Lofsan

Matlagningspremiär på Lofsans blogg! (Gästblogg-inlägg)

Idag är det premiär för lite matlagning här på Lofsans blogg. Storyn bakom det är att Philadelphia kontaktade Lovisa för ett tag sedan och frågade om hon kunde tänka sig att testlaga och utvärdera recept från dem. Lovisa, som är en optimistiskt lagd person, tackade ja utan att tänka särskilt länge och allt var frid och fröjd tills det idag plötsligt stod en påse med ingredienser vid vår dörr, med ett recept på ”Tagliatelle med rökt lax och sockerärtor”.
Först nu förstod Lovisa vidden av sitt misstag. Hon tittade förundrad ned i kassen och möttes av en blandning av frågetecken och frustration.

Som den gode make jag är lovade jag att bistå med matlagningen och recepttestandet. Det är ju ändå jag som lagar mat 99 gånger av hundra här hemma. När det vankas pannkakstårta så brukar rollerna dock vara ombytta.

Nåväl, jag lovade som sagt att testa detta och kommande recept om jag i gengäld alltid fick skriva ett gästblogginlägg om det samt att jag varje gång fick erbjuda ett alternativt recept, kanske lite nyttigare, kanske lite grönare, kanske lite lyxigare.

Dagens recept räcker till en svensk kärnfamilj med två stora och två små, och såg ut såhär:


Det var hur lätt som helst att tillaga. Bara att följa steg för steg. Till och med Lovisa hade kunnat klara det. Kanske. Man får bara se upp så inte såsen kokar och man får salta lite extra och vara uppmärksam på att inte koka sockerärtorna mer än bara hastigt. (Och man måste komma ihåg att koka dem i rejält saltat vatten, inget annat.)

Slutresultatet blev såhär:


= Gott, snabbt och snyggt. Lite vardagslyx kanske. Och hyfsat snålt dessutom, i och med att det är light-ost. – Det här är kanske den nyttigare fiskversionen av Carbonara?

OK, kan man göra denna rätt nyttigare och lite roligare? – Absolut!
Då kan vi kalla den för ”Pasta med lax, ljummen dillcitronett och valnötscréme”.

Du behöver då (till lika många personer):
Tagliatelle, gärna fiberpasta
Kallrökt lax, ca 200 g
En näve röda & en näve gula körsbärstomater
Sockerärtor, ca 150 g
Valnötskärnor, ca 1 dl
100 g Philadelphia Light
Tabasco
En rejäl dillvippa
En halv citron + lite rivet skal
Olivolja, ca 0.5 dl
Salt & nymalen svartpeppar
En skvätt vitt vin (ta en av de där tärningarna du fryst in av det som borde blivit över i helgen!)

Och såhär går det till.

Som i det andra receptet så blancherar du sockerärtorna snabbt i rejält saltat vatten. Skölj snabbt av i kallt vatten och låt rinna av. De ska vara krispiga så klart. Allt annat är fel och utvisning. (Spara några få till garnering.)
Dela tomaterna i halvor (spara pyttelite till garnering)
Skär dillen fint (spara en vippa till garnering) – Man ska aldrig hacka dill. Det är nämligen också fel.
Strimla laxen (spara pyttelite till garnering)

Nu har du förberett saker och ting fint. Dags att gå vidare:

Valnötscréme:
Mixa hälften av valnötterna med 100 g Philadelphia Light.
Salta lite och tillsätt ett par droppar Tabasco.
Lägg smeten i en sprits eller i en liten fryspåse med avklippt hörn.

Medan pastan kokar gör du dillcitronetten.

Dillcitronette:
Häll olivolja av god kvalitet i en liten kastrull
Pressa i en halv citron genom en sil
Raspa i lite av citronskalet
Salta och peppra
Skicka i en skvätt vitt vin
Värm försiktigt. Det ska vara drygt ljummet.
Blanda i dillen och nästan alla tomaterna, ungefär när pastan blir klar
Låt stå och dra en stund – max en eller två minuter

Dags att servera:
Då blandar du – i en separat bunke – den nykokta och något avsvalnade pastan med citronetten, sockerärtorna, laxen och de valnötter som är kvar, delade i halvor. Häll upp i mitten på ett vackert fat.
Garnera fint med den sparade laxen, dillen, tomaterna och sockerärtorna samt lite citron.
Flinga över lite havssalt och vrid ett par varv med pepparkvarnen. Sist av allt spritsar du ut ett par små rosor av valnötscreme här och var. Den kan du givetvis också servera on the side.

= Fräschare. Nyttigare. Men fortfarande med den fina combon av lax och len ost.

Frågor på det?
Nej, tänkte väl det.
Smaklig måltid! Och kom ihåg att det som går in måste gå ut. Kalorier in – kalorier ut. 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Skriv kommentar

  • Svara Lisa 21 juni, 2011 at 21:51

    Kan min man få gå en kurs hos din man? 😉

    (Låter gott)

    (Berätta inte att jag frågat det)

    [Svara]

    lofsan Reply:

    Haha! Ooooja! Bra för munnen men sen blir det gymmet! 🙂

    [Svara]

  • Svara Mimmi L 21 juni, 2011 at 22:29

    Makens såg godare ut än produktbilden! Ser riktigt gott ut!

    [Svara]

  • Svara I min lilla lilla värld 21 juni, 2011 at 23:48

    Du har då världens nästbäste make. Men det vet du ju redan om??? Ni är ju bara för söta. Tack och god natt

    [Svara]

  • Svara Therese 22 juni, 2011 at 02:47

    Hans verkar så otroligt duktigt på att laga mat! Synd min karl inte har samma intresse för köket;)

    Grattis till bröllopet förresten. Ni var superfina!

    [Svara]

  • Svara Jessica 22 juni, 2011 at 07:12

    Håll hårt i din man!!! Vilken karl!!! Jag är djupt imponerad!!! Seriöst, är han kock eller bara en fena i köket?!?! kramkram!

    [Svara]

    lofsan Reply:

    Haha! Både och!

    [Svara]

  • Svara Anna 22 juni, 2011 at 13:10

    Vilket fantastsikt inlägg!! Jag läser gärna fler recept från Hans! Jag ska testa båda varianterna tror jag!

    [Svara]

  • Svara Sandra 23 juni, 2011 at 18:50

    Åh va kul! Hoppas att Hans kycklingsallad också dyker upp, även om han kanske inte har Philadelphia i den. Men hoppas kan man ju :-)! Kul med mat i alla fall!

    [Svara]

  • Lämna kommentar