Lofsan

Koffeinberoende

Andra arbetsdagen på skolan idag. Jag sitter och jobbar med terminsplanering för alla ettor som börjar gymnasiet nästa vecka. Sedan ett år tillbaka har vi en ny skolplan GY11 med nya kursplaner. Jag gillar verkligen den nya kursplanen för Idrott och hälsa, den passar mig och hur jag vill jobba med ämnet. Jag kommer både jobba med analyser av kostdagbok, olika fördjupningsuppgifter i begreppet Hälsa och uppgifter där eleverna ska filma olika övningar för en muskelgrupp och berätta om funktionen och varför det är viktigt att träna just den muskeln. Vi kommer också bland annat att köra boxning, spinning, åka skidor, springa runt Sicklasjön och ta oss uppför Hammarbybacken, träna yoga, prata om kosttillskott och dopning och annat jag tycker att en ung vuxen behöver veta och kunna för att kunna ta ansvar för sin hälsa. Det är ett stort ansvar som vilar på idrottslärares axlar.

Jag har lite nedräkning nu, ska springa ner til kiosken strax, under sommaren har jag blivit en riktig colazerotorsk och druckit en burk varje dag. I går hade jag som mål att jag inte skulle göra det, jag dricker inte kaffe, men på kvällen fick jag jordens huvudvärk som fortfarande sitter i 12 timmar senare. Jag tror att jag har blivit koffeinberoende?! Men jag vet inte vad som är värst; att ta en huvudvärkstablett mot huvudvärken eller en cola zero?

Är det någon annan som får ont i huvudet om ni inte dricker kaffe eller som också älskar cola zero?

För övrigt så såg jag den här bilden på Kari Traas nya kollektion som är på G. jag dör vilka snygga underställ! Och träningskläderna också. I love!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Skriv kommentar

 • Svara Anna 15 augusti, 2012 at 10:48

  Det beror ju lite på :), om du tänker sluta dricka cola zero så är det ju behjälpligt att äta huvudvärkstabletter tills det värsta går över. Det borde iofs gå ganska snabbt. Jag blir extra känslig för att sluta dricka koffein samtidigt som det är väderomslag eller tryckande väder. Hursomhelst är det dumt att gå runt och ha ont i huvudet, ta några huvudvärkstabletter säger jag.

  [Svara]

 • Svara Rebecca 15 augusti, 2012 at 11:01

  Hej! Kikar in här lite då och då för att tanka lite energi och inspiration… Dina bilder och dina texter utstrålar verkligen livsglädje och uthållighet. Jag är själv lärare, har en man som är borta mycket, har två barn tätt, 14 månader emellan som blir 6 och 7 år till hösten och väntar mitt tredje i dagarna. I vanliga fall fall tränar jag mycket löpning men p.g.a. sammandragningar och foglossning så har träningen fått ligga helt nere under denna graviditeten. Keep up the good work! / Rebecca

  [Svara]

 • Svara Anonym 15 augusti, 2012 at 11:20

  Det är väl värst att ta en cola och underhålla beroendet? Behandla symptomen, som är övergående 🙂

  Önskar att jag hade haft en idrottslärare som fokuserade mer på hälsa och individen än antal sekunder man sprang hundra meter på eller hur långt man stötte kuljäveln.
  Min lärare sket i att jag knappt kunde/orkade springa i början, men slet som ett djur och faktiskt tog mig runt banan till slut. Vad spelade det för roll när jag ändå var sist och sämst av de i min klass.

