Lofsan

Om att träna bakis

I torsdags var jag inbjuden för att lyssna på mina gamla lärare från GIH som gjort en rapport om alkohol och träning. Rapporten är en sammanställning av flera studier kring alkoholvanor hos idrottare och belyser fenomenet ur ett psykologiskt och socialt perspektiv samt vad som påverkar ungdomar att dricka.

De negativa effekterna av alkohol i kombination med idrott kan variera väldigt mycket beroende på individ och typ av idrott. En låg eller måttfull alkoholkonsumtion ger liten eller i princip ingen negativ inverkan på själva träningseffekten. En högre konsumtion däremot minskar möjligheten att exempelvis bygga muskler genom att de uppbyggande hormonerna hämmas efter alkoholintag. Trots att alkoholen lämnat kroppen dagen efter så finns det fortfarande effekter kvar som påverkar prestationsförmågan negativt.

Dessa försämringar är större om man dessutom utsätts för störmoment, till exempel ljud från publiken. Denna effekt kan ha stor påverkan i lagbollsporter, där man snabbt behöver fatta beslut om vem man ska passa till samtidigt som publiken hejar på.

Vuxna människor gör ju som bekant som de själva vill men för de som undrar över vad jag tycker om alkohol och träning så brukar jag säga:

Det bästa = Träna & inte dricka.

Näst bäst = Träna & dricka.

Tredje bäst =Att inte träna & inte dricka.

Sämst = Att inte träna, men dricka.

Jag själv är inte nykterist men jag dricker extremt sällan alkohol.

För dig som vill läsa mer finns hela rapporten att läsa HÄR.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Kommentarer

 • Svara sara 2 februari, 2014 at 18:17

  Du skriver så väldigt bra och klokt om typ…allt. Jag har ungefär samma inställning som du har men blir ständigt ifrågasatt i olika sammanhang. Antingen måste man vara gravid eller köra bil för att det ska va ”ok” att avstå. Suck..

  [Svara]

 • Svara Kim 6 februari, 2014 at 12:42

  Håller med helt och hållet.
  Det är inte optimalt att träna och dricka, men sker det i måttlig mängd så är det trots allt betydligt bättre än att inte träna och ändå dricka som många faktiskt gör.

  [Svara]

 • Lämna kommentar