Lofsan

Om att nöta och vänja benen

Jag jagar kilometer inför Lidingöloppet i slutet av månaden och prioriterar löpträningen högst just nu. Annars så springer jag bara i princip de dagarna barnen är sjuka och vi är hemma. Mina barn har aldrig sovit i säng dagtid utan bara i vagn, på gott och ont. Det gör i alla fall att jag då ofta slår två flugor i en smäll och löptränar samtidigt som framförallt Baxter ska sova. När jag nu för första gången ska springa en längre distans på lopp, 30 kilometer så är jag mån om att vänja benen vid att springa just långt. Att springa högintensiva intervaller på löpbandet gör att man får bra kondition men det ger inte automatiskt en löparuthållig kropp.

Jag har svårt att planera min träning i veckoschemat då det alltför ofta blir förändringar; Hans fastnar på en flygplats, en kollega blir sjuk och jag får hoppa in och vicka eller det vanligaste; att barnen blir sjuka. Istället för att maniskt följa ett schema och bli besviken när träningen inte får plats så tar jag istället chansen till träning när tillfället ges.

Efter jobbet kom delar av min famil hem till oss och vi åt middag, tårta och bullar ute på terassen. Lagom till att Hans kom från Arlanda vinkade vi Hejdå och Hans fick det varma välkomnandet att natta barnen, Baxter först som var supertrött och sedan Sixten. Jag var så nära att lägga mig på soffan och kolla Facebook när jag kom på mig själv att undra varför jag inte skulle träna? Det är så lätt att i min profession lägga upp träningsscheman men vara hemmablind i sina egna träningsmöjligheter. På med löpskorna med andra ord!

Jag siktade på 12 kilometer, som är en lång distans i min värld men redan efter 8-9 kände jag att benen orkar mer. Jag la till 2 kilometer i taget, Södermalm är bra löpområde på så sätt och plötsligt hade jag sprungit 18,5 km i 5:30 tempo. Jag är inte andfådd när jag springer, pulsen ligger på låga 168-170 (jämfört med 183 på Tjejmilen) men det som känns är knäna. Det är mycket asfalt och jag är inte van vid så här långa sträckor men jag skulle absolut kunnat springa 10 km till, upp till 30 km i samma tempo så 2:45 på Lidingöloppet känns inom räckhåll.


Långt löppass kräver antishaketajts från Röhnisch som håller rumpan på plats och kvällslöpning är lite kyligare så en funktionströja från Kari Traa var perfekt. Jag mäter puls och kaloriförbrukning med Suunto Quest, Runkeepers mätning kan man inte lita på

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Skriv kommentar

 • Svara Helena 3 september, 2012 at 22:42

  Jag jagar också kilometrar inför LL. Vill skynda men försöker göra det långsamt.
  Till helgen tänkte jag köra en favorit i repris: åka ut till Lidingö och köra de sista 22 km av LL. Jätte bra att testa på terrängen. Du är välkommen att haka på om du vill 🙂
  Lutar åt sön em.
  /Helena V

  [Svara]

 • Svara Lina 3 september, 2012 at 23:03

  Än en gång stort grattis!!!!! Å vilken bra present 😉 hoppas din dag vart toppen!!!!! Grattis kramar

  [Svara]

 • Svara Sofia 4 september, 2012 at 06:36

  Grattis i efterskott!
  Shit vad duktig du är med löpningen. Men springer du så långt utan vatten?
  /sofia

  [Svara]

 • Svara Sofia 4 september, 2012 at 07:12

  Grymt bra sprunget! Visst är det härligt när man ger sig ut, känner sig lite trött och sedan plötsligt går benen av sig själva! Grattis till en bra födelsedagsjogg!

  [Svara]

 • Svara Jenny 4 september, 2012 at 13:12

  Ett pass i min smak! Grymt jobbat! Lidingö blir inga problem för dig!

  [Svara]

 • Svara Anna -Trend o träning 4 september, 2012 at 14:18

  Heja! Vill du kan vi ta ett långpass ihop en söndag morgon som passar? Det är roligt att springa ihop med någon för under långpass hinner man prata mycket & har inte lika hög puls 🙂

  Hör av dig på FB så kan vi springa & möta varandra & ta en runda.

  P.S. Om Lidingöloppet är 3 mil behöver du inte springa lika långt vid träning. Det sliter mer än gör nytta. Du kommer greja loppet galant! D.S.

  [Svara]

 • Svara Sanna 4 september, 2012 at 18:41

  Hej! Först vill jag bara säga att du har en väldigt bra blogg, blir alltid lika taggad inför träningen efter jag kikat in här.
  Sen undrar jag om du kan komma med något tips? Jag vill nämligen fokusera på min löpning men ändå behålla lite av min styrketräning, har dock lite problem med hur jag ska lägga upp det. Hade tänkt löpträna ca 4 ggr i veckan sen vill jag styrketräna 2 ggr i veckan. Är det då bäst att jag kör igenom hela kropppen eller ska jag splitta upp den?
  Nu kör jag ett 3-splitt och löptränar 2ggr men som sagt, jag vill ha mer fokus på min löpning.
  Tacksam för lite tips och råd 🙂

  Sanna

  [Svara]

 • Svara Karin FoH 6 september, 2012 at 20:42

  Grymt bra av dig att ge dig ut och springa långt sent på kvällen! Lidingöloppet kommer gå super för dig!

  [Svara]

 • Lämna kommentar