Lofsan

Mot Åre

Hans började på ett nytt jobb i februari samtidigt som jag har växlat upp tempot i mitt eget företag så de senaste veckorna har varit lite väl intensiva. Det är grymt att ha möjlighet att kunna styra våra tider själva så att vi kan hämta barnen klockan 15 på förskolan och liknande, och sedan att kunna sitta och skriva på kvällarna innan vi tittar på någon serie innan vi somnar. Men nu väntar en hel vecka uppe i Åre för oss fyra, längtan är stor!
 
 Skidskola, bastu, matlagning och pulkaåkning står på schemat och så ska vi fira Hans som fyller år på söndag. Vi har hyrt samma hus som förra året, med bästa läget för en barnfamilj; mitt i backen i Björnen.
 
 Sixten och Baxter har längtat efter att få åka skidor igen och Sixten som har åkt skridskor en gång i veckan hela vintern med sin fina förskola har höga förväntningar på sina skidåkarskills. När jag gick min skidlärarutbildning fick vi lära oss att barnen inte ska åka med sele, det finns ju olika filosofier med sele. Vi åkte med barnen mellan våra egna ben förra vintern men nu tror vi att båda gräbsen kommer att kunna både svänga och bromsa själva. Det ska bli så spännande att se barnens utveckling på skidorna denna vinter. Jag har en dröm om att inom ett par år kunna flyga ner till Alperna med barnen en vecka, snacka om att vara motiverad till att nöta barnbacken tills dess!
 
 När har era barn kunnat åka själva i backar och både kunna svänga och bromsa?


Mitt självförtroende har gått i arv till mina barn. Något bra har jag skickat vidare. 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Kommentarer

 • Svara Sophia 17 mars, 2014 at 10:56

  Det kommer nog gå jätte bra för Sixten. Saga som är lika gammal åkte både knapplift och galglift själv. Samt sittlift med oss upp till toppen och hela vägen ned själv. Vi har inte alls åkt med sele och inte heller mellan benen mer än första dagen. Det kommer bli toppen bra!

  [Svara]

 • Svara Marie 17 mars, 2014 at 11:49

  Fjällsemester med barn är ljuvligt!!! Vår 2.5 åriga kille stod första gången på skidorna när han va 2!! Åkte med pappa nedför backen! Skrek ”händerna på knäna, håll i hatten ” tyckte det va kanon!! Vi åker nästa vecka och då får han åka så mycket han vill lite försiktigt med oss!! Önskar er en ljuvlig vecka!!!

  [Svara]

 • Svara Tove 17 mars, 2014 at 12:33

  Våra barn son är 4 och 5 åt började åka den här vintern. En vecka i skidskola o sen åkte de lift o svängde o bromsade! Så häftig utveckling o nu kan vi åka hela familjen i blåa backar 🙂

  [Svara]

 • Svara Nina L 17 mars, 2014 at 13:13

  Åkte för första gången med en sju och en nioåring till Österrike i år. Det hade nog gått även förra året, men då jag åker ensam med dem är det också viktigt att de kan hålla i sina stavar och skidor, lyckas få ner dem (och upp dem!) i facken på äggliften, etc. De är också mer uthålliga nu, eftersom vi ju är svenskar som måste utnyttja HELA dagen i backarna (inget sitta och dricka fika i restaurangerna här inte!). Men det är underbart att kunna åka i alla backar tillsammans!

  [Svara]

 • Svara Camilla L 17 mars, 2014 at 16:03

  Vår son, 4,5 år snart, lärde sig förra vintern att svänga och bromsa. Använde inte sele utan körde med oss mellan benen och korta avstånd själv till oss som successivt ökades till hela barnbacken 🙂 Så roligt att kunna åka tillsammans – värt all träning i barnbacken när det fungerar och skidglädjen infinner sig 😀

  [Svara]

 • Svara Åsa Kågedal 17 mars, 2014 at 16:30

  I fjol när dottern var 4,5 åkte jag med henne och hennes jämnåriga kompis runt i Idres skidsystem, mest blå backar. Det gick fint det. Måste tipsa om skidskolan i flottsbro, en gång i veckan 5v jan-feb gör skidveckan ännu roligare! Perfekt för barnen att utvecklas i, i öv tror jag som Sixten att skridskorna gör susen, mina har åkt 2ggr i veckan de senaste vintrarna och det förbättrar ju helt klart förmågan. Iaf på skatingen fram till backe och lift!

  [Svara]

 • Svara Jenny 17 mars, 2014 at 17:06

  Det tror jag de kommer klara galant denna vinter!

  Vår minsting åkte skidor första gången som 1,5-åring (mest för att ingen av oss var sugen på att åka pulka…) så i år när han är 3,5 gör han sin tredje säsong i slalombacken. Och i år lossnade det! Efter ett par dagar var han en riktig huligan i backen och började avancera till att vilja åka både på en skida och baklänges… Det behärskade han kanske inte fullt ut ;), men vanliga gröna backan, lite hopp och skogsåkning gick strålande. Han sjöng av glädje när han åkte, och var i backen hela liftens öppettider.

  Sista dagen avslutade han med att tävla. Förstå stoltheten att stå själv inne i starthuset och vänta på grön lampa och sedan få en kram av världens största snögubbe när man kommer ner… Då är det okej att man missade några portar…

  Håller med om att skippa sele i regel, men vi använder det ibland när vi ska åka backar han inte alls behärskar. Då varierar vi lite mellan att åka mellan våra skidor, att hålla i våra stavar och att använda sele.

  [Svara]

 • Svara Linda Assarsson 17 mars, 2014 at 20:23

  Åre är fantastiskt 🙂
  Jag är själv helt ny i slalombacken..har alltid sagt att det inte är något för mig..
  För 2 år sedan var jag och en vän i Åre och då bestämde jag mig för att testa..
  3 dagar senare…såld! Såååå underbart det är att åka utför 🙂
  Imponerad av att de flesta barn som åker är helt orädda..de kastar sig ut i backarna! Något att ta efter… 🙂

  [Svara]

 • Svara anneli 17 mars, 2014 at 21:01

  Våra små fick prova när de var 2,5 men ”först” vid 4,5 åkte de själva i blåa och gröna backar. Fantastisk känsla när hela familjen kan åka tillsammans. Våra har haft sele och med slapp lina tycker jag de lär sig väldigt bra själva.

  [Svara]

 • Svara Sandra 18 mars, 2014 at 07:57

  Min dotter va 4.5 när hon åkte själv i liften och kunde bromsa/ploga! Nu tävlar dom båda i alpina och är nu 8.5 o 12 år:)

  [Svara]

 • Svara Louise 18 mars, 2014 at 16:05

  Låter super härligt! Vart utbildade du dig till skidlärare? Funderar på att läsa det till hösten 🙂

  [Svara]

 • Svara Lisa & livet från den ljusa sidan 18 mars, 2014 at 18:28

  Stella lärde sig svänga och bromsa pålitligt vid 4.
  Båda har stått på skidor från knappa 2, med sele från det till att det varit dags att lära sig riktigt. Inte sele en säsong då de är stora nog att köra själva (då tror jag enligt din teori) men innan dess för attbara lära sig stå/balansera. Funkat fint för våra och är superkul att ha med även Max upp till toppen – skulle inte orka köra ned med honom annars och det ger bra övning. Nästa vinter när han fyller 4 blir det skidskola first thing!

  Ha en härlig vecka! Skidsemester med familjen, bästa semestern!!

  [Svara]

 • Lämna kommentar