  Tyvärr fick jag underkänt i idrott pga att jag inte ville gå dit när man bara fick höra hur mycket sämre än de andra man var. Väldigt synd för det innebär att jag aldrig kan bli sjukgymnast…
  Lärare fattar ibland inte vilken otrolig makt de har över unga människors liv…

  [Svara]

 • Svara Anna Degerlund 15 augusti, 2012 at 11:25

  Jag måste ha kaffe på morgonen annars kommer huvudvärken som ett brev på posten. Det botar jag med kaffe;). Det kan väl inte göra ngt om du dricker en cola zero varje dag istället för kaffe som en annan. Annars får du gå på avvänjning och ha huvudvärk ett tag;)

  [Svara]

 • Svara Sofie 15 augusti, 2012 at 12:31

  Jag precis som du får huvudvärk Om jag inte tar min pepsi Max i stort sett varje dag så jag e oxå beroende! Hatar det egentligen då jag vet att det inte är bra för min kropp men just nu orkar jag inte ta tag i det tyvärr…
  Bestäm dig vad du vill och ta tag i det. Först med huvudvärkstablett och sen måste man ju bara hålla sig ifrån skiten ett bra tag för att inte trilla dit igen. Tänk om jag oxå kunde anamma det jag nu förespråkar?! 😉
  Lycka till!
  Ps. Låter som du lägger upp en toppen plan för dina elever!!!!

  [Svara]

 • Svara Josefin 15 augusti, 2012 at 12:33

  Inte cola men kaffeberoende. Jag får världens huvudvärk om jag skippar kaffet på morgonen, det är övergående (det vet jag för när jag varit gravid har jag inte kunnat dricka kaffe de första månaderna), men jobbigt är det.

  Vad som är nyttigast är ju om du vill ur ”beroendet” eller inte. Personligen tror jag inte sötningsmedel är bra för kroppen i för stora mängder.

  Hoppas du har det bra! Tänk att våra små bebisar blivit 3 år nu, det var ju nyss de var i magen haha.. Kramar

  [Svara]

 • Svara jossan 15 augusti, 2012 at 13:13

  Som student blir man en riktigt koffeintorsk. Har försökt att avvärja mig nu i sommar men jag vet att kaffet eller colan dyker upp snart igen! Något beroende kan man väl få ha? 😉 kramar

  [Svara]

 • Svara Kajsan 15 augusti, 2012 at 14:17

  Men colazero innehåller väl inte koffein? Är det inte det zero står för?
  Light däremot innehåller koffein men inget socker.
  Kan ju vara så att det bara är ovant att börja jobba igen?
  Kram på dig!

  [Svara]

 • Svara Jenny 15 augusti, 2012 at 14:21

  Är även jag idrottslärare men inte verksam för tillfället. Hälsotänket finns ju dock alltid med och jag undrar hur du arbetar med vila? Alltså mental sådan, dvs avslappning, stressreducering mm (du nämnde yoga). Jag arbetar nu i förskolan och märker redan där att barnen behöver hjälp med dessa bitar. Kan tänka mig att det är ännu tuffare i gymnasieåldern, med betydligt fler stressorer, så det skulle vara intressant att få höra hur du tänker kring detta!

  [Svara]

 • Svara Gunilla 15 augusti, 2012 at 15:09

  Här är en till colazerotorsk, men magen pallar inte. Huvudvärken kommer som ett brev på posten om jag missar en dag. O skulle jag druckit hela sommaren är avvänjningen betydligt längre än ett dygn…tyvärr. Vatten är min grej nu. :/

  [Svara]

 • Svara alfredsmamma 15 augusti, 2012 at 15:46

  Jag älskar både kaffe och cola zero, så jag förstår ditt beroende :). Tack för grym blogg. Hade velat ha dig som pt för min träningsutveckling, men tränar inte på Sats. Tack ändå för mycket inspiration!

  [Svara]

 • Svara Anna 15 augusti, 2012 at 18:45

  Vilket roligt upplägg du verkar ha för dina elever, blir riktigt avundsjuk!Bra och inspirerande blogg!

  [Svara]

 • Svara Cindy 15 augusti, 2012 at 20:09

  Ojoj, kan bara gratulera dina elever, snacka om att få bästa läraren!! 🙂 Bättre start på vuxenlivet kan de nog inte få, kör hårt!

