Lofsan svarar

Lofsans Komiform-tips Del 1

Här kommer del 1 i min serie Komiform-tips som jag kommer att publicera. Jag bygger mina påståenden på vetenskapliga rön, inte på påhittade teorier liknande tidningarnas ”Gå ner 10 kilo på tre veckor…”. För att styrka mina påståenden så vill jag nämna vilken bakgrund jag har eftersom jag inte kommer att källhänvisa mina påståenden. Antingen så tror ni på vad jag skriver eller så gör ni inte det, mig kvittar det eftersom det är upp till er om ni vill komma form. 🙂 Och än en gång: är du inte intresserad av inlägg av denna typ är det bara att hoppa över läsningen.

Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, Idrottslärarprogrammet 3,5 år
Stockholms universitet, Idrottspsykologi 1 termin
SAFE, Personlig Tränare, Styrketräningsinstruktör, Kostrådgivare. Diverse specialiseringskurser såsom Träning för gravida, Boxning, Aerobics, Cirkelträning o.s.v.

Jag har jobbat heltid som Personlig Tränare de senaste 5 åren och har med andra ord mött och arbetat med en stor kundkrets av blandat klientel; gravida, nyblivna mammor, elitidrottare från olika idrotter både styrke- och uthållighetsgrenar, motionärer, rehabilitering, nybörjare o.s.v. Jag har tävlat på landslagsnivå och genomfört flera av Sveriges tuffaste uthållighetstävlingar. Lägg dessutom till att jag lyckades gå ner 18 kilo under 6 månader efter att Sixten föddes. Jag vet vilka metoder som fungerar och hur du ska göra för att lyckas nå dina mål.

För att ni ska förstå varför jag skriver som jag gör i nästa inlägg i denna serie Komiform-tips vill jag börja med att skriva ned några viktiga fakta angående energiförbrukning/fettförbränning och viktnedgång/minskning av fettreserven för er att ta till er.

Det är bra för er att veta att:

1 kilo fett på kroppen innehåller ca 7700 kalorier.

– för att minska fettreserven på kroppen med 1 kilo behöver du alltså ha ett underskott på 7700 kalorier, du behöver med andra ord göra av med 7700 kalorier mer än du äter.

– för att orka med vardagen, må bra och vara glad och samtidigt minska fettreserven bör du ha ett underskott på ca 500 kalorier per dag, inte mer, inte mindre.

amning ökar generellt kroppens förbränning med ca 500 kalorier men ökar också aptiten med samma mängd vilket gör att många inte ”rasar i vikt av amning” eller till och med går upp i vikt under amningsperioden.

alla dieter som innebär att du äter mindre än vad du gör av med kommer att leda till att du minskar fettreserven. Det spelar ingen roll om du äter efter LCHF, viktväktarna eller Atkins, det är kaloriförbrukningen i relation med mängden kalorier du äter som ger resultat.

– för att bibehålla en viss procent kroppsfett gäller det att du äter lika mycket som du gör av med. Om du har minskat din kroppsvikt och vill bibehålla den vikten kan du inte äta lika mycket som du gjorde tidigare utan ”en mindre bil drar mindre bensin”.

– generellt sätt är det inte vad du äter som avgör din fettreservstillgång utan hur mycket. Än en gång; det är antalet kalorier in i kroppen (hur mycket du äter) i relation till kalorier ut (hur mycket du gör av med).

Med denna kunskap kan det framstå som ”lätt” att gå ner i vikt/minska fettreserven men först och främst behöver du ta reda på hur mycket du förbränner under en dag och sedan beräkna hur mycket du äter under densamma. Jag brukar använda mig av olika verktyg på nätet för att beräkna detta. Det finns flera bra sidor som kostar, t.ex. Hälsovakten (gratis provapå-abonnemang), men knappt några gratisprogram som är bra. Matdagboken däremot är både gratis och användarvänlig.

Klicka dig in på Hälsosidorna för att uppskatta ditt energibehov eller registrera dig gratis på Matdagboken för att beräkna hur mycket energi din kropp behöver beroende på din längd, vikt, kön, ålder och aktivitetsnivå.

När du registrerar dig på Matdagboken så kan du skriva in vad och hur mycket du äter under några dagar så beräknas automatiskt hur många kalorier varje måltid innehåller. Utifrån dessa siffror kan du sedan se hur många kalorier du äter under ett dygn och justera så att du nästa dag äter 500 kalorier mindre än vad du gör av med. Det låter ju enkelt, eller hur? Ett alternativ till att förändra dina matvanor är att du istället ökar din nuvarande fysiska aktivitet (träning) med 500 kalorier per dag och fortsätter äta som du gjort tidigare. Var dock försiktig med den ökade aptit som träning medför och vanliga vanan att ”unna mig något gott eftersom jag har tränat”. Då spelar ju din träning ingen roll i slutändan.

