Träning, Videobloggar

Om att vara PT

Från och med i dag kommer jag att ha en tjej som heter Sofia som praktikant när jag jobbar på gymmet. Hon läser biomedicin med inriktning fysisk träning på högskolan i Halmstad och har bara ett år kvar på sin utbildning. Hon är ett bra exempel på vad jag menar med att det är bra att ha en högskoleutbildning när man vill jobba som PT. Det finns så många ”träningsexperter” som gått en PT-kurs på en månad (i längsta fall) som tycker att de kan allt. Det är också vanligt att dessa människor hänvisar till ”detta funkar för mig” och menar att andra ska göra samma sak trots vad vetenskapliga rön säger. Det är inget fel att blogga som träningsexpert och vara PT utan en längre utbildning men ger man råd till folk i den rollen och dessutom tar betalt för det så räcker det inte med den egna erfarenheten som belägg, det behövs mer grund bakom. På samma sätt tycker jag att man ska vara försiktig med pekpinnar och framställa saker som svarta eller vita, att jobba som PT är nästan mer psykologi och prov i människokännedom än i fysiologi. Det spelar ingen roll vilka tränings- eller kostscheman en kund får om man inte känner människan bakom kroppen och vet vilka kanaler man kan använda på bästa sätt. Det är då man får resultat. De psykologiska effekterna av träning på självkänslan och självförtroendet är 100 gånger viktigare än hur kroppen ser ut. Träningsresultat behöver inte synas i spegeln eller på bild, träningsresultat syns i ögonen.

Jag hoppas att Sofia med hjälp av mig kan utveckla sin pedagogiska sida och tillämpa sina teoretiska kunskaper på mig och PT-kunder under hösten. Jag ska lära henne alla små tips och tricks för hur man blir en bra PT. 😉

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Kommentarer

 • Svara Sofia - ett bättre du 4 september, 2012 at 11:20

  Vad kul med en praktikant! Jag går ju en pt-utbildning just nu, visst har jag en högskoleutbildning i botten, men inom ett helt annat område så det räknas inte :). Vad som jag förstår och självklart är viktigt är att man aldrig ska känna och säga ”att man kan allt”, man kan alltid lära sig mer! Och jag är väl införstådd i att man inte lär sig allt under en pt-utbildning, men jag måste ju börja någonstans och just där är en pt-utbildning ett första steg för mig för att kunna arbeta med det som jag brinner för allra mest, just hälsa.

  [Svara]

  Lofsan Reply:

  Det kommer bli toppen! Att ha intresset är ju det allra viktigaste!

  [Svara]

 • Svara En kvinnas vardag 4 september, 2012 at 12:13

  Det du skriver tycker jag stämmer överens med många yrken. Det gäller att vara utbildad, påläst och ha sunt förnuft! Själv läser jag till förskollärare, och tar alla tillfällen jag kan till extra utbildning eller erfarenheter.

  [Svara]

 • Svara Mo 4 september, 2012 at 13:01

  Nu när du nämner vikten av utbildning blir jag nyfiken på vad du har för en 🙂

  [Svara]

 • Svara Isabelle 4 september, 2012 at 13:32

  Även jag blir lite orolig nu. Har ju precis gått klart min PT utbildning och ja jag vet att man aldrig blir klar. Har även lärt mig att det är mycket psykologi. Men jag brinner ju för det och hoppas verkligen kunna göra ett bra jobb fast att jag inte har nån högskoleutbildning.

  [Svara]

 • Svara Ulrika Grönlund 4 september, 2012 at 14:52

  Detta var inspirerande att läsa!
  Jag har nu gått min första vecka på min högskoleutbildning. Utbildningen leder till examen i folkhälsovetenskap och programmet heter Hälsocoach. Det begreppet är dock väldigt otydligt och har olika innebörd för många. Jag har fått frågan; vad gör en hälsocoach. Det går inte att svara på med några meningar eller ord. Det är ett sådant brett ämne! Jag kommer att kunna välja inriktning åt vilket håll jag än önskar efter utbildningen. Du har valt inriktning PT och prestationsbaserad träning. Men i grund och botten är vi alla hälsocoacher! Hurra för oss!

