Några tankar om barfotalöpning

Den hetaste trenden inom löpning just nu är barfotalöpning.  Att träna löpning barfota är inget nytt fenomen utan har används som ett komplement i träningen av duktiga löpare sedan långt tillbaka. Banlöpare som ofta tävlar i spikskor kör ibland sina korta intervaller på gräs barfota för stärka fotleder och vader och dessutom slipa på sin löpteknik.  Skillnaden idag mot tidigare är att även den vanliga löparmotionären har fått upp ögonen för barfotalöpningens fördelar vilket gjort att sportskoindustrin har hakat på och erbjuder nu speciella barfotaskor. Barfotaskor gör det möjligt att springa med barfotakänsla även på underlag som inte annars lämpar sig för att springa utan något som skyddar fotsulorna.
Fördelar med löpning barfota vs klassiska löparskor
Vad är då de mest uppenbara fördelarna med att springa barfota jämfört med att ha en uppbyggd löparsko med stöd för foten/hälen?
Ju tunnare sula och mindre tyngd på foten desto mer löpkänsla får löparen. Löptekniken ändras automatiskt när man springer barfota jämfört med skor genom att man kommer att ”tassa” på framfoten mer än med löparskor och löpsteget blir ”smygande” och mer löpekonomisk.
En lättare sko/barfota gör att hela steget blir lättare och pendlingsrörelsen i steget kommer bli mer naturligt än med en tyngd på foten som den klassiska löparskon faktiskt är.
Kroppen kommer att dämpa nedslaget i steget med hjälp av knän och höfter vilket enligt många experter är mer naturligt och kan minska risken för skador i till exempel underben, rygg, etc.
Mer naturligt och löpekonomiskt steg + mindre vikt på fötterna = snabbare löpare.
Risker och nackdelar med barfotalöpning
Vad finns det då för nackdelar att börja springa barfota/med barfotaskor?
Den största risken/nackdelen med att börja springa med barfotaskor är som med alla nya träningsmoment att man måste introducera det långsamt och låta kroppen vänja sig successivt. Sätter man igång för intensivt med att springa barfota eller med barfotaskor så riskerar man att skada sig i de muskler/leder som blir mer utsatta vid barfotalöpning än vid löpning med stötdämpade löparskor. Börja med löpning barfota korta sträckor. De första träningspassen när man skall introducera barfotalöpning bör man testa att springa kortare sträckor på runt 500 meter i sitt vanliga löppass för att känna sig fram hur vader och fötter reagerar på barfotalöpningen. Känns det bra kan man vecka två med barfotalöpning förlänga sträckan till det dubbla, dvs springa ca 1 km av sina löppass barfota/med barfotaskor. Detta kan man göra på i stort sett alla sina träningspass i veckan så länge man inte får allt för mycket träningsvärk av barfotalöpningen. Efter cirka en månad av kontinuerlig stegring av sträckan man sprungit barfota kan man prova sig på att springa ett helt pass barfota/med barfotaskor.
Vilket underlag är det bästa för barfotalöpning?
Om man springer helt barfota utan en så kallad barfotasko så är man ofta ganska begränsad till mjuka underlag som inte sliter allt för mycket på fotsulan. Har man däremot en skyddande sula som på barfotaskon så funkar alla underlag som man annars är van vid att springa på bra. Skillnaden idag mot tidigare är att även den vanliga löparmotionären har fått upp ögonen för barfotalöpningens fördelar vilket gjort att sportskoindustrin har hakat på och erbjuder nu speciella barfotaskor. Barfotaskor gör det möjligt att springa med barfotakänsla även på underlag som inte annars lämpar sig för att springa utan något som skyddar fotsulorna. Är du gravid tycker jag att du bör vänta med att introducera en barfotasko i träningen men om du är van sedan tidigare kan du fortsätta använda en barfotasko när du tränar men inte om du börjar få ont i fogarna.
Jag har testat flera olika varianter på så kallade barfotaskor; en av de allra första modellerna på marknaden för flera år sedan var Five Fingers. De är karaktäristiska med sina delade tår. För min del passade de bra vid vattensport, tillexempel när man paddlar, åker båt eller vattenskoter och vill ha bra fäste på blöta stenar men som löparsko betraktad tycker jag att den är riktigt obekväm. Nike har lanserat flera olika modeller och varianter av sin Free, med mer eller mindre barfotakänsla. Den traditionella Nike Free fungerar okej på min fot men efter en stund får jag ont på utsidan av foten, jag tycker att den är lite för sladdrig i tyget på ovansidan och för smal över foten. Nike Free XT  är en skön semivariant av en barfotasko men alldeles för stabil om det är barfotakänslan på riktigt du vill åt. Min favorit är Merrell LitheGlove. Den använder jag när jag springer mina intervaller på löpbandet, när jag styrketränar, kör explosiv benträning och när jag jobbar i gymmet som PT. Jag kör till och med gruppträningsklasser med dem. Nu när jag vant mig vid att ha en så lätt och flexibel sko på foten kan jag inte ha vanliga löparskor, de känns som pjäxor i motsvarighet.


Använder du en barfotasko?
 

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer