Lofsan

Jämställdhet även vid pensionen

När vi fick föräldraförsäkring i Sverige 1974 tog 0.5% av papporna ut föräldraledighet det första året. Sedan dess har mycket hänt. För de flesta moderna par är det nog en självklarhet att föräldrarna försöker dela på ansvaret för föräldraledigheten mellan sig, så långt det bara går. Det är bra för barnet, bra för de vuxna, bra för relationen, bra för samhällsekonomin och bra för kvinnors löneutveckling och jämställdheten i samhället. Idag tar papporna ut ca 25% av föräldraledigheten och ca 33% av VAB-dagarna, så vi har kommit en bra bit på väg på de här 40 åren. Många känner inte till att föräldraledighet och vård av barn påverkar den pension du kommer att få senare i livet, så det finns stor anledning att tänka på jämställdheten även ur det perspektivet, något man kanske inte alltid gör när man står mitt uppe i röran med blöjbyten och vällingflaskor. Men det är ju den totala livsinkomsten som påverkar den pension du kommer få en vacker dag, och det gör att pensionerna inte är jämställda – kvinnor har ca 70 000 kr mindre i pension per år. Tillsammans med Pensionsmyndigheten vill jag nu uppmärksamma er på det här. Ta en stund och läs på lite om föräldraledighet, VAB, och pensioner!

Pensionsmyndigheten har en bra hemsida där man kan få mer information om detta och t ex göra en pensionsprognos eller få veta mer om hur man kan föra över framtida premiepension till sin partner, läs mer HÄR!

Har du funderat över hur er föräldraledighet och VAB påverkar pensionen? 


IMG_7080
IMG_6777

I samarbete med Pensionsmyndigheten.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Kommentarer

 • Svara Diana (La Madre) 2 september, 2015 at 10:59

  Nej jag har faktiskt inte funderat övre det, inte alls bra att man inte funderar över det. För tiden går snabbt, skrämmande fort och plötsligt är man där utan att ha tänk mer på vad man gör och vart med konsekvent över resultaten. Tack för ett bra inlägg!

  [Svara]

 • Svara Fru Minimalist 2 september, 2015 at 19:55

  Vi fick bebis i januari 2015 och i dagarna är det dags för mig att gå tillbaka till jobbet igen. Vår lilla dotter kommer vara 7,5 månad och nu kommer sambon vara hemma drygt 6 månader innan vi hoppas hon är redo för förskola (annars får vi lösa det då).

  Dela lika, jämställdhet och högre pension i alla ära, men det är svårt att komma ifrån att man som mamma ofta tar ett större ansvar och är ständigt trött det första 4-5 månader. För mig (och många i min mammagrupp) var det först då föräldraledigheten blev ”rolig”. Hon sov bättre, koliken var över, jag återfick energi, orkade hitta på saker och socialisera. På så vis blev min föräldraledighet väldigt mycket kortare än de 7,5 månad som papperet visar.

  Pappan tar vid när de flesta bebisar sover i princip hela nätter, äter bra, har rutiner och en dygnsrytm som går att förutse, och kan ta med bebisen/barnet överallt på ett annat sätt. Helt andra förutsättningar för att ”bara” njuta, leka och ha roligt under sin föräldraledighet. Den parametern tycker jag glöms bort och gör det högst förståeligt att mammor vill vara hemma längre. Vi hade inte alls gjort samma val av uppdelning om vi visste allt vi vet idag, högre pension eller ej.

  [Svara]

 • Lämna kommentar