Lofsan, Träning

Några tankar om barfotalöpning

Den hetaste trenden inom löpning just nu är barfotalöpning.  Att träna löpning barfota är inget nytt fenomen utan har används som ett komplement i träningen av duktiga löpare sedan långt tillbaka. Banlöpare som ofta tävlar i spikskor kör ibland sina korta intervaller på gräs barfota för stärka fotleder och vader och dessutom slipa på sin löpteknik.  Skillnaden idag mot tidigare är att även den vanliga löparmotionären har fått upp ögonen för barfotalöpningens fördelar vilket gjort att sportskoindustrin har hakat på och erbjuder nu speciella barfotaskor. Barfotaskor gör det möjligt att springa med barfotakänsla även på underlag som inte annars lämpar sig för att springa utan något som skyddar fotsulorna.

Fördelar med löpning barfota vs klassiska löparskor

Vad är då de mest uppenbara fördelarna med att springa barfota jämfört med att ha en uppbyggd löparsko med stöd för foten/hälen?

Ju tunnare sula och mindre tyngd på foten desto mer löpkänsla får löparen. Löptekniken ändras automatiskt när man springer barfota jämfört med skor genom att man kommer att ”tassa” på framfoten mer än med löparskor och löpsteget blir ”smygande” och mer löpekonomisk.

En lättare sko/barfota gör att hela steget blir lättare och pendlingsrörelsen i steget kommer bli mer naturligt än med en tyngd på foten som den klassiska löparskon faktiskt är.

Kroppen kommer att dämpa nedslaget i steget med hjälp av knän och höfter vilket enligt många experter är mer naturligt och kan minska risken för skador i till exempel underben, rygg, etc.

Mer naturligt och löpekonomiskt steg + mindre vikt på fötterna = snabbare löpare.

Risker och nackdelar med barfotalöpning

Vad finns det då för nackdelar att börja springa barfota/med barfotaskor?

Den största risken/nackdelen med att börja springa med barfotaskor är som med alla nya träningsmoment att man måste introducera det långsamt och låta kroppen vänja sig successivt. Sätter man igång för intensivt med att springa barfota eller med barfotaskor så riskerar man att skada sig i de muskler/leder som blir mer utsatta vid barfotalöpning än vid löpning med stötdämpade löparskor. Börja med löpning barfota korta sträckor. De första träningspassen när man skall introducera barfotalöpning bör man testa att springa kortare sträckor på runt 500 meter i sitt vanliga löppass för att känna sig fram hur vader och fötter reagerar på barfotalöpningen. Känns det bra kan man vecka två med barfotalöpning förlänga sträckan till det dubbla, dvs springa ca 1 km av sina löppass barfota/med barfotaskor. Detta kan man göra på i stort sett alla sina träningspass i veckan så länge man inte får allt för mycket träningsvärk av barfotalöpningen. Efter cirka en månad av kontinuerlig stegring av sträckan man sprungit barfota kan man prova sig på att springa ett helt pass barfota/med barfotaskor.

Vilket underlag är det bästa för barfotalöpning?

Om man springer helt barfota utan en så kallad barfotasko så är man ofta ganska begränsad till mjuka underlag som inte sliter allt för mycket på fotsulan. Har man däremot en skyddande sula som på barfotaskon så funkar alla underlag som man annars är van vid att springa på bra. Skillnaden idag mot tidigare är att även den vanliga löparmotionären har fått upp ögonen för barfotalöpningens fördelar vilket gjort att sportskoindustrin har hakat på och erbjuder nu speciella barfotaskor. Barfotaskor gör det möjligt att springa med barfotakänsla även på underlag som inte annars lämpar sig för att springa utan något som skyddar fotsulorna. Är du gravid tycker jag att du bör vänta med att introducera en barfotasko i träningen men om du är van sedan tidigare kan du fortsätta använda en barfotasko när du tränar men inte om du börjar få ont i fogarna.