  // Ulrika (från Hälsocamp Kullängen)

  [Svara]

  Anonym Reply:

  Hej,
  Tänkte bara fråga var du läser till Hälsocoache? Är lite i tankarna själv, därför jag undrar. 🙂
  Lycka till med studierna!
  /Camilla

  [Svara]

  Ulrika Grönlund Reply:

  Hej Camilla! Jag läser vid Högskolan i Skövde. Rekommenderas!

  //ulrika

  [Svara]

  Margareta Reply:

  Hej!Hur var din utbildning till Hälsocoach?var den lätt att läsa eller mkt tuff?har du jobb inom detta område nu?Hur var det rent tekniskt att plugga på distans Skövde.Har sökt till Skövde:)

  i min lilla lilla värld Reply:

  Jag går en folkhögskoleutbildning i Munka Ljungby/Skåne och blir också hälsocoach

  [Svara]

 • Svara Nina - Matnyttigt 4 september, 2012 at 18:05

  Vilken jättebra möjlighet för Sofia! Jag ser alltför ofta PT:n med ett standardprogram som kopieras för alla kunder, oberoende av deras mål eller utgångspunkt. En bra PT enligt mig ska kunna få sina kunder att må bra, inte bara att svettas lite en till ett par gånger i veckan. Hoppas vi får läsa lite gästbloggsinlägg av Sofias syn på praktiken, gärna även med några av dom där tipsen och tricksen 😉

  [Svara]

 • Svara Ulrika 4 september, 2012 at 20:36

  Det är därför jag älskar din blogg. När du berättar om träning så känns det så genuint äkta, man känner sig trygg eftersom det du skriver känns så bra och man behöver inte ens tveka om det du skriver är ”rätt”. Det jag också tycker är skönt är att du har så sund syn på kosten, inte så många bilder på hysteriskt nyttiga måltider utan du kan faktiskt ibland äta pizza och annat gott. Jag tycker det är så skönt att du förmedlar att träningen är det primära. Du är nästan den enda träningsbloggaren som ibland fotar bilder med kakor, pizza och cola zero med på bilden. Härligt att du fokuserar på vanligt familjeliv kryddat med mycket träning istället för proteinpulver, broccoli, nötter mm. Tack för en skön soft blogg och tack för att du inspirerar så otroligt mycket! Jag har tipsat om din blogg till många.

  [Svara]

 • Svara Ulrika 4 september, 2012 at 20:49

  Det jag också skulle skriva i tidigare kommentar men det kom inte med. Det hade varit bra för många unga träningsintresserde tjejer och killar att läsa din blogg eftersom att du har så sund och förnuftig syn men framförallt kunskap om träning, kost och hälsa! 🙂

  [Svara]

 • Svara Uppochhoppa 4 september, 2012 at 22:30

  Välskrivet och smart! Jag tror stenhårt på det här med kunskap i botten, och att olika kunder kräver olika typer av pt. Visst är det jättemycket psykologi, oavsett vem man tränar, men också en viktig skillnad. Tränar man någon med stor egen kunskap kommer man inte undan med halvdan bas, då måste man vinna trovärdighet i sitt djup och bredd, men samtidigt ha spetskompetens som ger det lilla extra. Expertis man inte får på en månads utbildning utan efter många års testande och funderande. Befriande att höra att ni är ganska många som tänker så klokt!

  [Svara]

 • Svara missagda 6 september, 2012 at 14:45

  Först och främst: Ett stort (försenat) grattis på din födelsedag!! Och vilken fin present av Hans då- precis vad som skulle göra även mig till världens lyckligaste tjej!

  Kloka ord om att jobba som PT. Jag tänker likadant, men samtidigt är ju min dröm (och ett redan bestämt mål) att läsa till PT nästa år och med tanke på att jag redan lagt 6 år på en högskoleutbildning tidigare i mitt liv (som inte har ett dugg med hälsa att göra) så känns det orimligt att först skaffa en hälsorelaterad dito och sedan en PT-licens när man har 2 små barn och är 35 år. Ekonomiskt skulle vi just nu inte ha en chans att få det att gå ihop. Men jag kommer att ta det lugnt och skaffa mig erfarenhet, gå kompletterande kurser, prata med andra PTs (som dig 😉 ) och framförallt vara ÖDMJUK.

  Ha en fin dag och hoppas vi kan ses något snart!

  [Svara]

 • Lämna kommentar