Lofsan, Träning

Min egen träning under graviditeten

Min egen graviditet kan delas upp i tre delar, sett från förmåga att kunna träna.

Jag har läsare som har frågat om hur jag själv tränade under min graviditet. Det här blogginlägget handlar om det!

I vecka 9 drabbades jag av en kraftig blödning som vi först trodde var ett missfall. Vi avvaktade ett dygn innan vi sökte vård på gynakuten på SÖS. Vi fick, mot förväntan, graviditeten bekräftad men läkaren kunde trots ett vaginalt ultraljud inte se vad blödningen berodde på. Blödningen fortsatte och jag var hemma från mitt jobb på gymmet och som idrottslärare eftersom varje rörelse gjorde att jag blödde ännu mer. I vecka 12 skrevs vi in på MVC och fick då
genomföra ytterligare ett vaginalt ultraljud som visade att moderkakan låg för utgången. I och med att livmodern växer uppåt förflyttas även moderkakan och blödningarna avtar så småningom. Jag blödde fram till vecka 17 och var sjukskriven på heltid under denna period. Mina järnvärden var låga eftersom jag förlorade stora mängder blod under flera veckor och orkade därför i princip knappt kliva ur sängen fram till vecka 18.

I vecka 19 åkte vi till val d’Isère för att åka skidor. Hela min kropp skrek efter att få röra på sig och det var den bästa skidsemestern någonsin. Även om magen knappt börjat växa kände jag mig annorlunda i tyngdpunkten och fick hålla igen åkningen betydligt.

Gravid i vecka 18. Överlycklig över att kroppen fungerar igen efter 4 tuffa månader.

Gravid i vecka 18. Överlycklig över att kroppen fungerar igen efter 4 tuffa månader.

En kväll i slutet av den veckan drabbades jag av sammandragningar för första gången. De var smärtsamma och gjorde så att jag kräktes. Sammandragningarna återkom sedan i samband med psykisk stress och när pulsen höjdes vid till exempel promenader. Eftersom jag har ett väldigt fysiskt ansträngande jobb förlängdes min sjukskrivning.

Från att ha varit i extremt god form innan jag blev gravid började jag få ont i höfterna och framförallt i rygg och axlar. Jag valde att fokusera på styrketräning eftersom jag upplevde att det inte framkallade sammandragningar men ändå förbättrade min allmänna hälsa.

Under denna period körde jag tre styrkepass per vecka där jag körde igenom hela kroppen varje pass:

Benspark
Sittande lårcurl
Sittande rodd
Latsdrag
Axelpress
Bröstpress
Bicepscurl
Tricepspress

I vecka 25 började magen växa och då började jag känna av smärtan i fogarna i höfterna. Jag tog bort all belastning för underkroppen. Detta program körde jag fram till vecka 30 ungefär.

Gravid i vecka 28. Fatta att Sixten låg därinne då. Nu är han utanför. Hur gick det till egentligen?

Gravid i vecka 28. Vi åkte till Gran Canaria en vecka, bara Kärleken och jag

I vecka 30 hände någonting. Alla besvär jag upplevt de senaste 6 månaderna försvann i takt med att magen växte. Jag kände mig starkare än på länge och kunde pressa mig hårdare på gymmet.

Höfterna kändes bra igen och jag slapp all molvärk i ryggen. De sista 11 veckorna (jag gick över en vecka med Sixten) kunde jag träna utan att känna mig begränsad. Jag körde fortfarande ingen styrka för underkroppen men annars de övningar som står ovan.

Sista träningspasset under graviditeten genomförde jag på Sats i Sickla. Dagen efter gick vattnet på köksgolvet. 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Skriv kommentar

  • Svara Linda 18 september, 2010 at 11:20

    Hej.
    Har precis hittat din blogg, en klasskompis rekommenderade den =) och läser intresserat om det du skriver om träning vid graviditet.

    Jag har då en liten fundering över hur du ser på bålstabilitetsträning? Det styrkeprogram du beskriver ovan har inga mag- eller ryggövningar, är det något du tycker man ska undvika? Jag kan tänka mig att väldigt starka raka bukmuskler kan göra det svårt för magen att växa men hur ser du på övningar som t ex plankan för de djupt liggande musklerna? Och övningar för ryggen, t ex ryggresning i maskin? Om man kan bibehålla en bra kärna borde det ge ett bättre utgångsläge efter förlossningen, eller är det på något sätt farligt att träna specifikt för bålen?

    [Svara]

  • Lämna kommentar