Lofsan

Om att ta sig tid

ag tror att de flesta som har småbarn är överens om hur tufft det kan vara att hitta tid för vuxenrelationen. I vår familj handlar väldigt mycket om praktikaliteter kring barnen, både att släcka akuta bränder och serva med mat och medling och att känslomässigt prata och fokusera mycket på barnen. Om jag ska spinna vidare på det här med vardagsrutiner så är det intressant att läsa om hur olika familjers helger kan se ut. Varannan helg bor Tom som är 11 år här. Dessa helger handlar väldigt mycket om att få det att flyta på med fotbollsträning, kickboxningsträning, kompishäng och födelsedagskalas. Varannan helg när han bor hos sin mamma försöker vi göra precis tvärtom. Mitt jobb kommer alltid först, oavsett om det är vardag eller helg, men annars försöker vi hålla helgerna väldigt fria. Vi bjuder ofta hem kompisar på middag och alla våra vänner vet att de alltid och närsomhelst är välkomna till oss. Vi har alltid extra mat och ett gästrum när det behövs.

Just det där att ta sig tiden till att våga ha helgerna obokade och inte massa aktiviteter inplanerade är nytt för mig sedan jag fick en egen familj. Ju intensivare vardagen blir desto mer mån är jag om kvaliteten på den tid som jag kan fritt förfoga över. Hans och jag äter alltid middag tillsammans på vardagarna och även om vi väldigt ofta äter lyxig middag så anstränger vi oss lite extra på helgerna. 3-rättersmeny och flera timmar vid middagsbordet efter att barnen har somnat är inte ovanligt. Vi tittar aldrig på TV och har inte ens en TV i vardagsrummet. Istället tar vi oss tid att bara sitta ner, äta i lugn och ro och sedan gärna gå och lägga oss tidigt för att titta på någon serie vi just då följer. För oss är det att ta oss tid för varandra.

IMG_8119 När vi är i Skåne i min pappas hus eldar vi i brasan och njuter av tystnaden. Om man bor mitt emellan ett sjukhus, polisstationen och brandstationen är det ovant vid tystnad kvällstid.IMG_8123 IMG_8122IMG_8120En ljummen pasta med räkor och parmalindad lax. 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Kommentarer

 • Svara Lisa & livet från den ljusa sidan 27 februari, 2014 at 22:41

  Vi jobbar också så. Ger ofta barnen mat innan och ger oss möjlighet att prata ordentligt med varandra vid matbordet. Vår relation är grunden till hela vår familj så den ska prioriteras, det är så otroligt självklart.
  Helgerna är heliga, då boostar vi familj. Allt går ut på att umgås och njuta av att vara familjen – men samtidigt på ett sätt så att alla njuter av det. Vissa kompromisser, på våra villkor ibland och alltid barnens, men alltid med familjen. Jag älskar det.

  [Svara]

 • Svara Alexandra 27 februari, 2014 at 23:10

  Vi har faktiskt inte alls svårt att få tiden gå ihop men då har ju vi också bara ett barn än så länge. Som inte är så gammal heller så hon har inte så mycket ”egna aktiviteter”. Vi ätet alltid middag tillsammans hela familjen, på helgerna ofta hemma hos någon av våra föräldrar. Jag vet inte… Men jag har inte så mycket behov av att hitta på saker utan dottern, varken med eller utan min man. Bara om det är saker där man verkligen inte kan ha med sig barn.

  [Svara]

 • Svara Lotta 27 februari, 2014 at 23:11

  Det är ett liv som jag tror fler borde ta efter! Dagens samhälle snurrar bara fortare o fortare så det gäller att ta de där stunderna. Hemma vardagslyxar vi med att ha tända ljus o köksbordet o att sonen får vara med
  O göra det mysigt. Under min sjukskrivningsperiod har jag kommit underfund med att detta med att hänga med i själen är viktigt! Otroligt viktigt o det gör man helst – utan tv o kanske gärna vid en brasa eller för min del gärna vid havet!

  [Svara]

 • Svara Nina 28 februari, 2014 at 07:53

  Du kloka kvinna!
  Detdär med lediga helger är även heligt för mej. Fullt ös i veckorna, mer eller mindre, men när fredagkväll kommer så vet man att det är 100% off om man så vill. Balans var det ja.
  Kram på dej!

  [Svara]

 • Svara Fru Minimalist 28 februari, 2014 at 07:58

  Fint och tänkvärt inlägg som jag tror många skulle kunna ta till sig och applicera era grundvärderingar och prioriteringar på sitt liv även om ens vardag ser annorlunda ut.

  I en värld där hjulen snurrar allt fortare är det viktigt att stanna upp och reflektera över var tiden tar vägen och var jag, vi och familjen vill lägga vår tid på. Det är så vanligt att både höra och känna ”jag har inte tid”, ”det är fullt upp”.

  http://minimalisterna.se/det-ar-fullt-upp/

  [Svara]

 • Svara Mari 28 februari, 2014 at 08:22

  Kloka tankar från er! Jag och sambon har fredagar som vår fria tid, trots att vi inte har barn. Då stänger vi av allt som har med teknikens värld att göra, och umgås. Pratar, sitter vid matbordet, spelar spel och bara är.. så härligt.

  [Svara]

 • Svara Anna 28 februari, 2014 at 12:49

  Hejsan ! Har man små barn kan man ju ha lite vuxenmys med god mat och ”lugn och ro”. Men har man tre barn i skolåldern, går de inte och lägger sig så tidigt ! Ofta lägger jag mig innan de.. iaf två av de !! 😉

  [Svara]

 • Lämna kommentar