • Funderar på vad det är som hindrar dig från att träna idag. Är det okunskap? Ta hjälp! Är det en skada? Rehabilitera dig istället för att vänta ut. Är det tidsbrist? Skriv en prioriteringslista och kolla i vilken ordning dina vardagssysslor kommer. Alla har exakt lika många timmar på dygnet.
 • Vad skulle förändras i ditt liv om du blev ”en sån som tränar”? Får andra människor en ny syn på dig? Finns det möjlighet för dig att bygga upp ett självförtroende du saknar på andra arenor?
 • Ta reda på varför du vill träna. Är det någon annans förväntningar som gör att du vill träna? Vill du bli smalare? Behöver du bli starkare? Har du rygg- eller nacksmärtor för att du är ”vardagssvag”? Våga uttrycka 1, 2, 3 anledningar till att du vill träna.
Min träning och prestation drivs av några stycken extremt starka faktorer. Dessa kan man dela upp i så kallade inre och yttre motivationsfaktorer. De yttre faktorerna är beroende av andra människors agerande och syn på mig medan de inre enbart handlar om min egen uppfattning och känsla.
 • Jag vill vara stark. Inte bara ”för att vara en mamma” utan stark ”för att vara människa”.
 • Jag vill aldrig känna mig begränsad i mitt fysiska föräldraskap; mina barn ska alltid kunna bli burna om situationen kräver.
 • Jag vill kunna röra mig i terräng där det krävs en fysiskt alltränad kropp. Till exempel en fjällvandring med barn på ryggen.
 • Jag vill visa mina PT-klienter och er bloggläsare vilken fantastisk förmåga den mänskliga kroppen har att hantera graviditet, viktuppgång, viktnedgång, löpning, styrketräning, balanserad kost och så vidare. Min kropp är mitt skyltfönster.
 • Jag tror på människans inre drivkraft att vilja förbättra sig, att alltid söka utveckling och nya marker att erövra.
 • Mina barn ska kunna stå på sin skolgård och säga att min mamma är starkare än din pappa.
All träning är bättre än ingen träning. Gå inte ut för hårt i början utan smygstarta och var noga med att alltid variera dig så är det lättare att hålla dig skadefri och motiverad. Välj träningsform utifrån vad du tycker är roligt och som samtidigt ger mest resultat. Resultat ÄR roligt. Motivation kommer aldrig av sig själv. Motivation och drivkraft är något som du skapar förutsättningar för. Det är bara du själv som kan hitta din egen inspiration. Motivation får man inte, motivation skaffar man sig. Inte i går, inte imorgon, idag!
Vilka är dina drivkrafter?
Jag vill vara en så stark människa att jag: 1.) kan ta fighten med ytterkläder på barnen 2.) orkar bära Sixten i bärsele på ryggen uppför en slalombacke 3.) kan njuta av barnen, utsikten och matsäcken uppe på toppen av backen!
Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Kommentarer

 • Svara Life of Lisa 29 oktober, 2012 at 14:50

  Lite samma här. Jag vill ha en funktionell och stark kropp. Jag är absolut inte starkast i ”klassen”, men jag har burit två barn och tränat in ända fram till förlosssning (utifrån förutsättningarna), jag har satt min 10-månaders son, 11 kg, i bärselen och bestigit berg på Nya Zeeland – 3-timmarsvandningar – utan att tveka (och för den delen bytt och tagit storasyrran på 16 kg också). Jag orkar springa och leka och bära. Jag njuter av träning, av att ha roligt under tiden och må väldigt bra både under och efter.
  Jag kan utan problem springa en mil, och mer. Jag mår – mycket tack vare träningen – väldigt bra, är pigg, energisk och positiv och extremt sällan sjuk. Jag är harmonisk och i balans. Jag kan göra både och.
  Men jag är varken starkast eller smalast (alls, i närheten). Jag antar att mina inre drivkrafter är de enda. Men de är å andra sidan enormt starka.

  [Svara]

 • Svara Cina 29 oktober, 2012 at 15:16

  Vad kör du för uppvärmning innan styrkeövningarna?
  Ska man köra styrketräning efter man sprungit?

  [Svara]

 • Svara Nina - Glamourmamman 29 oktober, 2012 at 15:28

  Instämmer i det du skriver! Självklart vill man ha en kropp som orkar göra det man vill att den ska orka göra. Och helst lite till 🙂

  Tack för all inspiration du ger!

  Kram Nina

  [Svara]

 • Svara Monia - mamma till Tuvalie 29 oktober, 2012 at 16:33

  men om man är så jävla lat och har sååånt starkt behov av mat och godis hela tiden då? Om man försöker och försöker och verkligen VILL, men matbegäret är större och det ändå slutar med en pizza i soffan och massa ursäkter.. Vad gör man då? När man försökt miljoner gånger utan att klara av att vara starkare än latheten och matbegäret?

  [Svara]

  Lofsan Reply:

  Hård dom: då vill du inte tillräckligt mycket. Du måste betala priset!

  [Svara]

 • Svara Emma | Tillvaron 29 oktober, 2012 at 16:38

  Haha, läste ”min barn ska kunna bli bruna om det krävs”, får nog gå och hämta mina glasögon! 🙂 Otroligt bra inlägg, känner att jag håller med i allt!

  [Svara]

 • Svara Susanna 29 oktober, 2012 at 16:41

  Gött! Och tänk vilka fördelar för barnen och hela familjen det blir!
  Vi vandrade i bergen i Italien i somras, med barnet på ryggen, och så nära vi kom varandra som familj!

  [Svara]

 • Svara ❤ TUMADRE - ensamstående mamma till två ❤ 29 oktober, 2012 at 18:46

  ”My mom is stronger tHan your dad”,
  Jag gillar det citatet! ☺

  [Svara]

 • Svara Anna 30 oktober, 2012 at 08:09

  Mycket tänkvärt inlägg!
  Jag tror väldigt mycket handlar om vår egen inställning och vad vi tror, oftast säkert helt felaktigt också, att andra människor tror om oss. Tack för en bra och inspirerande blogg! /Anna

  [Svara]

 • Svara Anonym 30 oktober, 2012 at 21:29

  Varit på lekland idag. Där är det också en fördel att vara stark och smidig

  [Svara]

 • Lämna kommentar