Lofsan

Mot Tjejmilen

Usch, i natt fick jag någon konstig frossa och låg och frös och svettades om vartannat. Jag vet inte om jag hade feber eller vad det var för idag mår jag helt bra. I natt trodde jag att jag skulle få hoppa av Tjejmilen men med äggröra i magen och en dusch på det så känner jag mig helt okej. Jag bestämde mig tidigare i veckan för att springa tillsammans med min syster Agnes och hjälpa henne persa istället för att köra mitt eget race. I slutändan kanske det blir samma tid som det skulle ha blivit om jag sprungit själv men nu ska jag njuta mer av loppet istället.

Tack för en intressant diskussion i förra inlägget om förskola kontra arbetstider. Jag vet att flera andra bloggare som har sin blogg som ett avlönat jobb kan få kritik när de lämnar barnen på förskola när de inte har en arbetsplats att gå till. Min blogg och många uppdrag och möten och mail jag håller på med är en del av mitt yrke, och jag får betalt för att skriva, och synas i vissa sammanhang så att jag på 20% av min ”tjänst” lämnar barnen på förskola utan att gå till en arbetsplats är ingenting som bryter mot regler. På samma sätt är frilansande journalister, fotografer osv också berättigade till barnomsorg. Det finns ju så många jobb som inte sker på ett kontor, skola, sjukhus nu för tiden. Alla har inte en fabrik att gå till.

En annan intressant synvinkel är huruvida förskola finns för att ta hand om barn medan föräldrar jobbar eller för att utveckla barnen. Om det var en barnvaktstjänst i första hand så skulle vi hellre ha en barnflicka som kommer hem till oss varje dag. Jag vill att utbildade pedagoger ska hjälpa mina barn att växa upp till ansvarsfulla människor som lär sig visa hänsyn och alla människors lika värde. Att de får utveckla sin kreativa förmåga, lära sig anpassa sig till andra människor och utveckla sin motorik och sitt tal är andra mål som jag har med mina barns förskoleverksamhet. Detta kan jag inte fokusera på samtidigt som jag ska arbeta, och då vill jag hellre att barnen utvecklas på förskola än sitter i vardagsrummet hemma på dagarna.

Hur ser ni på förskola som barnpassning kontra pedagogisk utvecklingsarena?


Mellis efter förskolan igår: Danonio blåbär som kom med bud!


Tre gräbs som får sitta i soffan vid TVn i alla fall en stund på eftermiddagen för att vila sig inför middagen

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Skriv kommentar

 • Svara Lofsan 1 september, 2012 at 10:22

  Fast det säger väl mer om di. Syn på förskolan än verkligheten? Vi har 13 barn på 3 pedagoger och de har en fantastisk verksamhet.

  Kanske ett storstadsfenomen men du skulle bli mörkrädd om du visste hur vanligt det är att fl lämnar äldre syskonet på fs och går till gymmet eller på ansiktsbeh. Du måste nog kritisera det också. 🙂

  [Svara]

  Liselot Reply:

  Vill från djupet av mitt hjärta be om ursäkt, måste vaknat på fel sida och vräkte ur mig saker som jag nu ångrar! Jag har tyvärr dålig erfarenhet av våra barns olika förskolor och det ser inte alls ut som det verkar göra för er, men det ska ni inte behöva ta skit för naturligtvis. Jag är oerhört ledsen för det jag skrev och hoppas att du kan förlåta mej. Jag är en trogen läsare ( brukar dock aldrig kommentera) Typiskt att jag skulle göra det nu när jag inte hade något upplyftande att säga 🙁 Vill passa på att tacka för en fantasktisk blogg, snart ska jag igång med min träning (efter en förlossning) . Än en gång vill jag be om ursäkt för att jag skrev som jag gjorde, fattar inte varför så här efteråt. Det bästa vore om du kunde ta bort mitt inlägg och så hoppas jag att du kan glömma detta.Mvh Lotten

  [Svara]

  Lofsan Reply:

  Absolut! Jag har ett administrerat kommentarsfält av den anledningen.

