Lofsan

Om att springa prestationsbefriat

 


Jag sprang i samma outfit som i fredags fast med extra lager på överkroppen. Älskar denna löparjacka.
 
 Nu när jag inte har något prestationsinriktat mål med min löpträning under vintern utan fokuserar på en genomförandebaserad målsättning där löpträningen är en etablerad vana under veckan tillsammans med ett upplevelsefokuserat mål där jag ska vara helt smärtfri så släpper jag allt fokus på mätning i mina löppass. Jag håller varken koll på vilken fart jag håller, hur långt jag springer på passen eller med vilken puls. Jag jobbar bara med klockan som hjälper mig styra intervallerna jag springer. Istället för att använda yttre mätfaktorer för kvaliteten på passet så är jag noggrann med att lyssna på kroppen så stegfrekvens, andningsteknik och känsla i ben och bröstkorg avgör farten. Det är ett väldigt behagligt sätt att träna på och helt perfekt för mig just nu.
 
 Nästa år ska jag tävla väldigt mycket och springa både två marathon, bla Helsingborg Marathon, Superior Race och köra hela Åre Extreme så tids nog kommer jag behöva fokusera mer på farthållning men tills dess njuter jag av att gå på dagsformen. Och av att jag känner mig stark!
 
 Dagens intervallpass:
 
 5 min promenad
 10 min jogging
 4*4 min löpning
 1 min gåvila följt direkt av 1 min joggvila mellan varje 4-minutare.
 10 min jogging
 
 Jag håller en så hög fart som möjligt under intervallerna men också en så jämn hastighet som möjligt så det går inte att rusa i väg. Jag tycker att en lagom fart i 4-minutersintervaller känns genom en lätt brännande känsla i luftrören på mig. Mycket jobbigt men aldrig helt uttömmande med andra ord.
 


Avslutade passet med denna aktiveringsövning för höger höft. Jag tror att mitt bäcken är orsaken till min bristning i senan under vänsterfoten. Graviditeter är inget att skoja om när det kommer till att krångla till det för kroppen och bäckenet i synnerhet.
 
 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Kommentarer

 • Svara Kattis 2 december, 2013 at 18:27

  Kul att du ska springa Helsingborg Marathon… Det ska jag med! Har aldrig sprungit en mara förut, sprang halvmara förra året. (GöteborgsVarvet)
  Känns extra kul att den är på hemmaplan – och att det är allra första gången den äger rum!

  [Svara]

 • Svara Annah 2 december, 2013 at 18:38

  Vilket härligt ord, prestationsbefriat. Det låter så skönt att slippa krav och sånt.

  [Svara]

 • Svara Clara 2 december, 2013 at 19:40

  Snyggt jobbat! Åre extreme?! Ska bli kul att höra mer om!

  [Svara]

 • Svara SpringSara 2 december, 2013 at 20:22

  Wow! Ska bli mkt spännande att följa!

  [Svara]

 • Svara Saras Träningsblogg 2 december, 2013 at 20:37

  Det är ganska gött att springa på det sättet samtidigt som det är kul att springa när man satsar på ett speciellt mål! Man behöver nog båda 🙂

  [Svara]

 • Svara Träningsglädje 2 december, 2013 at 22:56

  härligt med kravlös löpning. och mina favoritintervaller dessutom. sprang exakt likadant igår. 🙂

  [Svara]

 • Svara Uppochhoppa 3 december, 2013 at 08:30

  Men Åre extreme! Så himla roligt, det är en grym utmaning. OM jag inte vore rädd för vatten så skulle den vara given som en utmaning för mig, men den där forsen alltså– just nu lär jag mig paddla utan rädsla på stilla vatten. Vet inte varifrån den där plötsliga skräcken kom, men plötsligt var den där. Underligt!

  Även utan mätning gör ju intervallerna nytta. Man måste inte ha stenkoll på data, är man van känner man ungefär pulsprocent ändå!

  [Svara]

 • Svara Åsa 3 december, 2013 at 13:39

  hej lovisa…har en liten undran. Man kan ju testa sina magmuskler för att se hur delade de är. Men kan man också testa sitt bäcken…alltså jag menar för att se om man är redo för lite lättare joggning? Fick mitt andra barn i slutet på september och skulle gärna vilja springa lite på bandet i januari…låter det helt galet?
  Tack för en grym blogg, har följt dig sen min första son kom för snart 3 år sen!

  [Svara]

  admin Reply:

  Det är väldigt individuellt hur bäckenet påverkas. Du har både starka och uthålliga muskler i bäckenet och ibland är man starkare än vad man är uthållig och det som känns bra i början kanske inte fungerar under längre tid. Jag brukar generellt rekommendera cirka 3 månader regelbunden styrketräning innan man börjar testa att springa efter förlossning och då springer man bara 2-4 minuter åt gången de första veckorna.

  [Svara]

 • Svara Maria 4 december, 2013 at 09:21

  Snälla ngn som vet vad Lofsan har på väggen ?

  [Svara]

 • Lämna kommentar