Lofsans januari

#LofsansJanuari dag 9

Går man och handlar mat en fredagseftermiddag stöter man med säkerhet på både en och annan kundkorg innehållandes tacosås, tortillabröd, färs, diverse grönsaker och annat man behöver till det där fredagsmyset som etablerat sig så starkt i Sverige. Att det har blivit så populärt att inleda helgen med tacos har antagligen två orsaker: 1) det är gott och 2) det är enkelt att laga.

Kryddmixer i all ära, men är det inte lite roligare att sätta sin egen prägel på maten? Det krävs inte särskilt mycket för att få till en mustig tacofärs. Addera ingredienser som ett par smakrika chorizokorvar, fint tärnad morot, tomatpuré, rött vin, örter, chili och spiskummin till färsen så har du, på ungefär samma tid som med en kryddmix, skapat ett smakrikt fredagsmys. Med en mangosalsa, marinerade bönor och guacamole blir det definitivt en smakresa!

Tacos

Chorizokryddad tacofärs

1 gul lök
1 röd, orange eller gul paprika
1 morot
1-2 vitlöksklyftor
500 g färs, förslagsvis nöt-, fläsk- eller kycklingfärs
100g färsk chorizokorv
1 msk spiskummin
2 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1 krm peppar
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin (matlagningsvin funkar fint)
2 dl krossade tomater
ev vatten

1. Hacka lök, finhacka vitlök, tärna paprikan och moroten fint. Tärna chorizon.

2. Fräs lök, vitlök, paprika, morot och chorizo i en stekpanna några minuter. Tillsätt färs och se till att den blir brynt.

3. Krydda med spiskummin, chilipulver och paprikapulver och tillsätt tomatpurén. Låt fräsa 1-2 minuter.

4. Tillsätt vinet och krydda med oregano, salt samt peppar. Tillsätt de krossade tomaterna och låt puttra 10-15 minuter, alternativt en timme (om du mot förmodan har så mycket tid).

Servera förslagsvis med mjuka varma tortillabröd, tacoskal och/eller nachos. Addera grönsaker som krispig sallad, tärnad tomat och gurka, riven ost och gräddfil eller crème fraîche. Har du 5-10 minuter över efter dukningen (eller om du har lejt barnen att duka) föreslår jag mangosalsa och marinerade bönor som tillbehör. Fräsch, fräschare, fräschast!

Mangosalsa

250 g mango, tärnad
1 schalottenlök, finhackad
1 lime, juicen
ca 1/2 röd chili finhackad eller 1/2 tsk sambal oelek
1/2 kruka koriander, hackad
salt

Blanda mango, lök, limejuice, chili/sambal oelek och koriander. Smaka på chilin, är den väldigt stark kan det räcka med liten mängd.

Smaka av med salt.

Marinerade bönor

3-4 dl bönor, exempelvis kidneybönor, svarta bönor eller kikärtor
2 msk olja
1 msk limejuice eller vinäger
1/2 tsk flytande honung
1 tsk sambal oelek
1 msk finhackad färsk oregano eller 1 tsk torkad
salt och svartpeppar

Blanda ingredienserna till marinaden och vänd ner bönorna.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Kommentarer

  • Svara Jennysen 9 januari, 2015 at 19:36

    Är man nu ”lite” lat och vill ha något som är utan tillsatser än så så finns vissa ekologiska färdiga kryddmixer. Samt salsa ifrån Go Green som har bön- och kikärtsinnehåll! 🙂 Utan tillsatser! 😀

    [Svara]

  • Svara Rund är också en form! 9 januari, 2015 at 20:53

    Mangosalsan lät ju fantastisk!! 😀

    [Svara]

  • Svara Therese 10 januari, 2015 at 10:33

    Mangosalsan måste jag testa. Lät jättegott!

    [Svara]

  • Svara Mela 10 januari, 2015 at 19:57

    Den dan Hans startar en blogg ska jag laga allt. Han är nog min främsta matinspiration! Främst eftersom det oftast är goda ingredienser och att jag inte kan följa recept…

    [Svara]

  • Svara M 17 januari, 2015 at 19:33

    TACK för recept på en riktigt god och enkel mangosalsa och en helt fantastisk köttfärssås!!

    [Svara]

  • Lämna kommentar