Lofsan

Om att planera sin träning och kombinera löpträning och styrketräning

 Stora löparboken för kvinnor är en riktig försäljningssuccé, det gör mig riktigt glad såklart. Jag vet inte hur andra författare tänker men för mig som ser bokskrivandet som en riktig bonusgrej bredvid att vara PT så hoppas jag såklart att mina böcker ska sälja, läsas, användas och älskas men det är ju svårt att veta i förväg hur en bok ska sälja. I slutet av juli kommer min andra bok, Lofsans mammaträning ut och jag är så spänd på vad ni ska tycka om den!
 
 

 
 En vanlig fråga som jag får om löparboken är hur man på bästa sätt ska kombinera löpprogrammen i boken med styrkeprogrammet. Alla löpprogram i boken bygger på att man springer tre pass per vecka men vissa rekommenderar jag att springa två pass per vecka men följa samma flöde som passen kommer i och alltså inte ta bort något pass.
 
 Jag tycker att styrketräningen är superviktig, för alla, ett vanligt problem många kontaktar mig kring är att man får ont när man springer. Att man inte är tillräckligt stark är ofta orsaken till löparrelaterad smärta. I bokens styrkeprogram har jag gjort tre stycken olika styrkepass med olika teman. Tanken är inte att dessa tre pass ska köras varje vecka utan att de ska göras i ett flöde när det passar för dig.
 
 När du planerar din löpträning och kombinerar den (såklart) med styrketräning tycker jag att du ska tänka på detta:
 
 Alltid ha minst en dag mellan löppassen.
 Aldrig springa om du har ont i en fot eller ett knä OM det inte går över till nästa dag.
 Alltid styrketräna minst ett pass i veckan.
 Om risken finns att du inte hinner styrketräna alls en vecka så är det bättre att du lägger ett lite kortare styrkepass i anslutning till ett löppass.
 Om du vill fokusera på styrketräningen är det viktigt att dessa pass dominerar din träningsvecka.
 Om du vill fokusera på löpträningen är kvaliteten på styrkepassen viktigare än kvantiteten.
 Inte ta för givet att löpträning kommer att ge dig viktnedgång. Att löpträna för ökad prestation är inte samma sak som att löpträna för viktnedgång.
 
 Om du vill ha hjälp med att planera och strukturera din träning, oavsett inriktning, på ett individualiserat sätt så rekommenderar jag dig att köra med Lofsangruppen under 3 månader.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Kommentarer

 • Svara Anna-Karin Nilsson 15 juli, 2015 at 12:42

  Hej! Vad rekommenderar du för upplägg om man inte vill springa men gå ner i fett vikt? Antal pass? Typ sv pass?
  Vänligen Anna-Karin

  [Svara]

 • Svara Elin 15 juli, 2015 at 23:28

  Hej Lovisa!
  Förra sommaren sprang jag alldeles för mycket och alldeles för långt för otränade ben vilket resulterade i löparknä. Slutade såklart springa eftersom det gjorde så hiskeligt ont. Hela våren har jag tränat styrketräning för att stärka hela kroppen och varvat det med PW. När jag nu ska försöka börja springa igen så kommer smärtan tillbaka på exakt samma ställe efter nån fjuttig km. Oerhört deprimerande. Tänkte om och har nu precis avslutat en kur med Naproxen och även försökt sträcka ut och töja iliotibialis. Finns det något mer man kan göra för att bli av med detta eländiga löparknä? Vill så gärna börja springa igen! Tack för all inspiration!

  [Svara]

 • Lämna kommentar