  [Svara]

 • Svara Linda s 1 september, 2012 at 10:32

  I vår kommun är det 15 timmar som gäller för de barn som har föräldrar som är hemma av olika anledningar. Vi bor ute på landet och här är det många som åker långt för att hämta och lämna vilket gör att 3 timmar per dag (som inte går att ändra på) bara blir krångligt egentligen. Tidigare var dessa barn på dagis tre gånger i veckan fler timmar istället vilket passade fler bättre, men nu såg kommunen sin chans att spara in på maten så inga måltider för dessa barn. Jag tycker att det är tråkigt att kommunen ska vara så trångsynta och inte låta varje förskola få bestämma hur de ska göra med sina 15 timmars barn. Jag tycker att det är tråkigt att det ska ska vara så fult att lämna sina barn på förskolan. Istället för att se det som , du sa, en plats där barnen utvecklas på ett sätt som de inte har samma möjlighet att göra hemma. Självklart kan jag göra mycket med min son hemma men de kan även göra mycket bra på förskolan som inte är fel. Min son älskar sitt dagis och vi är två heltidsarbetande föräldrar som vet att han har det bra där han är när vi arbetar.

  [Svara]

 • Svara Emma 1 september, 2012 at 10:51

  Självklart är det en pedadagogisk arena! Jag har i alla fall inte studerat 3,5 år för att ”passa barn”. Jag är lärare med inriktning på förskolan och de yngsta barnen! Som du säger är inte 7-16 jobb på ett kontor eller fabrik de ända jobb som finns utan arbetsmarknaden fylls på med mer flexibla jobb och arbetstider! Det jag tycker är tråkigt dock är växandet av grupperna, tyvärr! Men det spelar ingen roll om Pelle går 15 eller 40 timmar….går Pelle bara 15 ser kommunen sin chans med ännu ett barn i gruppen! Som tur är finns det guldkorns förskolor både kommunalt och privat med mindre grupper! Så det är snarare där debatten ska ligga anser jag!!!! Lycka till på milen idag!!!

  [Svara]

 • Svara Malin 1 september, 2012 at 10:52

  Vad glad jag blir när du ser på förskolan på det viset Lofsan! Jag arbetar som förskollärare och tycker det är synd när föräldrar ser det som barnpassning! Vi arbetar ju med så mycket mer, precis som du säger, att de ska utvecklas till demokratiska medborgare, som lär sig respektera andra människor och bli ansvarstagande individer! Det är i förskolan allt startar, och vad är egentligen ett viktigare yrke, än att få vara med och bidra till en bra start i livet?! Vi har också en läroplan att följa vilket absolut inte gör vårt yrke till enbart barnpassning! Mer sådana inlägg av dig 🙂 Och vill man ha barnpassning, får man skaffa barnvakt! Bra sagt 🙂

  [Svara]

 • Svara Caroline 1 september, 2012 at 12:30

  Tycker det låter som att du är en människa med väldigt lite liv? DU kanske har lust att sysselsätta, stimulera och socialisera dina barn 24/7 men det finns faktiskt folk som har andra saker att göra OCKSÅ! Oavsett vad andra tycker som inte kan låta bli att lägga sig i vad andra gör (get a life?) så är det väl varje enskild persons val? Det är få ställen som är så socialt fostrande och utvecklande som en förskola och jag vill gärna att mitt barn ska vara en bra människokännare och kunna föra sig i sociala situationer i framtiden. De barn man ser som är odrägliga vid vuxentillställningar är nästan alltid barn som i princip bara är hemma med föräldern/föräldrarna.
  Sen tror jag också att mitt barn i framtiden kommer uppskatta att mamma och pappa inte gav upp sitt liv bara för att h*n kom utan att vi istället blir förebilder i hur man kultiverar sin personlighet. Precis som jag uppskattar detta hos mina föräldrar.

  [Svara]

 • Svara Linn 1 september, 2012 at 13:00

  Jag hade hört från flera vänner med barn på olika förskolor i Stockholm att i Stockholm får man lämna sina barn på förskolan oavsett vad man ska göra, skitsamma om man har semester eller ska till tandläkaren. Det lät verkligen helt fantastiskt och för bra för att vara sant.

  Jag frågade därför även personalen på min egen förskola (Östermalm) om detta rykte kunde stämma och de bekräftade glatt (de skrattade till och med) att det stämde och att jag fick göra precis vad jag ville, att de struntade helt i om jag skulle till tandläkaren eller ha semester. De förklarade att man i Stockholm ser det som att förskolan är till för barnen och att barnen har en rätt att vara på förskolan. Vi hade en lång diskussion om detta och de berättade att det är annorlunda till exempel på Lidingö och i Huddinge. (Vet också att vänner på Lidingö för tämligen aggressiva brev innan deras barn börjar på förskolan där det radas upp vad man inte får göra innan man hämtar sina barn (handla, träna etc). Och något sådant brev har vi aldrig fått.).

  Jag är övertygad om att det finns enstaka exempel på förskolor som inte har förstått att det är så här det fungerar i Stockholm, eller som vet om det men struntar i det, men jag tror faktiskt att det är så här det är tänkt.

