Lofsan, Lofsans januari

#Lofsansjanuari dag 1

Åh, äntligen är 2015 här och vi drar igång ett nytt år! Här i bloggen kommer jag att köra en januariserie med mental träning, träningspass och inspirerande recept. Varje dag får du ett nytt inlägg med olika teman. Först ut vill jag prata om att sätta mål.

Det finns många olika typer av mål att sätta för att motivera sig till träning, att satsa mer på sin hälsa och att utvecklas inom träning, fysisk hälsa och ett ökat välmående. Läs gärna några av mina gamla inlägg om att sätta mål här:

Sätt mål och nå dem

Hur man sätter upp mål kring träningssmärta

Hur ska jag tänka kring mina mål?

Om att sätta prestationsinriktade mål

I det här inlägget vill jag prata om det kanske vanligaste målet gällande träning, nämligen genomförandemål som handlar om att träna enligt en viss frekvens. Senare i månaden kommer jag att skriva om andra typer mål men vi börjar först med mål där du alltså mäter dina resultat sett till hur ofta och vad du tränar:

Jag ska springa 2 pass i veckan

Jag ska träna 4 gånger per vecka

Jag ska gå på yoga varje söndagsmorgon

Jag ska träna 200 pass 2015

Du känner säkert igen målen ovan… Jag förespråkar genomförandemål för dig som vill etablera en träningsvana, även du som behöver komma igång med träningen efter ett uppehåll bör ha detta typ av mål eller om du vill introducera en ny träningsform till din vanliga träningsrutin. Om du har lyckats springa ett pass per vecka under hösten 2014 och insett att du behöver öka antalet pass för att bli en bättre löpare så kan du höja din träningsvolym genom att sätta som mål att springa två pass istället.

Det är viktigt att du tidsbestämmer dina genomförandemål så att du vet HUR LÄNGE du ska träna som du bestämt. Du bör också bestämma VAD dina träningspass ska innehålla sett till konditionsträning/styrketräning/rörlighetsträning/prehabiliterande träning och så vidare. För att kunna hålla planen för dina planerade pass så chansen att du når ditt mål förbättras dina odds om du också bestämmer NÄR du ska träna dina pass, VAR de ska äga rum och gärna tillsammans med VEM du ska träna. Ett sätt att förbättra oddsen att du ska fortsätta vara motiverad till att kämpa med ditt mål är att sätta upp delmål som du kan stanna upp och utvärdera perioden vid. Om du har följt din plan så kan du belöna dig med något träningsrelaterat till exempel ett pass tillsammans med en PT eller nya träningskläder eller skor.

Genomförandemål går att applicera på kost också, till exempel att du ska ha 5 nyttiga matdagar per vecka, att du ska äta frukost varje dag osv. Genomförandemål går alltså ut på att du kan checka av hur väl du lyckas varje gång du gör något på temat. Ett genomförandemål har lång brinntid eftersom du mäter dina framsteg mot slutmålet väldigt regelbundet, varje träningspass eller varje måltid till exempel. I ett genomförandemål är kvantiteten viktigare än kvaliteten och du lägger mer fokus på att träningen blir av än hur mycket bättre du blir av den.  

Det är faktiskt inte alla som behöver ha genomförandemål, jag brukar till och med avråda vissa av mina klienter från det. Om du vet med dig att du gärna går ut för hårt och tränar så mycket att du antingen tröttnar, blir sjuk eller skadad/överansträngd finns det andra mycket mer passande mål. Senare denna månad ska jag berätta mer om hur man ska sätta mål utifrån olika förutsättningar och redan imorgon får du det första filmade träningspasset i #LofsansJanuari.

Har du satt upp ett genomförandemål någon gång? Vilka mål ser du framför dig för 2015?

IMG_9552

#Lofsansjanuari presenterar jag i samarbete med Röhnisch och Merrell.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Kommentarer

 • Svara Jeanette 1 januari, 2015 at 17:36

  hej hallå och god fortsättning på det nya året! Du är en så inspirerande och godhjärtad människa. Du inspirerar mig att träna må gott och ha goda tankar. Kram och ha en fortsatt härlig januari!

