Lofsans januari

#LofsansJanuari Dag 17

I dagens #LofsansJanuari riktar vi allt fokus på bröd. Hembakat bröd i form av knäcke och mjukt, snabbakat och lyxigare för festen.

Att baka sitt eget bröd behöver inte vara särskilt svårt. Även om surdegsbröd i princip är det enda bröd som varit i ropet de senaste åren så måste man faktiskt inte satsa på att ha en surdegsbebis att mata och degar som jäser i dygn. Bakning kan vara kreativt, rogivande och roligt. Själva arbetsinsatsen behöver inte vara särskilt tidskrävande heller, det är mest jästiden som kan vara lång. Varför inte baka knäckebröd istället för kakor tillsammans med barnen och låta dem använda pepparkaksformar?

I det här blogginlägget finns fyra brödrecept. Ett busenkelt knäckebröd, ett filmjölksbröd med bikarbonat där arbetsinsatsen är minimal och degen i princip hälls i smorda formar, ett traditionellt jäsbröd av lite grövre sort och ett lyxigare bröd smaksatt med tapenade (kanske till nästa fest?). Till tapenadeknutar kan du egentligen använda vilket recept som helst på ljusare matbröd och du kan fylla det med vanlig pesto, tomatpesto eller varför inte en pesto på västerbotten, dill och mandel? Det borde passa utmärkt till en lyxigare middag med fisk.

Knäckebröd

Kumminknäcke

25 g färskjäst
2,5 dl lättmjölk
1 tsk kummin, stött
3 dl grovt rågmjöl + 1,5 dl till utbakning
3 dl vetemjöl
1 tsk salt

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225º C.
2. Rör ut jästen i mjölken. Blanda i kummin, rågmjöl och vetemjöl och knåda till en deg 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ett par minuter till.
3. Dela degen i 10 bitar och forma dessa till bullar.
4. Kavla ut bullarna till 1-2 mm tjocklek. Stansa ut små rundlar med hjälp av en utstickare, med pepparkaksform eller kavla ut och skär i strimlor. Nagga med gaffel. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
5. Baka bröden 10-12 minuter, vänd efter halva tiden. De är färdiga när de fått en jämn gyllenbrun färg. Låt svalna på ett galler.

Frukt- och nötbröd

Snabbakat frukt- & nötbröd

1 dl sötmandel, hasselnötter, valnötter eller blandat
4 st torkade aprikoser
4 st torkade fikon
1 liter filmjölk
1 dl mörk sirap
4 dl rågkross
8 1/2 dl havregryn
3 dl solrosfrön, pumpafrön eller blandat
2 dl russin
1 1/2 msk salt
1/2 msk hel kummin
1/2 msk mald fänkål
8 1/2 dl vetemjöl, (ca 500 g)
2 msk bikarbonat

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°. Grovhacka aprikoser och fikon. Blanda alla ingredienser, förutom mjöl, bikarbonat, nötter och torkad frukt, i en degblandare. Starta blandaren på låg hastighet. (Eller blanda med slev i en bunke.)
2. Blanda mjöl och bikarbonat och blanda snabbt ner det i smeten. Rör i mandel och torkad frukt. Fördela smeten i smorda avlånga brödformar, à 1 1/2 liter.
3. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 timme och 15 min.

Fröigt

Fröigt fullkornsbröd

2 dl fyrkornskross + 4 dl vatten
4 dl vatten
25 g jäst
0,5 dl honung
0,5 dl solros- eller rapsolja
½ dl linfrön
1 dl blandade frön, exempelvis solros-, pumpa och sesamfrön
3 dl fullkornsdinkel
ca 7 dl dinkelsikt
1 msk salt

Gör så här:
1. Sjud kross och vatten under omrörning cirka 10 minuter.
2. Häll blandningen i en assistentbunke, tillsätt resterande vatten och låt svalna till cirka 37 grader. Smula ner jästen i bunken, tillsätt honung och olja och rör om tills jästen har löst sig.
3. Tillsätt frön och mjölsorterna. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa cirka 1 timme.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i 2 delar. Knåda lätt och forma till limpor. Lägg direkt på plåt eller i smorda brödformar. Jäs ytterligare cirka 30 minuter.
5. Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader, i cirka 35 minuter.
6. Låt svalna på galler utan bakduk (för att behålla skorpa).

 

Tapenadeknutar

Tapenadeknutar

25g färsk jäst
6 dl kallt vatten
1 tsk salt
2 msk olja
2 dl grovt rågmjöl
10-12 dl vetemjöl
tapenade (olivpasta)
1 ägg
sesamfrön eller hackade nötter

Gör så här:

1. Lös upp jästen vattnet. Tillsätt olja, rågmjöl och vetemjöl (börja med 10 dl).
2. Arbeta i assistent eller med elvispens degkrokar. Känns degen lös, tillsätt mer vetemjöl. Tillsätt salt och arbeta ytterligare några minuter.
3. Jäs övertäckt i 30-60 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en ca 1,5cm tjock rektangel. Bred över tapenade och vik degen dubbel, precis som att du skulle göra bullar.
5. Skär i 2cm-remsor och tvinna dessa till knutar.
6. Lägg på bakpappersklädd plåt och täck med handduk och låt jäsa i ca 45 minuter.
7. Sätt ugnen på 250 grader.

Tapenadeknutar1
8. Pensla knutarna med lättvispat ägg och strö eventuellt över sesamfrön eller hackade nötter..
9. Grädda i 12–15 minuter till vacker färg.

Happy baking!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Kommentarer

  • Svara Anna 18 januari, 2015 at 11:01

    Jättekul med recept på olika bröd!
    Kan du inte även lägga ut receptet på quinoaburgarna, portabelloburgarna och kikärtsbiffarna från inlägget den 12 januari? Hade varit kul med lite nya tips ☺

    [Svara]

  • Svara johanna 18 januari, 2015 at 11:39

    Åh, precis när jag bloggat om ett mer fuskinspirerat bröd på min blogg så får jag superinspiration på gott och nyttigt bröd hos dig. Fantastiskt. Knäcke i pepparkaksformar ska jag absolut göra och fröbrödet låter ju jättegott.

    Tack för tips! (och för en bra blogg!)

    [Svara]

  • Lämna kommentar