Lofsans januari

#Lofsansjanuari dag 3

Ju bättre frukost du äter, desto bättre förbränner kroppen. Att äta bra frukost är som att trycka på startknappen till motorn.

Dagens ämne i #LofsansJanuari är frukost, närmare bestämt helgfrukost. Meningarna ovan bloggades för snart tre år sedan men i mitt tycke gäller de fortfarande. På helgen, när man förhoppningsvis har lite mer tid än under vardagsmorgnar, tycker jag att man ska ge sig själv den bästa förutsättningen till en energifylld dag. En hälsosam frukost med de näringsämnen kroppen behöver helt enkelt.

Vilka näringsämnen behöver kroppen då? Man brukar prata om energigivande näringsämnen och det är kolhydrater, protein och fett. Jag rekommenderar att man försöker få i sig av alla dessa under frukosten. Kolhydrater för att kroppen enkelt omvandlar det till energi, protein för att det är kroppens byggstenar och fett för att kunna tillverka hormoner och ta upp vissa vitaminer – för att nämna några saker.

Frukost i Sverige har genom historien framförallt bestått av spannmål i någon form, det vill säga en kolhydratkälla. Har det inte varit gröt eller bröd så har det varit välling. Detta har man stenkoll på om man följt SVTs serie Historieätarna (och har man inte sett serien är det ett hett tips för mat- och historieintresserade). Idag ser vi ofta spannmål i form av müsli och granola på frukostborden. Genom att toppa en skål yoghurt, filmjölk eller kvarg med nyss nämnda får man i sig både energi, byggstenar och fett liksom fibrer som håller tarmarna igång och ger större mättnadskänsla än en fiberfattig frukost.

Müsli och granola med diverse smaksättningar finns att köpa i butikerna. Om man inte vill göra egen. Längst ned i detta inlägg hittar ni receptet på min müsli-favorit som är busenkel att göra, sprider underbar doft i köket och – såklart – smakar ljuvligt. Egentligen är det mest en receptskiss, man kan ju blanda precis vilka gryn, frön, nötter och torkad frukt som helst efter smak och tycke (eller helt enkelt efter vad man har i skåpen).

Frukost

Att lägga några minuter på att skära upp frukt och grönsaker tycker jag definitivt att man ska ge sig själv på helgen. Förutom att vi äter med både ögonen och munnen så får vi i oss olika vitaminer och mineraler genom färgglada frukter, bär och grönsaker. Det är lite som att sätta partystassen på en skiva grovt bröd genom att toppa den med färskost, avokado, groddar och lite flingsalt. Eller varför inte lagrad cheddarost, rökt skinka och krispig paprika? Eller en knäckemacka med grönsaker, keso, kikärtor och persilja? Bröd och brödrecept kommer förresten att dyka upp i ett senare inlägg i #LofsansJanuari. Stay tuned.

Smörgås

Heter man Lovisa ser man alltid till att få i sig ägg i någon form. Kokt ägg, stekt ägg, äggröra, omelett – tycker man om ägg är det ett toppenbra proteinrikt alternativ att servera på frukostbordet. Min PT-kollega Lena OvegårdRosa Skrot har lärt mig att kokt ägg serveras bäst med olivolja, salt och svartpeppar – testa vetja!

Något annat som är hälsosamt är att låta bli att stressa. Särskilt under måltider och kanske alldeles särskilt under frukosten? Vi behöver ta oss tid att tugga maten så att magsäcken och tarmarna får så lätt som möjligt att ta hand om den (och kanske slipper behöva protestera genom en svullen mage?). Lika bra att sätta ribban för dagen och avsätta en lång stund till helgfrukosten! Trevlig lördag och helg!

IMG_5967.CR2

Lyxmüsli

Ingredienser

  • 5 dl rågflingor
  • 5 dl dinkelflingor
  • 1 dl linfrö, krossade
  • 1 dl blandade frön, exempelvis sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön
  • 2 dl blandade grovhackade nötter, exempelvis valnötter, hasselnötter och/eller mandlar
  • 1 tsk salt
  • 2 dl juice, förslagsvis ananas
  • 0,5 dl neutral olja, exempelvis raps eller kokos
  • 3/4 dl flytande honung
  • ev. 1 tsk vaniljpulver eller kanel som smaksättning

Efter rostning

  • 1,5 dl torkade bär, exempelvis blåbär, gojibär eller tranbär
  • 1,5 dl russin
  • 1,5 dl torkade tärnade fikon och aprikoser
  • 2 dl kokoschips

Tillagning
1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt därefter ananasjuice, rapsolja och honung. Rör om ordentligt så att blandningen blir genomfuktad.

3. Bred ut på en långpanna och ugnsrosta i cirka 30 minuter. Rör om müslin då och då för att undvika att den bränns vid. Ta ut och låt svalna.

4. Tillsätt sedan torkad frukt och kokoschips.

5. Rör om och häll upp på burk med tättslutande lock.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Kommentarer

  • Svara Paula 3 januari, 2015 at 17:03

    Egengjord granola är så gott!

    [Svara]

  • Svara Cilla 3 januari, 2015 at 21:50

    Bra tips! Ser fram emot brödrecepten!

    [Svara]

  • Svara Min Klockaregård 3 januari, 2015 at 22:54

    Ah! Har aldrig testat med juice i. Det låter ju supergott. Måste testas!
    Kram Nina

    [Svara]

  • Svara Therese Borgelöv 4 januari, 2015 at 18:59

    Jag älskar Historieätarna, bästa avsnittet är första säsongen 70-tal 😉 Jag har ett riktigt gott recept på granola i min blogg, receptet är från 2012 men håller än http://www.kostschema.com/recept-granola/

    [Svara]

  • Svara Elisabet 5 januari, 2015 at 08:30

    Blev så full i skratt då du skriver att
    Lovisor älskar ägg, det stämmer så bra påmin lilla dotter Lovisa, hon älskar ägg!

    [Svara]

  • Lämna kommentar