Lofsan

Om att välja – det ena eller det andra

Diskussionerna och åsikterna går i sär – kan man både löpträna och styrketräna? Kan man gå ner i vikt och samtidigt bli starkare? Kan man springa marathon och vara muskulös? Måste man välja det ena eller det andra? Går det att göra både och?

Vi alla drivs av en önskan och en vilja mot att uppnå en förbättring eller känsla av tillfredsställelse men i bland ser vi inte skogen för alla träd, eller gör saker svårare än vad det behöver vara.

Ja, man kan gå ner i vikt och bli starkare samtidigt. Att bli man starkare innebär sällan (och då långt senare )att man få mycket mer muskelmassa. Att man blir starkare beror på att kroppen blir bättre på att utföra en rörelse, en teknik. Det är ditt nervsystem som blir mer effektivt. Att gå ner i vikt när du mäter genom att stå på en våg är lätt; minska ner mängden vätska i kroppen genom att utesluta mängden kolhydrater du äter (kolhydrater binder vätska), vips har du gått ner 3 kilo. Att minska fettvikten (den mängd fett du har i kroppen, inte detsamma som kroppsvikt) är svårare, både att göra och att mäta. Träna tung styrketräning, rör på dig mycket i vardagen och dra i gång hjärtat ordentligt med konditionsintervaller några gånger i veckan och ät lite mindre än vad du brukar och mer näringsrikt än vad du brukar så kommer din fettvikt att minska, långsamt. Men det behöver inte innebära att du väger mindre uppe på vågen. Fett förbränner vi långsamt. Vätska förlorar vi snabbt.

Måste man välja mellan att springa för att bli en bättre löpare och att styrketräna för att få mer muskelmassa? Nej, det behöver man inte. Det bästa för löpresultaten, på både kort och lång sikt är att komplettera löpträningen med styrketräning. Men om du dagen efter ditt tunga styrketräningspass, då kroppen bör få fokusera på att återhämta sig och bygga upp sig till nästa styrketräningspass, lägger in ett långt konditionspass så optimerar du inte kroppens återhämtning och fortsätter istället att bryta ner kroppen. På samma sätt fungerar det när du har sprungit tuffa blodsmaksintervaller ena dagen och nästa dag kör ett benpass.

Ju mer du tränar desto noggrannare måste du vara med din träningsplanering. För att få riktiga resultat som är hållbara i längden brukar jag rekommendera att du  som motionär behöver lägga cirka 3 pass per vecka på det fokus du vill utveckla. Och för att kunna springa 3 gånger i veckan OCH styrketräna 3 gånger  i veckan behöver din återhämtning vara väldigt välplanerad; sömn, mat, arbetsbelastning och träningsvariation hänger ihop. Ju mer otränad du är, desto längre tid tar det för kroppen att återhämta sig. Men: ju mer vältränad du blir, desto hårdare kan du pressa dig på dina träningspass, och det förlänger också återhämtningstiden. En viktig anledning till att vi motionärer tappar motivationen till träningen, blir sjuka när vi tränar eller får ont när vi tränar är för att vi inte ser till vår hela livssituation när vi planerar och genomför vår träning. Träning bör  inte vara något du river av i farten, träning bör vara ett redskap för att nå ett högre mål. När du gör mer än vad kroppen kan hantera så får du symtom; smärta, virus eller motivationsproblematik.

Ju bättre du vill bli på att springa, desto mindre resultat bör du förvänta dig av din styrketräning och tvärtom. Jag hade kunnat vara mycket bättre på att springa om jag avstod från 1-2 styrkepass varje vecka och istället laddade kroppen för nästa löppass. Jag hade kunnat bygga mer muskler om jag bytte ut 2 löppass varje vecka mot 1 styrkepass. Jag kompromissar med mina löpresultat. Jag kompromissar med min styrkeutveckling. För mig är det viktigt att vara bra på mycket, inte att vara bäst på en sak. Jag lägger gärna ett helt träningspass på bara chins varje vecka. Jag springer gärna i samma backe ett helt pass. Jag uppskattar att kunna springa 25 kilometer en söndagskväll. Det är inte optimalt för mina resultat i varje enskild träningsform men det är så jag vill ha det. För mitt mål är att vara bra på mycket. Inte bäst på en sak.

