Lofsan

Kravanalys

Jag jobbar 70% som idrottslärare den här terminen. Höstterminen hade jag en 50% anställning som är min riktiga tjänst och nu har jag två kurser till där jag vickar för min duktiga kollega Emelie.

En av mina kurser är ett individuellt val: tränings- och tävlingslära. Jag har lagt upp den teoretiska undervisningen på ett väldigt tillämpat sätt där eleverna själva väljer inriktning mot det de vill. De alla har någon aktivitet som är ”deras grej”. Oavsett om de spelar handboll eller gymmar så får de möjlighet att fördjupa sig i teorier bakom. Just nu jobbar vi med kravanalyser där eleverna värderar sin egen fysiska och mentala nivå i relation till den optimala utövaren. Vi skriver reflektioner och gör sedan åtgärdsprogram för varje del, allt för att ge en meningsfull undervisning som eleverna verkligen har nytta och glädje av.

Jag gjorde en fiktiv kravanalys för en Marathonlöpare som vi hade som diskussionsunderlag. En så här analys kan man göra på alla idrotter och träningsformer. Syftet är att ta reda på vad som är viktigt för prestationen i en viss gren, vad du bör fokusera på i din träning och konkret kan jobba med.


Tycker ni att de gröna staplarna stämmer för en riktigt grym Marathonlöpare? De gula staplarna är inte jag på riktigt men säkert ganska lik mig.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Kommentarer

 • Svara Vegout 16 januari, 2013 at 21:29

  Intressant! Jag är en sucker för ”quantified self”-rörelsen och älskar att kvantifiera min träning för att verkligen kunna effektivisera den. Bedömning är ju helt klart ett sätt.

  Var kommer uppdelningen ifrån? Har du övervägt att använda Glassman’s CrossFit-definition av fitness?

  [Svara]

 • Svara Alex 18 januari, 2013 at 10:05

  Det här verkar svinintressant. Helt fantastiskt att få lära sig sådant på skolgympan.

  Hade man fått haft dig som gympalärare så hade nog min träningskarriär sett helt annorlunda ut. Vi fick mest dansa polka och schottis, uppblandat med lite friidrott och bollsport.

  [Svara]

 • Svara Ida 18 januari, 2013 at 10:55

  Taktikstolpen!!! Haha 🙂

  [Svara]

 • Lämna kommentar