Lofsan

Långa intervaller på löpband

Allt fler börjar variera sin vanliga joggningskonditionsträning genom att springa mer intensiva intervaller från 20 till 60 sekunder på en hög fart. Det är ett tacksamt sätt att konditionsträna på eftersom passen är relativt korta och man får vila ofta men vill man bli mer uthållig och bättre på att springa lite längre distanser i ett högre tempo är det bra att lägga in lite längre intervaller också.

Som inspiration till långa intervaller på löpband kommer här två trappor:

Pass 1: 5 min jogging, 1 min löpning 1 min vila, 2 min löpning, 1 min vila, 3 min löpning, 1 min vila, 4 min löpning, 1 min vila, 5 min löpning, 1 min vila.

Pass 2: 5 min jogging, 5 min löpning, 1 min vila, 4 min löpning, 1 min vila, 3 min löpning, 1 min vila, 2 min löpning, 1 min vila, 1 min löpning, 1 min vila.

-Beroende på vilken nivå du befinner dig på så kan du välja fart mellan 10 och 14 km/h, prova dig fram och var inte rädd för att höja om du känner dig pigg.

-Beroende på vilken nivå du befinner dig på så kan du välja att köra 1 eller 2 block/omgångar av trappan i samma pass och du kan kombinera dom så att det blir en pyramid också.

-Tanken är att farten ska vara så jämn som möjligt genom hela passet så att ju längre intervaller desto tuffare blir dom eller motsatt, ju kortare intervallerna blir desto lättare blir det att hålla farten och hinna återhämta sig på vilan.

-Tänk på att ett löpband med 0 i lutning motsvarar lätt utför utomhus så om du vill ha mer uteanpassad träning så bör du höja lutningen på bandet till 0,5-2,0.

Hans och jag körde pass 2 2 omgångar imorse. Jag sprang på 13-14 km/h och 1,0 i lutning idag. Det var riktigt tunga ben som sprang men pannbenet var desto starkare så jag överlevde, med liten marginal. 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Kommentarer

 • Svara Johanna Å 14 april, 2013 at 00:29

  Jag sprang pass 1 i måndags på 13 i hastighet och 1,0 i lutning. Jag var också rejält trött efter passet. Vilket av pass 1 och 2 tycker du är jobbigast? Eller känns de lika jobbiga? Man springer ju lika länge på båda passen men ordningen är vänd. Vire kul att höra hur du upplever det.

  [Svara]

 • Svara Rund är också en form! 14 april, 2013 at 08:03

  Du ser lite trött ut… 😉 Bra jobbat!!

  [Svara]

 • Svara pyramdintervaller | Szeszelau 19 april, 2013 at 10:33

  […] omväxling till att bara springa. Går du i intervalltankar tycker jag absolut du ska pröva detta! Lofsan har även gjort ett litet bra inlägg om detta. Share this:TwitterFacebookGillaGilla Laddar… […]

 • Lämna kommentar