Lofsan

När bebis blev pojke

Sixten var 14 månader och 21 dagar när han blev storebror till Baxter. Baxter är idag 14 månader och 11 dagar. För mig som är så nära barnen känns det konstigt att ha en så tydlig brytpunkt och jämförelse mellan gräbsen. Jag vet hur Sixten var och hur stor och ”duktig” jag tyckte att han var, speciellt när vi kom hem från BB med Baxter. Nu ser jag fortfarande Baxter som en bebis, han har precis sänkt ner armarna när han går och han säger flera ord men är fortfarande en bebis och inte den pojke jag tyckte att Sixten var i samma ålder.

Jag försöker att bemöta barnen utifrån deras egna förutsättningar: Sixten är tålmodig, kompetent, företagsam och alltid superglad. Baxter har en så kort stubin att jag blir mörkrädd och han blir rosenrasande för minsta motgång. Men han är också världens gladaste kille med lika mycket humor som storebror. Baxter tycker om att hitta på hyss och garvar åt oss och härmar när vi säger AjaBaja. Baxter har haft otur med sjukdomar, sviterna från infektionen på grund av vattkopporna i november sitter i i form av hosta, å andra sidan har Baxter mest hela tiden hostat sedan förra vintern.

Baxter sover oftast bara en halvtimme på dagen nu, men då somnar han också mellan 19 och 20 och sover oavbrutet till midnatt. Sedan har han natthosta fram till 05 innan han sover vidare till 08. Vi kämpade med att få Sixten att somna i tid på kvällarna när han var i samma ålder som Baxter, precis som nu är han gärna uppe till midnatt om han får.

Baxter närmar sig Sixten på många plan, både mentalt och fysiskt. Storleksmässigt så är Baxter 10 cm kortare än Sixten och i overallerna från Didrikssons har Sixten 90 och Baxter 80. Baxters tal omfattar just nu: Tack, Mamma, Bada, Vovve, Stanna, Oj, Titta, Lampa. Han vet vem Pappa, Sixten, Tom, Mormor, Morfar och Agnes är när jag frågar. Han vet många verb och kan ta instruktioner kring att: Sitta, Äta, Dansa och Åka vagn. Baxter tycker om att sjunga och göra rörelser till Midnatt råder och Blinka lilla stjärna, han älskar också att dansa, gärna samma stil som storebror. Sixtens flygplansintresse har smittat av sig på Baxter och bilar är lika intressanta. Baxter är en berest kille med tre New Yorkresor, Kretasemester, Mexico och snart två Londonveckor. Han är lika duktig som Sixten på att hantera nya miljöer men har ännu inte gjort den stora upptäckten att han verkligen sitter i ett flygplan.


Stor bebis har blivit liten pojke.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Kommentarer

 • Svara Frida Johansson - Militärmamman 7 januari, 2012 at 01:25

  Jag kan tänka mig att det är lätt att jämföra, även om man inte direkt vill. Och så antar jag att Elise kommer ”bli” jättestor i våra ögon om lite mer än en månad när hon blir storasyster.
  Tänkvärda ord och vackert skrivet!

  [Svara]

 • Svara Cissi 7 januari, 2012 at 08:49

  Så kärleksfullt! Att de är två så olika individer från start tycker jag är den häftigaste upplevelsen med att bli tvåbarnsmamma. Känner så igen mig i det du skriver. För mig är ju min ”bebis” som Sixten, och det blir så tydligt ibland när jag läser om Sixten, han känns ofta så mycket större än B. Barn växer ju och mognar med de förväntningar man har och ställer på dem. En oerhört gullig unge har du iaf! Kram!

  [Svara]

 • Svara Lotta 8 januari, 2012 at 11:42

  Åh jag håller med, man jämför brytpunkten och jag tycker som du, att lillebror är mycket mindre än vad storasyster var vid samma ålder. Men så är det ju faktiskt också skillnad på pojkar och flickor, samt mellan alla individer. Det är coolt att tänka att de är syskon, så lika, men ändå så olika. De är ju trots allt två personer med varsin personlighet hur små de än är.
  Men du glömde ju bort att medan Baxter är en kopia av sin pappa är ju Sixten en kopia av sin mamma 😉

  Trevlig resa och jag hoppas att ni får en fin vecka i London. Kram

  [Svara]

 • Lämna kommentar