Vi startar med detta: Du tar reda på hur mycket din kropp förbränner per dag och hur mycket du äter. Kom ihåg att registrera någon dag under helgen också, inte bara vardagar. Helgerna brukar innebär chips, godis och läsk för många; inget fel med det, det är ju mängden som avgör, inte vad du äter, men skriv upp även allt snask så att du får en rättvis bild av dina matvanor. Nästa inlägg i denna Komiformserie handlar om praktiska och handfasta tips på hur ni ska tänka i er vardag, det handlar om val, att välja rätt alternativ varje gång.

Hur många av er kommer att prova detta?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Skriv kommentar

 • Svara Lollo 16 november, 2010 at 22:33

  Vill börja med att säga att jag blir så inspirerad varje gång jag kikar in här! Jag är en ”ny” läsare och kan bara konstatera att du är en grym förebild! Jag ska banne mig testa detta. Tack för bra info! Mvh Lollo

  [Svara]

 • Svara Mickis 16 november, 2010 at 22:44

  Det här är ju grymt! Nästan så du borde ta betalt! jag kommer absolut att ta del av det här!
  Du förklara det så vem som helst förstår, ibland kan det vara rörigt med kalorier hit och dit!
  Jag känner mig peppad att komma igång, mitt problem är att jag ger upp för lätt! Så det blir bra med massa tips då och då som pepp! 🙂

  [Svara]

 • Svara Mira 16 november, 2010 at 22:53

  Jag hade gärna hoppat på om jag inte körde Cambridge redan. Idiot bantning kanske, men jag vill och behöver ha den snabba starten då jag har massor att gå ned.
  Läser iallafall gärna alla dina tips!

  [Svara]

 • Svara Susanna 16 november, 2010 at 23:07

  Gud vad trevligt med kom i form tips. Jag håller på att komma igång och detta är en stor hjälp på vägen. Tack så mycket. Vilka fina killar du har.

  [Svara]

 • Svara Tove 17 november, 2010 at 01:03

  Hej babe! Ha ha tror på allt du skriver!!! Fick bara en tanke när det gäller viktminskning efter graviditet. Hur stor påverkan har de hormonella förändringarna på vikten efter graviditeten? Kramis

  [Svara]

 • Svara Lessa 17 november, 2010 at 07:14

  Jag e med! Superbra! Thanx! 🙂

  [Svara]

 • Svara Jenny 17 november, 2010 at 09:31

  Vilken bra grej! Jag ställer mig i gruppen med graviditetskilo som ska bort, tack och lov så helammar jag så jag får lite gratis om jag sköter mig 🙂

  [Svara]

 • Svara b i vasastan 17 november, 2010 at 10:00

  Tack! Klart jag ska pröva. Du pushade mig att lämna in liten på minisats och nu är vi stammisar! Har hittills gått ned 27 kg på 10.5 mån och nu ska jag fixa de sista 4 till idealvikt!

  [Svara]

 • Svara Ylva 17 november, 2010 at 10:55

  Jag är på!

  [Svara]

 • Svara Jojjan 17 november, 2010 at 11:01

  Åh, vilka bra tips! Nu jävlar ska mina sista 10 gravidkilon bort! 10 försvann typ vid förlossningen, men nu, 9 veckor senare har jag inte gått ner ett gram till trots helamning. Så nu ska jag göra som du säger!

  [Svara]

 • Svara Erika 17 november, 2010 at 15:08

  Kul att följa och bra me tips. Hittade din sida i går och nu har den hamnat i fältet Favoriter 🙂 Har länge följt Olga Rönnbergs kom i form challange men kom in lite sent för att haka på den.
  🙂

  [Svara]

 • Svara Ann-Louise Sandström Axelsson 17 november, 2010 at 16:35

  Jag kommer prova 🙂 Ska räkna ut mitt kaloriintag nu,,,

  [Svara]

 • Svara Gunnel 18 november, 2010 at 09:00

  Bästa tipset! Egentligen säger ju det sunda förnuftet att så länge ”uttaget” är större än ”intaget” går man ner, oavsett metod, men det är så lätt att falla för alla lockrop om att den ena dieten är bättre än den andra. Jag ska ta tag i mina 2 irriterande kvarvarande graviditetskilon (jag vet, det är inte mycket men… och jag verkar tillhöra dem som inte går ner av helamning) och matdagboken är jättebra. Enkelt och inga krusiduller samt lätt att få in i vardagen. Du är verkligen en inspirationskälla och ska jag någon mer gång träna med PT ska jag kontakta dig!

  [Svara]

 • Lämna kommentar