Lofsan

Om att cykla långt och svårt

Mitt stora träningsmål den här säsongen är en multisporttävling som heter Åre Extreme. Den består av tre grenar; paddling, löpning och cykling och man kör alla tre grenarna på raken. Samma år som jag blev gravid med Sixten körde jag tävlingen i soloklassen vilket innebär att jag körde ensam. Detta år ska lag tävla i duoklassen tillsammans med Ida. Duoklass innebär att man kör tillsammans bredvid varandra hela tiden, alla grenar och det finns också en stafettklass där man delar upp grenarna mellan sig inom laget.

Den stora utmaningen för mig kommer att vara mountainbikecyklingen uppe på Åreskutan och nerför backen. För Idas del är nog snarare cyklingen det starkaste kortet men hon ska ju ändå släpa på mig.

När Ida var i Stockholm i helgen körde vi ett (för mig) väldigt långt pass med mountainbike och stavgång. Jag har beställt en cykel från Bikester som ska levereras denna vecka förhoppningsvis. Jag fick låna en cykel av Idas kompis till detta pass, den var perfekt för mig i storlek. Jag har inte kört en enda meter mountainbike i skogen sedan Åre-tävlingen förra gången så första timmen kände jag mig ringrostig men efter bra instruktioner från Ida så släppte det riktigt bra för mig. Vi körde ut i Nackareservatet på både lätta stigar och riktigt tekniskt svåra leder. Efter 3 timmar med i princip maxpuls rakt igenom så kändes det skönt att avsluta cyklingen utan att ha vurpat och med gott självförtroende.

Mountainbikecykling tränar konditionen, gör dig mer mjölksyratålig och ger både starkare överkropp och starkare underkropp. Cykling i skog är perfekt för dig som av olika skäl inte kan springa och som gillar varierad och utmanande träning.

Jag längtar nu efter min nya cykel så att jag kan köra några fler pass på egen hand. Vi åker upp till Åre en vecka innan tävlingen så det blir en hel del cykling sista veckan också. Det kommer att behövas!


Fake it til you make it säger jag och tar på mig cykeljacka och låtsas att jag kan sånt här. Jag använde inte pulsbandet till Suunto-klockan men det är kul att använda GPSn och mäta hur långt vi cyklat. Jag kör med cykelkompatibla Oakleys från Synsam. De fungerar väldigt bra att springa med också.


Ida är ju superproffsig med cykelkläder och ryggsäck och sånt. Hon tänker på sånt som att ha med banan och snickers i spåret. Sånt glömmer jag bort.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Kommentarer

 • Svara Rund är också en form! 6 maj, 2014 at 19:41

  Haha! Ja, fake it til you make it, funkar i 99 gånger av 100! Heja! 🙂

  [Svara]

 • Svara AktivaDagar 6 maj, 2014 at 19:46

  Utmanande mål du har, låter både grymt och häftigt…

  [Svara]

 • Svara Ella 6 maj, 2014 at 22:24

  Vad har du för Suunto klocka? Har du den till löpning också, eller vad har du för klocka då?

  [Svara]

  admin Reply:

  jag har en Suunto Ambit S2, kör den på löpning framförallt!

  [Svara]

 • Svara Linda KW 7 maj, 2014 at 09:37

  Grymt! Åre Extreme är en sån tävling som jag typ drömmer om att delta i. Det är bara det där med paddlingen:)

  Som nybliven racer-ägare fascineras jag över det faktum att nu hejar alla andra cyklister på mig. När jag rullande runt på min gamla MTB på landsvägarna fanns jag liksom inte i deras värld. SÅ mkt fake it til you make it där med!

  [Svara]

  admin Reply:

  🙂

  [Svara]

 • Svara Helena 7 maj, 2014 at 10:08

  Du är varmt välkommen att gå med i vår klubb, Stockholm multisport, och träna med oss! Vi delar klubbstuga med OK Ravinen i Hellas och har varje lördag klubbträningar med blandade discipliner – MTB, löpning och paddling. Ett underbart gäng helt enkelt där många har erfarenhet av Åre extreme!
  Alla kan hänga med och gruppen delas in i olika tempon.
  Välkommen!!
  Kolla in på hemsidan för tiderna 🙂

  Med vänlig hälsning, Helena

  [Svara]

  admin Reply:

  Åh vad roligt! Vi får se om jag kikar förbi!

  [Svara]

 • Svara Zandra 8 maj, 2014 at 12:20

  Nyfiken på vad du köpt för cykel. Älskar att cykla i skog, världens roligaste träning!!

  [Svara]

 • Lämna kommentar