Vad vill du satsa på? Förvänta dig stora framsteg och fina resultat om du är beredd att kompromissa. Men det är helt okej göra både det ena och det andra om du vet vad det innebär för dina resultat. Det viktiga är att du vet vad du vill och lyssnar på ditt hjärta.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Kommentarer

 • Svara Marie 23 januari, 2014 at 15:55

  Du är så klok Lovisa <3.
  Jag är så glad att jag hittat dig och du inspirerar mig och får mig att träna och tycka att det är roligt! Ska bli kul att träffas och suga in mer inspiration från dig, Ida, Caroline och alla härliga tjejer på inspodagen igen.

  [Svara]

 • Svara Gabriella 23 januari, 2014 at 16:36

  Äntligen fick jag svar på min fråga =) Tack! Nu kan jag fortsätta med både löpning och styrketräning. kommer inte bli proffs i något, men jag är ”lagom” stark och kan även dra av 15 km i löparspåret en söndag för att jag mår bra av det 🙂

  [Svara]

 • Svara FruNeroLindström 23 januari, 2014 at 16:40

  Mycket bra skrivet. Tack!
  Ha nu en härlig London vistelse.

  [Svara]

 • Svara Susanna 23 januari, 2014 at 16:54

  Tack, vilken intressant och bra inlägg! Och som vanligt: inspirerande! Önskar dig en härlig London-vistelse och snabb tillfriskning!

  [Svara]

 • Svara Saras Träningblogg 23 januari, 2014 at 17:00

  Jag löper och styrketränar för att jag tycker det är kul och mår bra av det! Sen är jag nöjd med det 😀

  [Svara]

 • Svara Lillafrun 23 januari, 2014 at 18:13

  Ja, vad ska man säga?

  Du är bäst.

  Kram! 🙂

  [Svara]

 • Svara Anna 23 januari, 2014 at 18:13

  Både och precis som jag vill ha det! Bra inlägg! Tack för finfin inspiration! 🙂

  [Svara]

 • Svara Johanna 23 januari, 2014 at 18:53

  Mycket bra skrivet! 😀

  [Svara]

 • Svara Jenny 23 januari, 2014 at 19:17

  Jag tror både och, iaf enligt dessa helt underbara människor : http://metrobloggen.se/hteam/

  [Svara]

 • Svara Sanns 23 januari, 2014 at 20:21

  Hej!

  Väldigt bra skrivet. Det du skriver om ovan gällande att bli sjuk. Så fort jag kommer upp i kondition och kan springa både snabbt och långt åker jag på halsfluss och vet ej vad jag gör för fel.
  Har du några tips till mig hur jag skall gå tillväga för i år vill jag springa Göteborgs varvet. Förra året blev jag sjuk två veckor innan.

  Ha det så bra i London och tack för en bra blogg sida, Med vänlig hälsning, Sanna

  [Svara]

 • Svara Natten 23 januari, 2014 at 21:16

  Hur fördelar du din träning i antal pass, styrka kontra kondition, träningstillfällen/ vecka? Skulle gärna se ett förslag på upplägg för intervallpass och styrkepass/ cirkelträning som kan kombineras eller köras var för sig? Jag vill gå ned i fettprocent och få bättre kondition för att springa lite fortare/ längre än mitt vanliga sträcka 5 km på ca 27 min…

  [Svara]

 • Svara C 24 januari, 2014 at 20:08

  Finns ju en viss annan PT som hjälper nyblivna mammor som är VÄLDIGT anti löpning. Man kan skippa det för det är bara skit, typ. Rätt trist tycker jag. Visst, löpning är inget för en nyförlöst kvinna, såklart. Men min största passion ligger hos löpningen och innan graviditet o förlossning löptränade jag bara. Sen efteråt (nu 8 mån sen förlossningen) tränar jag lite styrka, främst core, för att min kropp ska tåla löpningen. Hur vore det om man hjälper varje enskild individ med just vad den är ute efter? I mitt fall, att kunna komma tillbaks till löpningen som den var innan barn. Inte ”my way or the highway” . Eller ”styrketräna bara, löpningen ger dej inget förutom en mindre version av hur du ser ut nu. Men lika degig.”Så Haha, ja mycket ska man höra innan öronen trillar av 😉 Näe, fler Lofsan åt folket! Alla har vi olika mål med våran träning och behövet därför olika metoder för att ta oss dit. Och det Lofsan, det har du fatta! 😀 Tack för mej!

  [Svara]

 • Svara Träningsmål | erdoderdo 25 januari, 2014 at 11:05

  […] övrigt har Lovisa och Ida båda bloggat om att välja träning, och att välja väg, utifrån olika […]

 • Lämna kommentar