Lofsan

Kriget om solstolarna – Hans gästbloggar

Du sover i ditt svala rum. Luftkonditioneringens svaga slamrande bildar en sövande ljudmatta ihop med den övriga familjens fridfulla snusande. Ännu är det långt till morgondoppet i den tomma poolen. Ännu är det ett bra tag till frukostbufféns kaloriinferno. Egentligen borde också du sova. Ingen vettig människa på semester ligger vaken 06.00.

Men ändå ligger du där, på helspänn. Lyssnar. Överväger. Är det dags? Är det den optimala tidpunkten nu? Hur tänker den där odräglige norrmannen i rummet längre bort i korridoren? Att han är vaken liksom du, det är du fullständigt övertygad om. Han är lika vaken som värmlänningen med Statoil-solbrillorna. Liksom låtsasstekaren från Bredäng som tagit med sig osannolika mängder jobb-pikétröjor från drömjobbet  på Telenor. Liksom den högljudda, danska fyrbarnsmamman, modell höna. Kanske är vi fler, tänker du.

Vi ligger alla här i soluppgången och väntar ut varandra. Väntar ut natten. När är det OK att gå till attack? När är det för sent? När är det officiellt inte längre natt? När är det fritt fram?

Så plötsligt hör du det diskreta klicket från en hotellrumsdörr som försiktigt stängs och det svaga, svaga ljudet av air-con stela Crogs mot morgonfräsch heltäckningsmatta. Det är dags! Det är nu det händer!
– Norrmannen är i rörelse!

Och du vet att nu är det en fråga om sekunder innan också Statoilmannen,  mobilförsäljarstekaren och hönan kommer sättande, adrenalinstinna. Med påklistrade leenden. Du vet att nu är det bara din egen skicklighet och snabbhet som ligger mellan framgång och fiasko. Mellan en dag i gräddfilen och en dag i skam.

Du har förberett solhanddukarna med militärisk precision. De är vikta på längden så att de ska kunna tas över ena armen medan den andra hålls fri till dörrar och eventuell närstrid. Du vet att det kan bli fult det här. Mycket fult. Det sägs att en tysk bilhandlare dog ”in battle” här förra året. Givetvis nedtystat i pressen. Givetvis inte ett ord om det i charterkatalogerna. Men du vet. Och de där ute vet, de som nu rör sig snabbt och ljudlöst fram genom hotellets ändlösa korridorer.

Men du har varit med förr. Vet att det viktigaste vid bokning av charterrum inte är pris, storlek, våningsplan och annat patetiskt, utan ett enda: Närhet till poolområdet. Och det är nu proffset skiljer sig från amatören. Det är nu erfarenhet och smartness firar triumfer över nybörjare och de som förlitar sig på slumpen.  Det är nu du nöjt konstaterar att det var briljant tänkt att beställa hem hotellets ritningar från de lokala brandskyddsmyndigheterna innan bokning. Så när de andra hastar fram den officiella vägen tar du brandtrappan, som du sett till att ditt rum är granne med. Detta ger dig de nödvändiga metrarna, de nödvändiga sekundrarna som behövs för att inte springa utan lojt, förstrött, lite som av en händelse råka droppa dina poolhanddukar E X A K T på de bästa platserna. Detta samtidigt som dina medtävlare nu dyker upp, förvånade och mörka i blicken när de inser att de inte heller denna gryning vann slaget. Deras axlar sjunker ned som de gör hos förloraren när denne börjar inse att kanske kommer de att förlora VARJE morgon, hela vistelsen, och att detta kommer att förmörka hela deras semester. Du ser nöjt i ögonvrån att de undrar ”Hur går det till? Hur kan vi förlora varje morgon?”

Samtidigt förenas vi alla i vår storhet ändå. Inga andra är vakna ännu. Det är bara vi, vår kamp, soluppgången och solstolarna. Den renheten! Det gör att vi ändå mitt i stridslarmet ger varandra respektfulla, diskreta nickningar resten av dagen. Vi har de bästa platserna. Vi är poolområdets crème de la crème.

Och du tänker att det kanske finns de som tror att det var foppatofflorna som var det som gjorde den vanlige svensken till charterresenär? Eller den plötsliga kärleken till äventyrssandaler, gärna med strumpor i? Eller till paraplydrinkar och öl redan vid 10-tiden?

Det är fel. Det vet du.
Det yttersta tecknet på att du befinner dig på charter är kriget om solstolarna.
Och där är du kung.
Kung av solstol.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Kommentarer

 • Svara Sara 20 juli, 2011 at 23:10

  Haha, så sant så sant! Bra skildring av det eviga kriget 🙂

  [Svara]

 • Svara jojjan 21 juli, 2011 at 10:57

  Haha! Klockrent!

  [Svara]

 • Svara Josefine 21 juli, 2011 at 15:50

  Roligt inlägg! 🙂

  [Svara]

 • Svara Hanna 21 juli, 2011 at 21:19

  Underbart inlägg! Klockrent….jag och min man sitter och skrattar högt.
  Ska dit i Augusti 2 veckor 🙂 Ha en fortsatt skön semester! // Hanna

  [Svara]

  lofsan Reply:

  Ni kommer nog att trivas superbra!!!

  [Svara]

 • Svara Carola 25 juli, 2011 at 03:45

  Vilken skribent du är Hans. Toppen-inlägg haha 😀

  [Svara]

 • Svara Hans gästbloggar om sill | Lofsan.se 11 juli, 2016 at 19:54

  […] KRIGET OM SOLSTOLARNA – HANS GÄSTBLOGGAR […]

 • Lämna kommentar