Jag har testat flera olika varianter på så kallade barfotaskor; en av de allra första modellerna på marknaden för flera år sedan var Five Fingers. De är karaktäristiska med sina delade tår. För min del passade de bra vid vattensport, tillexempel när man paddlar, åker båt eller vattenskoter och vill ha bra fäste på blöta stenar men som löparsko betraktad tycker jag att den är riktigt obekväm. Nike har lanserat flera olika modeller och varianter av sin Free, med mer eller mindre barfotakänsla. Den traditionella Nike Free fungerar okej på min fot men efter en stund får jag ont på utsidan av foten, jag tycker att den är lite för sladdrig i tyget på ovansidan och för smal över foten. Nike Free XT  är en skön semivariant av en barfotasko men alldeles för stabil om det är barfotakänslan på riktigt du vill åt. Min favorit är Merrell LitheGlove. Den använder jag när jag springer mina intervaller på löpbandet, när jag styrketränar, kör explosiv benträning och när jag jobbar i gymmet som PT. Jag kör till och med gruppträningsklasser med dem. Nu när jag vant mig vid att ha en så lätt och flexibel sko på foten kan jag inte ha vanliga löparskor, de känns som pjäxor i motsvarighet.

http://youtu.be/qfnMbRWrGHQ

Använder du en barfotasko?

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Kommentarer

 • Svara Jenny 24 februari, 2012 at 10:09

  Värt att tillägga är att man ska vara ännu mera försiktig med att prova barfotalöpning om man är en pronerare/ en plattfot.
  Vissa hävdar att barfotalöpningen kan hjälpa och andra att de fått mer problem.
  Pronerar du kraftigt och har en sko som inte ger något stöd på insidan av foten påverkar det i stor grad fotlederna och även knän (höft, rygg..)
  Har du sedan tidigare inlägg i skorna för att inte ens stödet i löpskon räcker till måste du vara jätteförsiktig med att plocka bort både sko och inlägg.
  Ungefär som att jogga i ballerina-skor.

  [Svara]

 • Svara Hanna 24 februari, 2012 at 10:12

  Du kanske redan har skrivit om det, men jag är lite nyfiken på vad dina mål är med din träning? har du några specifika mål just nu?
  I augusti/september har jag för mig att du gjorde ett kroppstest för att se fettprocenten bland annat, har du gjort något nytt sådant test? är det något du kommer att göra med jämna mellanrum?
  DU är en grym förebild!

  [Svara]

 • Svara Jenny 24 februari, 2012 at 13:31

  Jag är plattfot, och får dessutom lätt ont i hälen om jag går mycket barfota. Skulle det vara nåt man kan träna bort med barfotaskor, eller riskerar det att bli värre?

  [Svara]

 • Svara I min lilla lilla värld 24 februari, 2012 at 16:21

  Merrell får gärna sponsra oss träningsbloggare på Aff 😉

  [Svara]

 • Svara Uppochhoppa 24 februari, 2012 at 17:22

  Jag älskar Sauconys lätta skor, nyaste varianten heter A5, de är riktiga raceskor att springa fort i! ( och en bra intro till barfotadojor)

  [Svara]

 • Svara Henrik 16 april, 2012 at 06:31

  Jag började slipa på tekniken för ett år sedan för att korta steg, springa mer upprätt, höja kadensen – tassa fram som du skriver. För någon månad sedan köpte jag ett par Nike Free 3.0 och var lite orolig för hur det skulle gå, men slipningen jag började med hade gett resultat. Mitt fjärde pass i skorna blev 28 km utan någon som helst känning i vader el. leder. Springer nu både korta och långa pass i skorna.

  Jag drar slutsatsen att det går alldeles utmärkt att börja springa barfota (naturligt) även i högklackat (konventionella löparskor) – så går transitionen hyfsat smärtfritt.

  Bra inlägg f.ö.

  /Henrik

  [Svara]

 • Svara Cenny 28 maj, 2012 at 08:08

  Varför är man begränsad till mjuka underlags när man springer barfota? Det låter konstigt då jag själv springer på asfalt, grusvägar och betong utan minsta problem när jag är barfota. jag går, springer och tränar barfota dygnet och att man skulle behöva skor för detta är ju orimligt.

  Jag rekomenderar alla att testa leva hela livet barfota och njut av alla fördelar det tillför för kroppen och sinnet, var inte rädd för att samhället inte ”accepterar” det och tänk på vad du mår bäst av.

  Att springa med skor är inte barfotalöpning. Då kan man istället kalla det framfotalöpning eller liknande.

  [Svara]

 • Lämna kommentar