  [Svara]

 • Svara Sandra 1 januari, 2015 at 17:49

  Jag känner väl igen mig i den person som går ut för hårt och tappar gnistan rätt fort. Genomförandemål för mig har alltid handlat om ett år i tid, men rätt snabbt tröttnar jag. Har nu insett att genomförandemål inte behöver ha en längre tidsaspekt så inför 2015 har jag funderat på hur jag istället kan arbeta med block över året, t.ex. 3 månader i taget och ett fokusområde/block. Jag har också funderat att ha ett prestationsmål kopplat till varje block för att utvärdera perioden och dess fokus. Fortsätter fundera och slipa på målsättningarna 😉

  [Svara]

 • Svara Paula 1 januari, 2015 at 17:50

  Jag har satt upp flera genomförandemål, men det är sällan de har lyckats tyvärr. Jag har nog alltid sprungit på lite för snabbt och gått från 0-100 varenda gång.
  I år är mitt mål helt enkelt att jag ska bli starkare än vad jag någonsin varit förut vilket kanske låter som ett litet suddigt mål men eftersom jag har varit ganska duktig på att skriva upp personbästa och sådana saker så är det ganska enkelt att mäta 🙂

  [Svara]

 • Svara Emi 1 januari, 2015 at 18:04

  Jag har som mål att springa en halvmara under 2015 (tanken är att springa spitsbergen halvmara på Svalbard) och jag vill göra det skadefritt och med glädje. Sedan är det ett mål (bonus) att klara det på under 2 timmar.

  Sedan vill jag få in en vana att yoga minst en gång i veckan under hela året.

  [Svara]

 • Svara Kattis 1 januari, 2015 at 19:38

  Ett av mina mål för 2015 är att springa 100 mil. (Sprang 92,6 mil i år)
  Ett annat är att klara milen under 55 minuter (mitt PB på milen 2014 är 57:02) och halvmara på 2:10 (sprang GöteborgsVarvet på 2:14 i maj 2014)
  Sprang min första mara 2014, i Helsingborg. Kanske blir det HBGM i september igen

  [Svara]

 • Svara marie 1 januari, 2015 at 20:12

  Genomförandemål passar mig rätt bra. Jag är dock inte lika duktig på att faktiskt belöna mig själv när jag väl genomfört mitt mål. Kanske får det bli något som jag förbättrar under 2015:)

  [Svara]

 • Svara Camilla 1 januari, 2015 at 20:35

  Ja, i år har jag varit duktig och skrivit ned mina målsättningar för 2015. Högt upp på listan står att ”må bra” som är alldeles för abstrakt och jag har därför brutit upp detta i en hel mängd delmål som både handlar om träning, kosthållning och mentalt men även målsättningar vad det gäller mina intressen, familj och hem.

  Jag är en person som antingen gör allt eller inget och därför har jag satt målet att jag skall träna 2-4 gånger i veckan (varken mer eller mindre) och att jag skall ha gjort ca 150 pass när året är slut. I år undviker jag att sätta press på mig genom att sätta upp deltagande i lopp som mål, detta får mig bara stressad och jag blir besviken när de inte hålls.

  [Svara]

 • Svara Kicki 1 januari, 2015 at 23:59

  Genomförandemål passar mig bra.

  Mina mål för året är:
  1. Börja springa igen (2 ggr/v)
  2. Genomföra premiärmilen (gärna under 55 min)
  3. Börja styrketräna (1 gång/v innan (2.) sen 2 ggr/v)

  Känns rimligt och det är någorlunda tidsbestämt!

  Ser fram emot fortsättningen av din januariserie!

  [Svara]

 • Svara Shahrzad 2 januari, 2015 at 11:39

  härlig motivation man får, äkta inspiration

  [Svara]

 • Svara #LofsansJanuari Dag 4 | Lofsan.se 4 januari, 2015 at 21:32

  […] ska jag skriva om ett annat typ av mål än genomförandemål som jag bloggade om 1:a janauri. Genomförandemål är säkert ett av de vanligare målen när man […]

 • Svara #LofsansJanuari Dag 7 | Lofsan.se 7 januari, 2015 at 10:38

  […] är det dags för ett nytt inlägg om att sätta mål. Jag har tidigare skrivit om genomförandemål och prestationsinriktade mål och idag ska jag gå in på det mer ärliga sortens mål, nämligen […]

 • Svara #LofsansJanuari dag 9 | Lofsan.se 10 januari, 2015 at 23:27

  […] Genomförandemål […]

 • Lämna kommentar