  Och eftersom mina förskolelärare var tvärsäkra på sin sak och jag hört exakt samma sak av från andra förskolor kanske förskolechefen Katta, bara för säkerhets skull, borde ringa till Kerstin och försäkra sig om att hon fattat detta rätt (kommentar i föregående inlägg).

  Slutligen: Visst verkar det också jäkligt rimlig att man fritt förfogar över sin och barnens tid? Det enda förskolan bör kunna ha någon uppfattning om är enligt min mening om barnets tider i grunden är rimliga. Är tiderna i sig rimliga spelar det väl herregud ingen roll om jag jobbat in tid och tar flexledigt för en ansiktsbehandling eller om jag flyttar, eller tar en långweekend med en tjejkompis (och det då inte innebär att min man måste ta ledigt för att vara hemma med vårt barn, som det gör på Lidingö) eller om jag bara vill ha en stund för mig själv någon gång i bland.

  Att barnen har det bra på förskolan, blir stimulerade och har roligt är ju en grundförutsättning för att jag ska lämna dem där över huvud taget…

  [Svara]

 • Svara Hans 1 september, 2012 at 13:41

  Hej Liselot!
  Tack för en trevlig och insiktsfull kommentar!
  Min åsikt är att man ska passa sig noga för att uttala sig om saker som man inte har en aning om. En annan åsikt jag har är att Stampes mamma i Bambi-filmen är klok. Hennes visdomsord ”Om du inte kan säga nåt snällt, så säg inget alls!” är väl värda att ta till sig för många människor (särskilt i kommentarsfält i sociala media…).
  Jag har arbetat med utveckling av förskola, skola och utbildning i kanske 70 timmar i veckan de senaste nio åren. En sak har jag lärt mig mer än något annat under denna tid: Pedagoger i allmänhet och förskolepedagoger i synnerhet är hårt arbetande yrkesmänniskor som brinner för sitt jobb. De är innovativa, kreativa och nyfikna. De har råkoll på sitt uppdrag. De har barnen i fokus. De gör skillnad varje dag. Dessutom: Svenska föräldrar är JÄTTENÖJDA med förskolan, det visar flera studier de senaste åren. Så ser verkligheten ut, men inte mediebilden, tyvärr. Givetvis ska du fortsätta såga förskolan längs med fotknölarna om du vill det, men när du gör det kan det vara bra att veta att du är ute och cyklar.
  /Hans

  [Svara]

 • Svara Katta 1 september, 2012 at 19:20

  Linn! Jag säger inte att det är fel att man får lämna sina barn oavsett om man jobbar eller inte. Konstaterar att det är olika från förskola till förskola. Har däremot teorin om man fritt fick lämna sina barn på förskolan så skulle de förmodligen få kortare dagar i längden. I Norge får barnen tex vistas på förskolan oavsett vad föräldrarna gör under tiden. Nog om det och nej tack jag vill inte ringa din förskola.

  Självklart är förskolan en pedagogisk arena för våra barn. En trygg och bra miljö som stimulerar barnen utifrån deras utveckling. Dessutom med en egen bra läroplan. Ett styrdokument som kvalitetssäkrar förskolan. Finns många bra förskolor i Sverige och många fantastiska pedagoger som lägger sin själ i sitt jobb.

  Jag hoppas att alla vi föräldrar kommer ihåg och värdesätter de fina pedagoger som jobbar med våra barn under dagarna. De som tar hand om det finaste vi har!

  Lovisa! Från det vi läser i bloggen spenderar du mycket tid med era barn. Visst är det härligt och fantastiskt?

  Den krassa verkligheten är att det finns många barn som sällan får tid med sina egna föräldrar av olika anledningar. De missar verkligen något.

  /Katta

  [Svara]

 • Svara Anonym 2 september, 2012 at 20:55

  Jag tycker att förskolan är fantastisk när det gäller att utveckla våra barn, men som mamma till ett barn med lite särskilda behov ser jag också den viktiga rollen de har när det gäller att upptäcka barn utanför ”normen”, barn som kanske behöver extra stöd och som det kan ta betydligt längre tid för föräldrar/outbildade att märka. Tid som istället kan läggas på extra träning.

  Hur som helst, för att inte komma ifrån ämnet fullständigt, måste jag ändå säga att för mig känns ändå förskola de första åren som ett nödvändigt ont. Mina barn har det fantastiskt bra på förskolan, men egentligen tror jag att de hade haft det ännu bättre hemma fram till 2-2,5-årsåldern. Nu funkar det inte med våra yrken att vara hemma så länge och då har de haft det otroligt bra ändå. Men jag tror att deras BEHOV av förskolan kom ungefär då.

