Lofsans januari

#LofsansJanuari Dag 12

Måndag igen, och därmed är jakten på snabblagade, hälsosamma och goda middagar som förhoppningsvis även barnen stoppar i sig med god aptit här. Idag i #LofsansJanuari är fokus just middag och måndag.

Har ni hört talas om #MeatlessMonday? Den internationella kampanjen, nu inne på sitt tolfte år, vars syfte är att få människor att minska sin köttkonsumtion? Kollar man hashtag #MeatlessMonday på Instagram dyker mängder av matbilder upp. Jag tycker att det är ett fantastiskt initiativ eftersom vi inspirerar varandra till att äta mer vegetarisk mat och förhoppningsvis provar på sånt vi inte skulle ha gjort annars.

Själv äter jag ofta vegetarisk mat och gärna varierad sådan. Mitt favoritknep när jag ska komponera en måltid (det måste inte nödvändigtvis vara en vegetarisk rätt) är att utgå från följande två saker: 1) En eller ett par råvaror och 2) Ett land. Särskilt praktiskt är det om man har idétorka. Välj ut något som finns hemma eller som ser fräscht ut i butiken och tänk på i vilket lands matlagning råvaran är vanlig. Är du van att laga mat kan du säkert ställa dig vid spisen och sno ihop något, behöver du ett recept så… har du något att Googla på.

Mina inspirationstankar kan vara så här:

– Pasta, spenat & Italien

– Aubergine, tomat & Grekland

– Couscous, morot & Marocco

– Kantareller, lingon & Sverige

– Svarta bönor, paprika & Mexiko

… och slutresultatet kan bli så här:

Matinspo 2

1. Ratatouillesoppa med bröd

2. Quinoaburgare med fetaostsallad

3. Pizza med svamp, zucchini och mozzarella

4. Frästa grönsaker och borlottibönor (perfekt att exempelvis blanda med pasta och riva ost över)

Matinspo 1

1. Portabelloburgare

2. Kryddiga kikärtsbiffar

3. Glasnudelsallad med sesam-, chili-, vitlök- och ingefärsdressing (servera förslagsvis med teriyakimarinerad kyckling, skaldjur eller quorn)

4. Quinoasallad

Lasagne

En annan favorit som går bra att förbereda är vegetarisk lasagne. Finns det något mer hemtrevligt än doften av nygräddad lasagne? Möjligtvis doften av nygräddade kanelbullar… Den här lasagnen är grönsaksspäckad med inspiration från både Italien och Grekland. Crossover som det så festligt kallas på kockspråk.

Feta- & spenatlasagne, ca 6 portioner
lasagneplattor
1 mozzarellaost a 125 g eller 2 dl riven mild ost

Spenatsås
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk olja
4 dl blandade hackade grönsaker, t.ex. zucchini, svamp, paprika, aubergine
3 dl hackad spenat (fryst, tinad, urkramad)
1 burk krossade tomater
1 tsk honung/socker
nyriven muskotnöt
salt, peppar

Fräs lök, vitlök och grönsaker i olja tills det mjuknat. Tillsätt spenat och fräs en stund till. Blanda i tomat, honung och kryddor. Låt det sjuda ca 10 minuter.

Fetaostsås
3 dl mjölk
2 dl creme fraiche
200 g fetaost
2 tsk honung
3 msk färsk oregano, finhackad
6 soltorkade tomater, hackade
salt, peppar

Mosa ihop alla grönsaker eller mixa lätt med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Lägg ett lager spenatsås i botten av en form. Varva sedan fetaostsås, lasagneplattor och spenatsås tills det är slut.

Toppa med skivad mozzarellaost eller riven ost och krydda gärna med svartpeppar samt lite oregano. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, ca 35 minuter.

Servera förslagsvis med en god sallad.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Kommentarer

  • Svara Josefin 12 januari, 2015 at 19:25

    Kryddiga kikärtsbiffar lät väldigt mumsigt! Det ska jag prova, tack för tipset! 🙂 Jag älskar din Januari-serie och din nya header!

    [Svara]

  • Svara Kitty 12 januari, 2015 at 22:20

    vad härligt att du inspirerar till vegetariskt, toppen!
    Det finns ju så otroligt mycket gott, både för smaken och kroppen! 🙂

    Vill du ha fler tips så har jag vegetariskt tema på bloggen! 🙂

    Stor kram!
    /Kitty

    [Svara]

  • Svara Jennysen 13 januari, 2015 at 07:34

    Gillar att du pushar för vegetarisk kost. Jag vill dock lyfta fingret för att ost inte räknas som vegetariskt om det inte är gjort på vegetabiliskt ystenzym. 🙂
    Många tror att lakto-ovo vegetarianer ”kan” äta ost, för de tänker på mejeridelen, men faktum är ju att löpe utvinns ur komage och därmed inte vegetariskt. 🙂
    Själv är jag väl pesce/flexetarian sen 15,5 år! 🙂

    [Svara]

  • Svara Malin 13 januari, 2015 at 07:46

    Vi började med en vegetarisk i veckan efter sommaren. Och en ny värld öppnade sig, så nu kan det bli vegetariskt 2-5 gånger i veckan.
    Tack för all inspo, lasangen ska absolut testas!

    [Svara]

  • Svara Hanna 14 januari, 2015 at 13:27

    Bra inspiration på vegetariskt. Vi försöker också köra på vegetariskt minst en dag i veckan. Lasagne är favoriten där och därför ska vi absolut prova din variant.
    Tack!

    [Svara]

  • Svara Karin 14 januari, 2015 at 14:32

    Lasagnen verkar väldigt god! Tack för tipset 🙂

    [Svara]

  • Lämna kommentar