Lofsan

Löppass för tålighet

Det finns många faktorer som förbättras av konditionsträning:
 
 Man får starkare hjärta, starkare lungor, blir mer stresstålig, sover bättre, bättr blodvärden och minskad risk för livsstilsrelaterade sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom tex.
 
 Beroende på till vilken pulsnivå ett pass tar dig till och hur länge du du tränar så tränas olika saker i kroppen. Jag har skrivit om 1000-metersintervaller förut, och de tåls att säljas in fler gånger.
 
 1 kilometer tar mellan 3 minuter och 8 minuter att springa beroende på hur van löpare du är. Genom att springa 1 kilometer gång på gång med vila mellan så ökar du din förmåga till att syresätta musklerna, blir bättre på att hålla löpsteget starkt hela vägen och ditt huvud blir tåligare, du orkar helt enkelt mer!
 
 Istället för att springa din vanliga runda på 5-6 kilometer så vill jag att du nästa gång först går eller joggar 1 kilometer, sen vilar du några minuter. Spring sen så fort du kan i ett jämnt tempo en hel kilometer. Vila några minuter på samma ställe. Spring 1 kilometer igen innan du vilar några minuter.
 
 För att börja intervallträna behöver saker och ting inte vara så avancerade; det är viktigare ATT du varierar din konditionsträning än HUR du varierar den.
 
 Mitt pass i morse bestod av 8*1000 meter över Årstabron här i Stockholm med minst 1 minut vila mellan varje. Istället för att springa ett längre pass framåt tex runt Årstaviken så sprang jag alltså över bron 8 gånger. Det ger inte bara tåligare kropp utan också tåligare pannben.
 
 Börja med 4-5 gånger 1000 meter om du vill testa att variera din löpträning och öka antalet intervaller i passet efterhand som sommaren går. 1000-metersintervaller passar lika bra för nybörjare som vana löpare tycker jag!
 
 


När Helsingborg marathon mötte New York marathon i Årstabronskampen i morse så vann NY alla matcher. Jag har inte en chans mot Hans i år, superkul att se honom utvecklas så här! Helsingborg marathon kommer att bli så spännande!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Kommentarer

 • Svara SpringSara 15 juni, 2015 at 13:12

  Heja!

  Jag har bara sprungit intervaller på bron en gång och för mig passade det inte helt optimalt pga av lutningen. Alltså att springa fort nedför med mitt knä. Körde dock kortare intervaller då, tusingar kanske funkar bättre med ett ngt lägre tempo…

  [Svara]

 • Svara Mari 15 juni, 2015 at 19:46

  Sjukt bra pass. Och perfekt att ha en så tydlig sträcka att springa.

  [Svara]

 • Lämna kommentar