  Nåja. En liten nyfiken fråga bara; vad jobbar Hans med? Jag gissar att det handlar om teknik/pedagogik/skola och det gör mig lite nyfiken eftersom jag själv har ett skolbarn där jag vänder på varje sten för att hitta fungerande hjälpmedel i skolan.

  [Svara]

  Lofsan Reply:

  Googla TänkOm!

  [Svara]

  Jenny Reply:

  Ha, ser nu att båda mina kommentarer kom med – det blev lite småkaotiskt här hemma och jag trodde inte den första (som inte var menat att vara anonym) kom iväg. Tack för svar och feel free att radera minst hälften av det jag skriver! 😉

  [Svara]

 • Svara Jenny 2 september, 2012 at 21:15

  Förskolan är fantastisk utvecklande för våra barn, vi har vårt tredje barn i förskola nu och förundras nästan varje dag över deras verksamhet. Som mamma till ett barn med lite speciella behov ser jag också nyttan i att pedagogerna kan upptäcka barn som befinner sig utanför ”normen” på ett tidigare stadium än föräldrar/outbildade ofta kan. Tid som istället kan ägnas åt värdefull träning.

  Men samtidigt måste jag också erkänna att jag ser förskolan som ett nödvändigt ont de första åren. Det lät kanske värre än jag menar, men även om våra barn har mötts av underbara människor och genomtänkt pedagogik där så tror jag att de hade haft det ännu bättre hemma fram till 2-2,5-årsåldern. Först då upplevde jag att deras BEHOV av förskolan började komma. Tyvärr har vi inte jobb där vi kan vara hemma så länge, och vi är därför tacksamma att det har funnits en så bra förskola för dem att komma till. De har ju förstås mått jättebra där också.

  Nåja, för att avvika lite från ämnet måste jag vara nyfiken och fråga vad Hans jobbar med? Jag gissar att det har med teknik/pedagogik/skola att göra och det gör mig nyfiken. Jag har ett skolbarn som behöver anpassningar från den traditionella undervisningen och jag vänder på varje sten för att hitta möjliga nya vägar i skolan.

  [Svara]

 • Svara Jenny 2 september, 2012 at 22:55

  Från första början var tanken med barnstugor och daghem att underlätta för kvinnor att kunna arbeta utanför hemmet men det finns inte många likheter med dagens förskolor. Det finns t ex en anledning till att benämningen ’dagis’ (daghem) försvann 1998 i och med att förskolan blev en egen skolform med en egen läroplan. Och med den nya läroplanen läggs än större vikt vid förskolans pedagogiska uppdrag.

  Även jag är lärare, verksam i förskolan, och jag tror inte alltid det är så lätt för utomstående (dvs icke personal) att förstå hur stor del av det vi gör på dagarna som faktiskt har en pedagogisk grund. Även vardagliga situationer som måltider och påklädning erbjuder pedagogiska möjligheter och är ett led i att hjälpa barnen tillägna sig viktiga livskunskaper. För att bara nämna ett exempel.; det som för en betraktare kan se ut som en helt vanlig måltid är för oss och barnen en övning i social kompetens, samtal, turtagning, finmotorik, bordsskick osv osv.

  Så ja, förskola är så oerhört mycket mer än barnpassning!

  [Svara]

 • Svara Johanna 3 september, 2012 at 21:41

  Jag arbetar själv som förskollärare och tycker du har en underbar syn på vad vi på förskolan gör och arbetar mot. HÄRLIGT!!

  Problemet är vanligtvis antalet barn per pedagog och att grupperna ständigt blir större. Det säger ju sig själv att om jag som pedagog arbetar i barngrupp 38 timmar i veckan så räcker inte mina timmar till för barn som är där långt över detta per vecka. Kommunerna räknar ju tyvärr inte antalet timmar barnet är på förskolan utan om de är heltid eller halvtid. Jag tror därför irritation kan komma hos oss som jobbarmed det för att vi inte räcker till.

  Sen bryr inte jag mig om vad ni gör efter ni har lämnat barnen, mer än om ni har barnen väldigt långa dagar. Du skulle bli förvånad över hur många som lämnar sina barn 6:00 och hämtar 17:30… Dessa långa dagar tror inte jag är bra för barnen och nör man då hör att barnen är hos oss för att föräldrarna väljer att göra lite ”egentidssaker” efter jobbet tycker inte jag är ok. Barnen förtjänar att få umgås med sina föräldrar med!!

  [Svara]

 • Lämna kommentar