  [Svara]

 • Svara Gymbagen 15 augusti, 2012 at 20:46

  Tänk den som haft en idrottslärare som du när det begav sig 🙂

  [Svara]

 • Svara Linda- En ovanligt bra mammablogg 15 augusti, 2012 at 20:47

  Ja, tänk om man hade haft dig som gympalärare och inte Tjock-Inger, som inte bara tjuvrökte bakom gympasalen, utan även hade en tendens till att lukta alkohol om man hade henne på måndagar eller fredagar. Det var tider det. Vi pratade aldrig muskelgrupper, utan mer vem som skulle orka organisera ihop ännu en innebandymatch. På vintrarna fick vi åka längdskidor. Ibland skridskor, och alla friluftsdagar förlades till slalombacken. Inte så mycket utrymme för friskvårdsprat. Och detta är alltså 11 år sen bara. I idyllen Sundsvall. Men vi kan skrinna och åka skidor bra, iallafall.

  [Svara]

 • Svara Gymbagen 15 augusti, 2012 at 21:25

  Tänk om man haft en idrottslärare som dig när det begav sig 🙂

  [Svara]

 • Svara Therese 15 augusti, 2012 at 21:43

  här är innehållsförteckningen på Cola Zero från 100gr.se:

  Vatten, Koldioxid, Färgämne (E150d), Surhetsreglerande medel(E338,E311) sötningsmedel (aspartam, acesulfamkalium), Aromer (bl.a koffein), Konserveringsmedel (E211)

  … ser allt annat än trevligt ut… så antingen så skulle jag uthärda huvudvärken eller i värsta fall ta huvudvärkstablett eller koffein-tablett i övergångsfasen!

  från början på gymnasiet fick jag ”bara” G i idrott för att jag inte kunde simma. att jag var engagerad i övrigt spelade ingen roll. när jag bytte program fick jag världens bästa lärare och lyckades få ett VG. hon lät mig gå extra till badhuset för att träna på simning! inte idiotförklara mig för att jag inte kunde! har en stark känsla av att du är en sån där stöttande, positiv och BRA lärare som man behöver!

  [Svara]

 • Svara Therese 15 augusti, 2012 at 21:45

  och förresten! jag ÄR kaffe-beroende så OMG! minst en kopp om dagen måste jag ha! men drick ett riktigt gott te istället! YOGI TEA har en massa goda och nyttiga teer 🙂

  [Svara]

 • Svara Susanne 15 augusti, 2012 at 21:56

  Vilket roligt jobb! Har alltid velat lära ut om träning och hälsa! Ser fram emot att följa dig å eleverna 🙂 tyvärr har jag ett Stort beroende av redbull. Och är verkligen inte bra för många saker, mest jag ogillar med det är allt socker i! Men som sagt förstår dig. Blir tjurig, grinig , men framför allt får ja ont i huvudet 🙁 tack för en bra blogg// Susanne

  [Svara]

 • Svara Rebecca 16 augusti, 2012 at 06:28

  Hej Lofsan! Jag undrar hur mycket kostutbildning man får som idrottslärare?
  Hälsningar Rebecca

  [Svara]

 • Svara Jolie 17 augusti, 2012 at 08:41

  Vilket spännande jobb du har. Man kanske skulle skola om sig?! 😉 Jag är beroende av kaffe, slutade dricka som gravid men började sen igen. Då skulle man inte dricka mer än två koppar (som ammande) så jag höll mig till det. Nu 2 år senare MÅSTE jag dricka två koppar/dag annars kommer huvudvärken from hell.

  Tycker att du 1 ska ”trappa” ut ”beroendet”
  2 hoppa över värktabletten, som i sin tur kan ge beroende. (många äter tabletter mot huvudvärk utan att veta att tabletterna ger huvudvärk..)

  🙂

  [Svara]

 • Lämna kommentar